Με το «καλημέρα» ξεκίνησε η Τουρκία τις επιθετικές δηλώσεις για τη νέα ελληνική κυβέρνηση και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια μετά από ανακοίνωση του δεύτερου για την παράνομη γεώτρηση των Τούρκων εντός της αιγιαλίτιδας ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που επικεφαλής είναι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτηρίζει την Ελλάδα, «το κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης».
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σε ανακοίνωσή του για τις εργασίες του πλωτού γεωτρύπανου «Yavuz» είχε αναφερθεί στο θέμα. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΕΞ αναφέρει: «Όπως είναι γνωστό, το πλωτό γεωτρύπανο μας “Yavuz” ξεκίνησε στις αρχές Μαΐου τις εργασίες γεώτρησης εντός των οικοπέδων δυτικά της Κύπρου, για τα οποία παραχώρησε άδεια η Κυβέρνησή μας στα Τουρκικά Πετρέλαια (TP) τα έτη 2009 και 2012 και εντός της υφαλοκρηπίδας που δήλωσε η χώρα μας στα Ηνωμένα Έθνη.
Το πλωτό γεωτρύπανο Yavuz μετέβη, επίσης, πρόσφατα στα νότια της χερσονήσου της Καρπασίας και θα προχωρήσει σε εργασίες γεώτρησης εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων εντός των οικοπέδων, για τα οποία παραχώρησε άδεια η ΤΔΒΚ στα Τουρκικά Πετρέλαια (TP) το 2011.
Απορούμε για τις δηλώσεις που έκανε σε μία συνέντευξή του ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας Νίκος Δένδιας σχετικά με τις, σύμφωνες προς το διεθνές δίκαιο, εργασίες που διεξάγει η χώρα μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο τίτλος “το κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης” ανήκει βασικά στην Ελλάδα.
Το “άτακτο” παιδί της Ευρώπης, από την άλλη, είναι η “Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου”, η οποία είναι μέλος της ΕΕ κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και μαζί με την Ελλάδα παρασύρουν εδώ και χρόνια την Ανατολική Μεσόγειο στην αστάθεια. Το γεγονός ότι η “Ελληνοκυπριακή Διοίκηση” είναι μέλος της ΕΕ δήθεν εκπροσωπώντας ολόκληρο το Νησί, δεν της δίνει το δικαίωμα να καταπατά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκουπρίων.
Σε αυτό το πλαίσιο, αρνούμαστε τις δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ και των αξιωματούχων της ΕΕ που χαρακτηρίζουν τις ενέργειες της χώρας μας παράνομες. Είναι ενδεικτικό ότι σε αυτές τις δηλώσεις δεν έγινε καμία αναφορά στους Τουρκοπρίους, από κοινού ιδρυτές της Κυπριακής Δημοκρατίας των οποίων τα δικαιώματα παραβιάζονται από το 1963 και ότι οι Τουρκούπριοι αντιμετωπίζονται σαν να μην υπάρχουν στο Νησί.
Η ΕΕ έγινε και αυτή ένας από τους δρώντες στην παρανομία συμμετέχοντας στο παιχνίδι που παίζει το δίδυμο Ελληνοκυπριακής Διοίκησης-Ελλάδας εις βάρος των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, ισότιμων κατόχων του Νησιού. Επομένως, έχει καταστεί ολοφάνερο ότι η ΕΕ δεν δύναται να αναλάβει έναν ουδέτερο ρόλο διαμεσολαβητή στην διαδικασία διαπραγματεύσεων για τη λύση του Κυπριακού ζητήματος.
Όσον αφορά τις πηγές των υδρογονανθράκων, όσο η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν συμπεριλαμβάνει τους Τουρκοκυπρίους στον διαμοιρασμό των εσόδων και στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων και όσο δεν διασφαλίζει τα δικαιώματά τους, η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του Τουρκοκυπριακού λαού γύρω από το Νησί, όπως προστατεύει τα δικά της δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σε αυτό το πλαίσιο, στηρίζουμε απόλυτα τις δηλώσεις των αρχών της “ΤΔΒΚ”, οι οποίες παραχώρησαν τις άδειες που αποτελούν τη νόμιμη και έγκυρη βάση για τις εργασίες του πλωτού γεωτρυπάνου μας».
Ερντογάν: Κάνουμε βήματα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν επιστρέφοντας από την Βοσνία Ερζεγοβίνη σε εφ’ όλης της ύλης ενημέρωση που έκανε στους δημοσιογράφους αναφέρθηκε και στην Ανατολική Μεσόγειο τονίζοντας ότι η Τουρκία κάνει βήματα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων.
Συγκεκριμένα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε: «Η διαδικασία έχει ξεκινήσει. Από τη μία πλευρά συνεχίζονται οι έρευνές μας στην περιοχή και από την άλλη τα πλοία γεωτρήσεων έχουν σταλεί στην περιοχή. Το Φατίχ, αλλά και το Γιαβούζ θα ξεκινήσουν εργασίες στην περιοχή. Εμείς δεν προσπαθούμε να κάνουμε εργασίες σε περιοχές κάποιων.(σ.σ:εννοεί, σε περιοχές που ανήκουν σε κάποιους)».
Και συνέχισε: «Κάνουμε εκεί τα βήματά μας για να υπερασπίσουμε ειδικότερα τα όποια δικαιώματα των Τούρκων αδελφών μας στη Βόρεια Κύπρο. Οι άνθρωποι που ζουν στην Κύπρο, έχουν δικαιώματα σε όλες τις εκεί περιοχές. Ποιά είναι αυτά; Αποτελούνται απ’ ό,τι προκύπτει από εκεί. Είτε θαλάσσια προϊόντα, είτε πετρέλαιο, έχουν ίσα δικαιώματα επί αυτών και προσπαθούμε να υπερασπιστούμε αυτά τα δικαιώματα τους».