«H κλιματική αλλαγή ως όρος έχει αναφορά στη μετεωρολογία. Η κατάσταση που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης και οι κοινωνίες μας και συνδέεται με το ανθρωπογενές της υπερθέρμανσης του πλανήτη, είναι μία κλιματική έκτακτη ανάγκη και η ανάληψη όποιας αποτελεσματικής πολιτικής δράσης χρειάζεται να ενταχθεί σε αυτό το πλαίσιο», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Κόκκαλης, κατά τη συνεδρίαση της πολιτικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (GUE/NGL) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη διαμόρφωση των δέκα σημείων με τις βασικές πολιτικές θέσεις της ομάδας, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στην παρέμβασή του, ο κ. Κόκκαλης, επικεντρώθηκε στο πρώτο σημείο των πολιτικών θέσεων που αφορά την ανάληψη αποτελεσματικής δράσης «για την αντιμετώπιση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης και της διαφύλαξης της βιοποικιλότητας».
Συγκεκριμένα, πρότεινε:
- Τη δημιουργία ειδικής επιτροπής «Κλιματικής Έκτακτης Ανάγκης» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
- Την κατάρτιση ενός «πράσινου σχεδιασμού» σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με βάση την ανάληψη του δεσμευτικού στόχου για τη μείωση του CO2 κατά 70% μέχρι το 2030 και τη χρήση 100% ανανεώσιμης ενέργειας έως το 2050.
- Τον καθορισμό νέων στόχων για την Κοινή Αγροτική Πολιτική με σκοπό την υποστήριξη των μικρών, τοπικών παραγωγών και του δίκαιου εμπορίου, ενισχύοντας την ασφάλεια των τροφίμων και την προστασία των καταναλωτών.
- Την αξιοποίηση του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου με σκοπό τη μαζική αύξηση των δημοσίων «πράσινων» επενδύσεων (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, δημόσιες συγκοινωνίες, σιδηροδρομικές/εμπορευματικές μεταφορές, ανακαίνιση κτιρίων κ.λπ.) και
- Την αξιολόγηση των πολιτικών της ΕΕ, εκτιμώντας τη συμβολή τους στη βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από το πλέγμα των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα.
Σύμφωνα, πάντως, με τον τελικό κείμενο, οι βασικές πολιτικές θέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς αφορούν, μεταξύ άλλων, την καταπολέμηση του κοινωνικού ντάμπινγκ στην Ευρώπη, τον τερματισμό των πολιτικών λιτότητας που διευρύνουν τις ανισότητες και ενισχύουν την Ακροδεξιά, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, τον αναπροσανατολισμό της εμπορικής πολιτικής, την υιοθέτηση μίας ανθρώπινης πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου που να εγγυάται τα ανθρώπινα δικαιώματα, την προάσπιση της ειρήνης κ.ά.