Οι δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο προκαλούν αναταράξεις στην Κουμουνδούρου. Η ολική επί τα χείρω αναδίπλωση της κυπριακής ηγεσίας, η άκαμπτη στάση των ευρωπαίων και το διαφαινόμενο κοινωνικό ναυάγιο στη Μεγαλόνησο τα επόμενα χρόνια, σε συνδυασμό με τις μάλλον γενικόλογες αναφορές της ηγεσίας περί στήριξης στον Κυπριακό λαό, προκάλεσαν την έκρηξη της μειοψηφίας στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο συνήθως ενωτικός τα τελευταία χρόνια Π. Λαφαζάνης ξεσπά και με συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Αυγή» καλεί ευθέως την ηγεσία να επανεξετάσει τη θέση της για την Ευρωζώνη αλλά και την Ε.Ε.
Στη βάση της κριτικής του κ. Λαφαζάνη βρίσκεται το γεγονός ότι η Ευρωζώνη και η Ε.Ε. «κατρακυλάνε ιλιγγιωδώς σε ένα ασταμάτητο κατήφορο αντιδραστικοποίησης, ο οποίος τις μετατρέπει σε υφεσιακή, κοινωνική και εργασιακή έρημο».
Παράλληλα ο επικεφαλής της μειοψηφίας στον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι παρόμοιες απόψεις έχουν απήχηση σε όλο και μεγαλύτερα στρώματα της κοινωνίας κι εκφράζει την απογοήτευσή του γιατί, όπως λέει χαρακτηριστικά, «το κόμμα με τη στάση του το τελευταίο διάστημα θα χάσει την ευκαιρία να συμπλεύσει με αυτό το ρεύμα που διαμορφώνεται εντός της κοινωνίας και που τα επόμενα χρόνια θα γιγαντωθεί λόγο των αρνητικών εξελίξεων τόσο στη χώρα μας όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη».
Η εκτίμηση της μειοψηφίας στην Κουμουνδούρου είναι ότι η Ευρωζώνη με τις δομές της «έχει εξελιχθεί στο πιο αντιδραστικό τμήμα του καπιταλισμού κι ως εκ τούτου «δεν μεταρρυθμίζεται, αλλά μόνο ανατρέπεται». Ειδικότερα για την Κύπρο σημειώνουν ότι επιβάλλεται το πρώτο «όχι» να ολοκληρωθεί με ένα συνολικό «όχι» προς την τρόικα και τα Μνημόνια.
Για αυτό και ο Π. Λαφαζάνης θεωρεί λάθος, ενόψει μάλιστα και του ιδρυτικού συνεδρίου του κόμματος, τη λείανση από πολλά ηγετικά στελέχη των «αιχμηρών» θέσεων του κόμματος, «τη μετατόπιση προς τα κεντροαριστερά» και τις «συνεργασίες με παλιά υλικά».