Την ήττα του αριστερού πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ στις σημερινές βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, παρατηρητές ανάγουν στα σκληρά μέτρα λιτότητας των τελευταίων χρόνων, που έπληξαν κυρίως τη μεσαία τάξη, από την οποία κρίνεται παραδοσιακά το αποτέλεσμα των εκλογών και η οποία τώρα γύρισε την πλάτη στο ΣΥΡΙΖΑ και στράφηκε στους Συντηρητικούς, ανέφερε, μεταξύ άλλων, αποψινή ανάλυση της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοτηλεόρασης (ORF).
Σύμφωνα με την ανάλυση, το κόμμα του κ. Μητσοτάκη θεωρείται φιλοευρωπαϊκό και φιλικό προς την οικονομία και ο ίδιος, κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα, υποσχέθηκε να προωθήσει τις ιδιωτικοποιήσεις και με τη μείωση των φόρων να ανακάμψει την οικονομία, καταπολεμώντας με αυτόν τον τρόπο την ανεργία, ενώ και ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε, στον προεκλογικό του αγώνα, να φροντίσει για τη μεσαία τάξη, χωρίς όμως να ξεχνά και την κοινωνική διάσταση.
Στη συνέχεια, σημείωσε ότι εκείνο που φαίνεται να ξεχνιέται είναι πως ήταν πολιτικοί της Νέας Δημοκρατίας και του σοσιαλδημοκρατικού ΠΑΣΟΚ που κυβερνούσαν εναλλάξ επί δεκαετίες τη χώρα και που την οδήγησαν στην κρίση, παραθέτοντας ωραιοποιημένα στοιχεία για τον προϋπολογισμό και το έλλειμμα, ήδη πριν την ένταξη της χώρας στο ευρώ, ενώ και τα επόμενα χρόνια έκρυβαν την πραγματική διάσταση του χρέους και το 2010 έσκασε η βόμβα και η χώρα οδηγήθηκε σε βαθιά κρίση χρέους.
Όμως, η δημοτικότητα του κ. Μητσοτάκη δεν μειώθηκε ούτε από το γεγονός ότι μεταξύ 2013 και 2015 υπήρξε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην κυβέρνηση του κ. Αντώνη Σαμαρά, ούτε και από το ότι ίδιος, όπως σχεδόν όλοι οι πολιτικοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, προερχόταν από μία εκ των πολιτικών δυναστειών, που στα πολιτικά τους αξιώματα στήριζαν ή διαδέχονταν αλλήλους.
Σύμφωνα με την ανάλυση, ο πατέρας του Κυριάκου Μητσοτάκη, Κωνσταντίνος, ήταν Έλληνας πρωθυπουργός μεταξύ 1990 και 1993, η αδελφή του υπήρξε δήμαρχος Αθηναίων και υπουργός Εξωτερικών, ο ανιψιός του Κώτσας Μπακογιάννης, πρόσφατα τις εκλογές για τη δημαρχία της Αθήνας, και αρκετοί ψηφοφόροι ασκούν κριτική σε αυτήν την «οικογενειοκρατία, με την οποία δεν μπορεί να υπάρξει ριζική και ειλικρινής αλλαγή για τη χώρα».
Από την άλλη πλευρά, έχει χαθεί η ευκαιρία του κ. Τσίπρα για έναν πολιτικό ρόλο στη χώρα, επειδή δεν έχασε σε δημοτικότητα μόνο λόγω της μη εκπλήρωσης προεκλογικών υποσχέσεων, αλλά γιατί τελευταία εμφανίστηκαν οι πρώτες κριτικές κατά του κόμματός του για νεποτισμό. Και αυτό γιατί παρόλο που κήρυττε πάντα τον αγώνα κατά της διαφθοράς, και ο ίδιος είχε εμφανιστεί το 2018 σε πολυτελή θαλαμηγό εφοπλιστή, κάτι που επηρέασε την εικόνα του καθαρού πολιτικού.