«Οι συζητήσεις μας αφορούσαν τα κρίσιμα θέματα για το μέλλον της ΕΕ και κυρίως τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξη του στις Βρυξέλλες μετά τη Σύνοδο Κορυφής των 28 της ΕΕ.
Για το επίμαχο θέμα σχολίασε ότι «όπως ανακοίνωσα την Κυριακή μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ όλη η εβδομάδα ήταν εβδομάδα εντατικά διεργασιών σε συνεργασία με την Κύπρο. Προκειμένου να προετοιμαστούμε για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.
Τα συμπεράσματα του συμβουλίου κορυφής έρχονται σε συνέχεια της πολύ θετικής δήλωσης της συνεδρίασης των χωρών του νότου της Μεσογείου.
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού συμβουλίου σήμερα έρχεται σε συνέχεια του συμβουλίου γενικών υποθέσεων. Σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στέλνει σαφές και ξεκάθαρο. Ένα μήνυμα αυστηρό προς την Τουρκία και προς όλες τις κατευθύνσεις».
Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Η ΕΕ καταδικάζει τις τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στο Αιγαίο. Και ειδικότερα τις παράνομες ενέργειες εξορύξεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, υπογραμμίζει τις σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις άμεσα στις ευρωτουρκικές σχέσεις και αποφασίζει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων και κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας», και όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «εάν η Τουρκία έχει αυτήν τη στάση και αυτήν τη συμπεριφορά, θα έχει τίμημα. Οι επιλογές της Τουρκίας από δω και στο εξής θα έχουν συνέπειες».
Η ΕΕ θα κάνει μία ολοκληρωμένη εισήγηση όσον αφορά ποια θα είναι αυτά τα μέτρα. Μέτρα που μπορεί να αφορούν σε κυρώσεις κατά προσώπων ή εταιρειών ή πάγωμα της ευρωτουρκικής συνεργασίας σε συγκεκριμένους τομείς. Κυρώσεις που θα έχουν επιπτώσεις εάν δεν σταματήσουν να παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο».
Τέλος ανέφερε ότι: «Είχα την ευκαιρία να κουβεντιάσω και με τον κ. Γιούνκερ και με την κ. Μογκερίνι τις σημαντικές αυτές αποφάσεις. Είναι η πρώτη φορά μετά από δεκαετίες παραβάσεων από πλευράς Τουρκίας, που η Ευρωπαϊκή Ένωση με τόσο ξεκάθαρο τόπο καταδικάζει την τουρκική προκλητικότητα.
Τέτοια ξεκάθαρη απόφαση και κυρίως να συνοδεύεται με στοχευμένα μέτρα, δεν έχει παρθεί ποτέ ξανά, συμπεριλαμβανομένων και των όσων έγιναν στα Ίμια. Αυτή η μεταστροφή υπέρ των εθνικών μας θέσεων, αποτελεί επιβεβαίωση της πολυετούς προσπάθειάς μας να αναδείξουμε τα εθνικά μας συμφέροντα στην περιοχή.
Υπό αυτήν την έννοια, αποτελεί μια σημαντική επιτυχία για τις εθνικές μας θέσεις. Το ευρωπαϊκό μήνυμα είναι σαφές και ξεκάθαρο: Ανεξάρτητα από τις αιτίες που σπρώχνουν την Τουρκία σε αυτήν τη συμπεριφορά, θα πρέπει να ξέρει ότι αυτή η στάση και η συμπεριφορά, εάν τη συνεχίσει, θα έχει τίμημα».
Στον αέρα το ντιμπέιτ της 1ης Ιουλίου, η ατάκα Τσίπρα από τις Βρυξέλλες
Μέσα από την απάντηση που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε ερώτηση δημοσιογράφου στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής, για το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών φαίνεται ότι ουσιαστικά η κοινή τηλεοπτική παρουσία των πολιτικών ηγετών είναι στον αέρα.
Ερωτηθείς τι μπορεί να συμβεί με το ντιμπέιτ της 1ης Ιουλίου, λόγω ενδεχόμενης καθυστέρησης ολοκλήρωσης της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, που θα ξεκινήσει στις 30 Ιουνίου, ο κ. Τσίπρας σχολίασε χιουμοριστικά λέγοντας ότι, ούτως ή άλλως, έτσι όπως πάει να γίνει αυτό το ντιμπέιτ, «παράλληλοι μονόλογοι θα είναι, οπότε μπορεί να βγω με skype απ’ τις Βρυξέλλες».
Απέδωσε, δε, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ ευθύνες στον κ. Μητσοτάκη για τον χαρακτήρα του ντιμπέιτ και, ως προς το ζήτημα της ενδεχόμενης καθυστέρησης, ανέφερε ότι είναι ζητήματα που θα τα λύσει η διακομματική στο βαθμό που δεν θα μπορεί εκείνος να είναι εγκαίρως πίσω στην Αθήνα για την τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών.
Νωρίτερα είχε αναφέρει για τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ότι: «Αν είναι δραματοποίηση η συνεδρίαση του αρμόδιου οργάνου και ο συντονισμός των υπουργών, τότε, όπως είπε, θα έπρεπε να θεωρείται δραματοποίηση και ότι το Συμβούλιο Κορυφής συνεδρίασε τόσες ώρες και έβγαλε μια τέτοια ανακοίνωση.
Είπε, επίσης, ότι τον ξεπερνά όταν τίθενται τέτοια θέματα σε πολιτική αντιπαράθεση. Ήταν επιβεβλημένη η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ και αν δεν γινόταν, τότε θα έπρεπε πράγματι να κατηγορηθεί η κυβέρνηση ότι, σε περίοδο έντονων εξελίξεων στην περιοχή, προτιμά να κάνει τριήμερο αντί να συντονίσει τη δράση της, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Η ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων είναι διαρκής και γίνεται θεσμικά από τον ΥΠΕΞ, είπε. Δραματοποίηση θα ήταν αν αντί ο ίδιος να συντονίσει τους υπουργούς, να συντονιστεί με την Κυπριακή Δημοκρατία, και έπαιρνε ο ίδιος τους πολιτικούς αρχηγούς να τους ενημερώσει.
Η διχαστική υποψηφιότητα του κ. Βέμπερ έφυγε από το τραπέζι
Ως προς το θέμα της νέας ηγεσίας των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «η υποψηφιότητα του κ. Βέμπερ έφυγε από το τραπέζι, αφού ήταν μια υποψηφιότητα που δεν μπορούσε να ενώσει την Ευρώπη, αλλά ήταν διχαστική». Σχολίασε ότι ήταν μεγάλο λάθος της ΝΔ, που επένδυε σε μια διχαστική υποψηφιότητα και η οποία «είχε εκφραστεί εναντίον της Ελλάδας».
Είναι λάθος, είπε, σε κρίσιμες επιλογές που αφορούν τη χώρα, αυτές να γίνονται με αμιγώς κομματικά κριτήρια. Θύμισε ότι ο κ. Βέμπερ ξεκίνησε την καμπάνια του από την Ελλάδα διότι στηρίχθηκε με μοναδικό κριτήριο ότι είχε εκφραστεί αρνητικά κατά του ίδιου του κ. Τσίπρα.
«Στα κρίσιμα εθνικά θέματα πρέπει όλοι μας να κινούμαστε με βάση το εθνικό συμφέρον και όχι με κομματικές παρωπίδες», πρόσθεσε.
Η συζήτηση για τη νέα ηγεσία θα συνεχιστεί σε έκτακτη σύνοδο στις 30 Ιουνίου, όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Αναφορικά με τη συζήτηση για την Κλιματική Αλλαγή, ο Αλέξης Τσίπρας είπε, μεταξύ άλλων, ότι τόνισε στη Σύνοδο πώς, πέραν των ΑΠΕ, δεν χωρούν άλλες, περιβαλλοντικά επικίνδυνες και μη αειφορικές λύσεις, όπως π.χ.: η πυρηνική ενέργεια, που σε πολλές περιπτώσεις προωθείται έμμεσα ως πιθανή λύση στη μάχη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
«Πετύχαμε το πρώτο καθοριστικό βήμα για πρόσθετη χρηματοδότηση 7,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα»
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είπε ότι έγινε μια τεταμένη συζήτηση για την οικονομία και πως η ουσιαστική συζήτηση για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 μετατέθηκε για το επόμενο τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου.
Υπογράμμισε, επίσης, ότι «με επίμονη προσπάθεια, καταφέραμε να συμπεριληφθεί στο διαπραγματευτικό πακέτο για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, η δυνατότητα για πρόσθετη χρηματοδότηση της χώρας μας από τα κονδύλια της συνοχής, έτσι ώστε να ενισχυθεί η επενδυτική δυναμική της». Δηλαδή, όπως εξήγησε, «πετύχαμε το πρώτο καθοριστικό βήμα για να έχουμε πρόσθετη χρηματοδότηση 7,5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα», κάτι που είναι «πολύ σημαντική εθνική επιτυχία».
Η Συμφωνία των Πρεσπών ανέδειξε τον ρόλο και την αξιοπιστία της χώρας σε διεθνές επίπεδο και ήταν ιδιαίτερα επωφελής και για την ίδια την Ελλάδα, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνέντευξη Τύπου, στις Βρυξέλλες.
«Φανταστείτε τη στιγμή που έχουμε την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα, να είχαμε τα τουρκικά F-16 να επιτηρούν τον εναέριο χώρο των γειτόνων μας στα βόρεια σύνορά μας (σ.σ.: τον οποίο με τη Συμφωνία των Πρεσπών επιτηρούν τα πολεμικά αεροσκάφη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας).
Η Ευρώπη σήμερα έχει αλλάξει παντού την ονομασία σε «Βόρεια Μακεδονία», επισήμανε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι τα οφέλη από τη Συμφωνία για το εθνικό συμφέρον θα τα δουν όλοι οι πολίτες. Στηλίτευσε, δε, τη στάση της ΝΔ, λέγοντας ότι πλέον και εκείνη λέει ότι αυτό που θα κάνει είναι να παρακολουθεί την εφαρμογή των όρων της.
«Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες είναι και πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς»
Ερωτηθείς αν ανησυχεί για θερμό επεισόδιο προεκλογικά ή μετεκλογικά, διαβεβαίωσε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες ότι «είναι και πρέπει και να αισθάνονται απόλυτα ασφαλείς».
Είπε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία ένδειξη, καμία πρόβλεψη τέτοιου είδους επεισοδίου και ότι σε κάθε περίπτωση οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας και οι συμμαχίες της χώρας, είναι ικανές προκειμένου να αποτρέψουν οποιαδήποτε τέτοια εκδοχή.