Η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης είναι στο πρόγραμμα της ΝΔ και «πρόκειται για το ντιλ του αιώνα», ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και υποψήφιος βουλευτής στον Νότιο Τομέα Αθηνών, Νίκος Παππάς, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό News24/7.
«Μιλάμε για μπίζνα 3 δισ. ευρώ κατ’ έτος», καθώς τόσες είναι οι εισφορές στα επικουρικά ταμεία, σημείωσε ο κ. Παππάς και πρόσθεσε ότι «έχουν ήδη ανοίξει μασέλες και στόματα και περιμένουν και αδημονούν να ανοίξει αυτή η αγορά».
«Δεν πρέπει να το επιτρέψει ο λαός, ο οποίος έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στο δημόσιο αναδιανεμητικό ασφαλιστικό σύστημα» τόνισε για να συμπληρώσει πως η ΝΔ «βιώνει το πολιτικό αδιέξοδο ότι θα πρέπει να εξηγήσει πού θα βρει τα λεφτά για να καλύψει τις τρύπες».
Ο υπουργός επισήμανε ότι «αν σταματήσουμε οι εργαζόμενοι να εισφέρουμε στα επικουρικά ταμεία, δεν θα υπάρχει τρόπος να πληρωθούν οι επικουρικές συντάξεις» και «αυτή η αντικοινωνική αλλαγή είναι η μήτρα όλη της φορολογικής πολιτικής της ΝΔ».
Όπως είπε, «αν ο μη γένοιτο πάμε στο ασφαλιστικό όπου επικρατεί ο νόμος της ζούγκλας» θα πρέπει να εξηγήσει αυτός που το εισηγείται από πού θα γίνουν οι περικοπές για να καλυφθούν «οι τεράστιες τρύπες που ανοίγουν».
«Ο προοδευτικός κόσμος κρίνει και αντιλαμβάνεται ότι ο μόνος τρόπος να αποτρέψουμε την επάνοδο μίας εκδικητικής και ακραίας Δεξιάς υπό τον Μητσοτάκη είναι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ» υπογράμμισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.
Με αφορμή τη χθεσινή εμφάνιση και τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, ο κ. Παππάς σχολίασε ότι εκπροσωπεί «ένα κομμάτι μίας πολιτικά μετριοπαθούς Δεξιάς και οικονομικά απολύτως αποτυχημένης». Σημείωσε ότι η διακυβέρνησή του εκτόξευσε το δημόσιο έλλειμμα και ο ίδιος δεν έκανε αυτοκριτική, κρατώντας τον εαυτό του μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας τη δεκαετία των παθών για τον ελληνικό λαό.
Αναφορικά με όσα είπε ο κ. Καραμανλής σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο υπουργός σημείωσε ότι «αυτά που εμείς πετύχαμε ήταν πολύ παραπάνω από όσα και οι ίδιοι φαντάζονταν» και πρόσθεσε πως στη ΝΔ «είχαν κατά καιρούς συνομολογήσει ακόμα και το όνομα Μακεδονία-Σκόπια και όλοι τους θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όταν τοποθετούνται για το Μακεδονικό».
Επίσης, τόνισε ότι «κάνουν λάθος εάν εκτιμούν ότι θα κινούμαστε πάντα και μόνο με την καλοσύνη», ενώ ερωτηθείς εάν αυτό σημαίνει ότι «υπάρχουν στοιχεία και μπορεί να τα δώσετε» απάντησε: «Ας πούμε ότι δεν θα διαψεύσω αυτό που είπατε».
«Υπήρξε μία κατάκτηση για την εξωτερική πολιτική της πατρίδας μας» υποστήριξε και επισήμανε ότι θα πρέπει η ΝΔ να ζητήσει συγγνώμη από τον λαό που βγήκε στους δρόμους ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών, διότι «λέει ότι ζητά την ψήφο του κόσμου -του ίδιου κόσμου τον οποίο χάιδευε όταν βγήκε στον δρόμο ενάντια στη Συμφωνία- (…) για να διασφαλίσει την πιστή τήρηση της Συμφωνίας».
«Τα στελέχη τα οποία είχαν πάρα πολύ κρίσιμα πόστα στη διαχείριση του Μακεδονικού, πρέπει να είναι πολύ μετρημένοι» είπε ο κ. Παππάς συμπληρώνοντας ότι «έχουν διασυρθεί, κάνανε κωλοτούμπα, στροφή 180 μοιρών».
Εξάλλου, απέδωσε και στο Μακεδονικό την αποφυγή από τον κ. Μητσοτάκη, όπως είπε, της «κατά πρόσωπο αντιπαράθεσης» με τον Αλέξη Τσίπρα, διότι «και αυτό το ζήτημα θα έμπαινε στο τραπέζι και θα έπρεπε η ΝΔ να ξεκαθαρίσει τη θέση της».
Μιλώντας για το ζήτημα σχηματισμού κυβέρνησης, ο κ. Παππάς επανέλαβε ότι «οποιαδήποτε συνθήκη πρωτιάς του κ. Μητσοτάκη, είναι συνθήκη αποσταθεροποίησης για τη χώρα, για την κοινωνία, για την οικονομία και την πολιτική». Έφερε, δε, ως παράδειγμα τις κυβερνήσεις Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά, οι οποίες είχαν ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά «απολύτως καμία δυνατότητα να διαμορφώσουν συνθήκες κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας». Όπως πρόσθεσε, το κλίμα της πολιτικής και κοινωνικής αστάθειας απειλεί να «ξαναμπεί από το παράθυρο».
Εξάλλου, χαρακτήρισε τη στάση του ΚΙΝΑΛ έναντι του εκλογικού συστήματος που υποστηρίζει, ανεξήγητη για τα μεγέθη του κόμματος, καθώς, όπως είπε, συμπιέζει τα μικρά κόμματα και συμπυκνώνει το πολιτικό δίλημμα μεταξύ των δύο κύριων διεκδικητών, διότι ο πρώτος θα είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση.
Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις υποστήριξε ότι η Τουρκία είναι χώρα σε εκνευρισμό και σε απομόνωση, ενώ αντίθετα η Ελλάδα παρουσιάζει την εικόνα μίας χώρας με αυτοπεποίθηση, με πολιτικό και διπλωματικό εκτόπισμα και με ισχυρή αποτρεπτική δύναμη.
Σχετικά με τις πληροφορίες για επιστολή του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, στον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, είπε ότι «η επίλυση του Κυπριακού είναι μία σταθερή επιδίωξη για όλον τον ελληνισμό, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και θα ήταν ευκταίο αν υπήρχε μία τέτοια εξέλιξη».
Ερωτηθείς για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο ενδεχόμενο να κατατεθούν προτάσεις για προανακριτικές για τον Πάνο Καμμένο, τον λεγόμενο «Ρασπούτιν» και τον Μανώλη Πετσίτη, όπως είπε στην ίδια εκπομπή ο Μ. Βορίδης, ο υπουργός απάντησε ότι «δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα» και συμπλήρωσε πως η ΝΔ δηλώνει την αδυναμία της προσπαθώντας να εκτρέψει τη συζήτηση «από εκεί που φαίνεται το πραγματικό κοινωνικό αδιέξοδο, το οποίο θα δημιουργηθεί αν ο μη γένοιτο κληθεί να εφαρμόσει αυτό το πρόγραμμα».
Επίσης, σχολιάζοντας την κριτική της Φώφης Γεννηματά για όσα είπε ο πρωθυπουργός για τον Ανδρέα Παπανδρέου, κατηγορώντας τον για κρεσέντο υποκρισίας, ο κ. Παππάς ανέφερε πως «μπορεί να αναρωτηθεί ο κάθε άνθρωπος του προοδευτικού χώρου αν είναι μέσα στις πολιτικές συντεταγμένες τις οποίες υπηρέτησε ο Ανδρέας Παπανδρέου, το ενδεχόμενο, ένα κόμμα που μιλάει στο όνομά του, να γίνει “τσόντα” σε μία κυβέρνηση Μητσοτάκη».