Σε κλίμα συναίνεσης για τα θέματα της ελληνικής ομογένειας πραγματοποιήθηκε η αλλαγή σκυτάλης του χαρτοφυλακίου του υφυπουργού Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό από τον Τέρενς Κουίκ στον Αντώνη Διαματάρη. «Αποδέχτηκα την τιμητική πρόταση του κ. Μητσοτάκη να αναλάβω αυτή τη θέση, γιατί πιστεύω βαθιά σε εκείνον και γιατί γνωρίζω την αγάπη του για τον απόδημο ελληνισμό. Αλλά και επίσης γιατί θα μπορέσω να συνεχίσω να αγωνίζομαι για όλο τον απόδημο ελληνισμό, με βάση τις ίδιες αρχές, και πάθος» τόνισε ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών παραλαμβάνοντας το νέο χαρτοφυλάκιο. Ο κ. Διαματάρης δεσμεύθηκε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν μαζί με τους συνεργάτες τους για να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις Ελλάδας και απόδημου ελληνισμού και να δικαιώσει την εμπιστοσύνη που του δείχνει, όπως είπε, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε θερμά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη «για την τιμή που μου έκανε», όπως σημείωσε, να του αναθέσει «τον εξαιρετικό σημαντικό τομέα για το έθνος μας, τον τομέα του απόδημου ελληνισμού». Ακόμα ευχαρίστησε την οικογένειά του «για την χωρίς όρια αγάπη και μέχρι αυτοθυσίας υποστήριξή τους» και τους φίλους του, κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στον Ανδρέα Δρακόπουλο. «Τους οφείλω κι εκείνους όλους πολλά» σημείωσε.
Επίσης, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και την αγάπη του σε όλους τους ομογενείς που τον στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην επαγγελματική του σταδιοδρομία ως εκδότης της εφημερίδας «Εθνικός Κήρυκας» της ελληνικής ομογένειας στη Νέα Υόρκη. «Υπηρέτησα για 40 ολόκληρα χρόνια την ομογένεια της Αμερικής από το μετερίζι του εκδότη/ διευθυντή του Εθνικού Κήρυκα, μιας ημερήσιας εφημερίδας που ιδρύθηκε το 1915» ανέφερε χαρακτηριστικά και επισήμανε πως αγωνίστηκε, μαζί με τους πιστούς συνεργάτες του, με θάρρος, με εντιμότητα και αξιοπρέπεια, μέρα και νύχτα, για την όσο το δυνατόν πιο έγκυρη, υπεύθυνη ενημέρωσή τους και για τη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας μας.
Απευθυνόμενος στον Τέρενς Κουίκ, ο κ. Διαματάρης είπε πως «παρά τις διαφωνίες μας στο παρελθόν δεν μπορώ παρά να αναγνωρίσω τις υπηρεσίες που κι εσείς προσφέρατε στον απόδημο ελληνισμό».
Ο απερχόμενος υφυπουργός Τέρενς Κουίκ δήλωσε πως «το να παραδίδω στον υπουργό τον κ. Διαματάρη, τον φίλο μου τον Αντώνη, το θεωρώ τόσο τιμητικό και σημαντικό γιατί είμαστε φίλοι πάρα πολλά χρόνια» και προσέθεσε: «Είναι άνθρωπος της δημοσιογραφικής πιάτσας, άρα έχει τον παλμό και τον σφυγμό των ανθρώπων, και κυρίως είναι ο άνθρωπος ο οποίος ξέρει την ομογένεια και κυρίως των ΗΠΑ καλύτερα από τον καθένα. Του έκανα μια πλήρη ενημέρωση για το τι έχω κάνει αυτά τα δύο χρόνια και τους 8 μήνες».
Παράλληλα, ο κ. Κουίκ εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι «ο ελληνισμός στα χέρια του κ. Διαματάρη θα πάει ακόμα καλύτερα», του ευχήθηκε κάθε επιτυχία και σημείωσε ότι «ξέρει ότι 24 ώρες το 24ωρο θα είμαι στη διάθεση για οπουδήποτε μπορώ να βοηθήσω και να τον συνδράμω στο έργο του γιατί το κράτος έχει συνέχεια, γιατί ο ελληνισμός είναι ενιαίος, και ο ελληνισμός δεν κοιτάει τίποτα παραπάνω παρά μια πατρίδα που πρέπει να τον προσέχει».
Κάνοντας σύντομο απολογισμό της θητείας του, ο απερχόμενος υφυπουργός ανέφερε πως σε 2 χρόνια και 8 μήνες προσπάθησε να έρθει σε επαφή με την ελληνική Διασπορά σε ολόκληρο τον κόσμο και συμπλήρωσε: «Υπήρξαν ελληνικές κοινότητες που έβλεπαν για πρώτη φορά υπουργό από τη μητέρα-πατρίδα ή που έβλεπαν εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης μετά από 48 ολόκληρα χρόνια. Αυτό, κυρίως, στις Υποσαχάριες χώρες, όπου έχουμε έναν πολύ δυναμικό Ελληνισμό, όχι σε μέγεθος αλλά σε επιχειρηματική δεινότητα, Υποσαχάριες χώρες όπου αρχίζουμε να χτίζουμε ξανά τις διμερείς διπλωματικές και πολιτικές μας σχέσεις, μέσα στο ίδιο τους το σπίτι».
Ο απερχόμενος υφυπουργός επισήμανε ότι σε όλο το διάστημα της θητείας του δεν ανακάτεψε ποτέ τα κόμματα με την ομογένεια και δεν ανακατεύτηκε ο ίδιος με τα εσωτερικά των ομογενειακών οργανώσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κουίκ παρέδωσε στον νέο υφυπουργό το νομοσχέδιο του νέου Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού που προβλέπει, όπως είπε, «δύο σημαντικές παραμέτρους: την αυτο-οργάνωσή του και την αυτοχρηματοδότησή του».
Απευθυνόμενος στον κ. Διαματάρη, είπε πως γνωρίζει πολύ καλά την ομογένεια των ΗΠΑ, ζήτησε να βάλει όλη τη Διασπορά κάτω από την ομπρέλα του και δεσμεύθηκε ότι θα προσφέρει όποια συνδρομή χρειαστεί.
Στο τέλος, ο κ. Κουίκ μίλησε για τις διμερείς και τριμερείς δράσεις του υφυπουργείου, με αιχμή του δόρατος την Κύπρο.