Για την προστασία των προσφύγων αλλά και των αιτούντων άσυλο στη χώρα μας, μίλησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων. «Η προστασία τους αλλά και όσων αιτούνται άσυλο στην Ελλάδα και την Ευρώπη είναι υποχρέωση όχι μόνο συμβατική και νομική, που εδράζεται στο Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συμβάσεις, αλλά, πρωτίστως ηθική», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Στην ομιλία του ο υπουργός, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τόνισε τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στην Ελλάδα όσον αφορά την υποδοχή αλλά και την ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο. «Η υποχρέωσή μας είναι να διασφαλίσουμε ότι οι πρόσφυγες που έρχονται στη χώρα μας, προσπαθώντας να σώσουν τη ζωή τους, θα βρουν τις συνθήκες για να ζήσουν μια ζωή με ασφάλεια και αξιοπρέπεια», ανέφερε ενώ παράλληλα τόνισε την ανάγκη να υπάρξει σωστός και πιο δίκαιος καταμερισμός του πληθυσμού σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Το βάρος δεν πρέπει να το σηκώνουν μονάχα οι χώρες υποδοχής, είπε χαρακτηριστικά.
Διαβάστε το πλήρες μήνυμα του Δημήτρη Βίτσα:
«Σήμερα 20η Ιουνίου η παγκόσμια κοινότητα στρέφει το βλέμμα στους ανθρώπους εκείνους που αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν από τον τόπο τους, να αφήσουν πίσω όσα είχαν χτίσει και να φύγουν για να σώσουν τη ζωή τους και τις οικογένειές τους, τους πρόσφυγες. Όμως μια μέρα δεν είναι αρκετή. Η φροντίδα πρέπει να είναι καθημερινή.
Συγχρόνως τιμούμε και όλους εκείνους που επέδειξαν αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, που είδαν στους ανθρώπους αυτούς όχι μια αόρατη απειλή αλλά άνδρες, γυναίκες και παιδιά που προσπαθούσαν να σώσουν τη ζωή τους και την αξιοπρέπειά τους. Αυτοί, οι άνθρωποι της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς είναι η μεγαλύτερη ελπίδα για μια κοινωνία ανοικτή στην πολυπολιτισμικότητα, μια κοινωνία ανεκτική στη διαφορετικότητα, μια κοινωνία στην οποία δεν χωρά η ξενοφοβία, η μισαλλοδοξία και ο εξτρεμισμός.
Η προστασία των προσφύγων και όσων αιτούνται άσυλο στην Ελλάδα και την Ευρώπη είναι υποχρέωση όχι μόνο συμβατική και νομική, που εδράζεται στο Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συμβάσεις, αλλά, πρωτίστως ηθική.
Η χώρα, οι άνθρωποί της και η κυβέρνηση, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων μέσα σε αντίξοες συνθήκες, τιμώντας την ιστορία του λαού μας και τις αξίες που καθορίζουν την ταυτότητα του ελληνικού και του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Σήμερα στην Ελλάδα και με βάση το σύστημα φιλοξενίας που έχουμε αναπτύξει, 25.000 άνθρωποι φιλοξενούνται σε σπίτια με βάση το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, 20.000 σε 28 κέντρα φιλοξενίας στην ενδοχώρα και 8.000 σε ξενοδοχεία. Περισσότερα από 12.500 παιδιά πηγαίνουν σχολείο και στην πλειοψηφία των Κέντρων Φιλοξενίας λειτουργούν νηπιαγωγεία. Όμως η ανθρωπιστική διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος επιβάλλει να σταματήσουν οι πόλεμοι και να ενισχυθούν οικονομικά και αναπτυξιακά οι κοινωνίες που αντιμετωπίζουν εκτεταμένη φτώχεια. Να επικρατήσουν οι διεθνείς συμφωνίες, όπως η συνθήκη της Γενεύης στις συνοριακές διαδικασίες. Να υπάρξει δίκαιος καταμερισμός του αντικειμενικού βάρους που προκαλείται στις χώρες υποδοχής σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Σήμερα είναι άμεσα αναγκαίο ένα πρόγραμμα μετεγκατάστασης και εξέτασης του αιτήματος ασύλου για τουλάχιστον 20.000 αιτούντες σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Σήμερα είναι αναγκαίο ένα Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου και κοινά χαρακτηριστικά προσφυγικού προφίλ. Σήμερα πρέπει να μιλήσουμε συγκεκριμένα, να συμφωνήσουμε συγκεκριμένα μέτρα και να πράξουμε.
Η υποχρέωσή μας είναι να διασφαλίσουμε ότι οι πρόσφυγες που έρχονται στη χώρα μας, προσπαθώντας να σώσουν τη ζωή τους, θα βρουν τις συνθήκες για να ζήσουν μια ζωή με ασφάλεια και αξιοπρέπεια».
Τα μηνύματα των οργανώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων:
«Το 2019 η ιστορία των λαών της Ευρώπης θα μπορούσε να βαφτεί με τα πιο μελανά χρώματα» σημειώνει σε μήνυμά του το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών. «Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κλείνουν τα σύνορά τους σε πρόσφυγες, απαγορεύουν και ποινικοποιούν την αλληλεγγύη μεταξύ ανθρώπων, κρατούν φυλακισμένους εκατομμύρια ανθρώπους σε Λιβύη και Τουρκία. Αντί να προστατεύουν την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια την εξευτελίζουν, συναινούν στους δεκάδες χιλιάδες θανάτους ανθρώπων που χάνονται στην θάλασσα της Μεσογείου ή στα εγκλήματα που διαπράττονται στις φυλακές – καμπ προτού φτάσουν στην ακτή για να σαλπάρουν προς την ελπίδα».
Το Φόρουμ Μεταναστών θυμίζει σε όλους μας πως η σημερινή ημέρα είναι «ημέρα μνήμης για τους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, που χάθηκαν, προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη και να ξεφύγουν από τον πόλεμο, την κακουχία, τον θάνατο» και συμπληρώνει: «για αυτό το πανανθρώπινο δικαίωμα – το αυτονόητο δικαίωμα στη ζωή, οι πολιτικές και πρακτικές της Ε.Ε. βάζουν την σφραγίδα -ίσως σε ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα των τελευταίων δεκαετιών, κατά της ανθρωπότητας». Επίσης, τονίζει την αναγκαιότητα του να υπάρχει ένα ασφαλές πέρασμα και ζητά την άμεση αλλαγή και βελτίωση της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, τα θύματα της οποίας «είναι άνθρωποι, Έλληνες των νησιών του Αιγαίου και πρόσφυγες μαζί».
Για την σημερινή ημέρα μίλησε και το «Χαμόγελο του Παιδιού» ζητώντας την ενίσχυση της συνεργασίας όλων των φορέων και των οργανώσεων που έχουν ως στόχο τους την προστασία του προσφυγικού πληθυσμού. Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της ανθρωπιστικής κρίσης «συνεχίζουμε να γινόμαστε μάρτυρες ανθρώπων που βουλιάζουν στη θάλασσα από ακατάλληλες βάρκες, να χάνουν τη ζωή τους μεσοπέλαγα, γονείς να κρατούν στην αγκαλιά τα νεκρά παιδιά τους, παιδιά να χάνουν τις γονείς τους και να μένουν μόνα τους». Παράλληλα οι υπεύθυνοι της οργάνωσης θύμισαν τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τα διασωθέντα παιδιά. Πολλά από αυτά πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης, ακόμα και εμπορίας ενώ είναι πολύ πιθανόν να μην καταγγέλλονται καν, τα περιστατικά εξαφάνισης.