«Οι όποιες τουρκικές ενέργειες διεκδίκησης υφαλοκρηπίδας σε περιοχές ελληνικής δικαιοδοσίας είναι ατελέσφορες, καθώς δεν μπορούν να επιφέρουν έννομες συνέπειες στο μέτρο που αντιβαίνουν τους σχετικούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας» είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Τσιάρας απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Χρήστου Παππά στη Βουλή σχετικά με την αντίδραση της χώρας μας στη ρηματική διακοίνωση, την οποία απέστειλε η Τουρκία προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών σε απάντηση της αντίστοιχης ελληνικής διακοίνωσης της 20ης Φεβρουαρίου 2013. Και πρόσθεσε ότι αυτές «έχουν αντικρουστεί και αποκρούονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το μόνο αποτέλεσμα της όποιας τέτοιας απόπειρας αμφισβήτησης ελληνικών δικαιωμάτων είναι η καλλιέργεια εντάσεων που δεν συνάδουν, με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας».
«Η ελληνική αντίδραση» είπε ο κ. Τσιάρας «στις παραχωρήσεις αδειών τον Απρίλιο του 2012 από την τουρκική Κυβέρνηση προς την τουρκική Κρατική Εταιρεία Πετρελαίων, σε περιοχές που εμπίπτουν σε ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως της Ρόδου και του Καστελόριζου, υπήρξε άμεση» αναφέροντας ότι σχετικά με το «Καστελόριζο, για το οποίο γίνεται συγκεκριμένη αναφορά, βάσει του Δικαίου της Θάλασσας, όπως όλα τα νησιά, έχει πλήρη δικαιώματα για όλες τις θαλάσσιες ζώνες».
Ο υφυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα εργάζεται συστηματικά για την εμπέδωση της σταθερότητας και της ασφάλειας και επιδιώκει σχέσεις συνεργασίας και καλής γειτονίας με την Τουρκία, «με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και το σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας» προσθέτοντας όμως ότι «η ειλικρινής και έμπρακτη ανταπόκριση και της άλλης πλευράς συνιστά προϋπόθεση για την πραγματική και ουσιαστική βελτίωση των διμερών μας σχέσεων» γεγονός που «καθίσταται σαφές προς τους Τούρκους συνομιλητές, χωρίς περιστροφές και με κάθε ευκαιρία».
Ο κ. Παππάς στη δευτερολογία του κατηγόρησε για «εγκληματική πολιτική» την κυβέρνηση και είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η μόνη απάντηση που αρμόζει στους προκλητικούς Οθωμανούς πηγάζει απ’ το τρίπτυχο: εθνική ομοψυχία – πανίσχυρες ένοπλες δυνάμεις – επιθετική εξωτερική πολιτική».
Ο κ. Τσιάρας απάντησε ότι μολονότι «η εμμονή σε παραβατικές συμπεριφορές από την πλευρά της Τουρκίας σίγουρα δεν ανταποκρίνεται στη σημερινή πραγματικότητα και στις επιβεβλημένες σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ χωρών συμμαχικών και ενδεχομένως μελλοντικών εταίρων» η Ελλάδα, χωρίς να εφησυχάζει ποτέ, είναι «προσηλωμένη στους κανόνες του διεθνούς δικαίου και τη διεθνή νομιμότητα» στο πλαίσιο των ενεργειών της για την προάσπιση των ελληνικών δικαιωμάτων και την προώθηση των ελληνικών συμφερόντων.