«Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι εγγυητές της ειρήνης και της διασφάλισης της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Θα αποτρέψουμε τα όσα συμβαίνουν και ο ελληνικός λαός πρέπει να είναι ήρεμος». Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, από το Στεφανοβίκειο του Βόλου κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα, των ελικοπτέρων Kiowa-Warrior και Chinook.
Τόσο σε δηλώσεις του, όσο και στον χαιρετισμό του ο κ. Αποστολάκης αναφέρθηκε στη συμφωνία για την παραλαβή των ελικοπτέρων, σημειώνοντας ότι «ήταν η καλύτερη οικονομοτεχνική δυνατότητα για τα ελικόπτερα, τα οποία θα προσφέρουν πολλά και θα ενισχύσουν την άμυνα των νησιών μας στις όποιες προκλήσεις υπάρξουν», ενώ υπενθύμισε ότι «η καλή μας σχέση με τις ΗΠΑ δεν περιορίζεται στα λόγια, αλλά φαίνεται και στις πράξεις».
«Ήθελα επ’ ευκαιρία να πω ότι δε θα πρέπει να έχουμε ανησυχία για όλα αυτά τα θέματα που γίνονται γύρω μας. Υπάρχει μια πολύ καλή προετοιμασία, μια πολύ καλή και μεθοδευμένη σειρά ενεργειών οι οποίες γίνονται έτσι ώστε να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε αυτές τις ενέργειες που γίνονται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και παράλληλα, εμείς διατηρούμε στο καλύτερο επίπεδο την επιχειρησιακή δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Όπως βλέπετε, συνέχεια προστίθενται δυνατότητες αλλά ο ελληνικός λαός θα πρέπει να είναι ήρεμος και να μην ανησυχεί για τίποτα», ανέφερε ειδικότερα ο κ. Αποστολάκης.
Σε ερώτηση αν είναι μια απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα η αγορά, η προμήθεια των ελικοπτέρων, απάντησε: «Η οποιαδήποτε επαύξηση των δυνατοτήτων μας στις Ένοπλες Δυνάμεις, νομίζω είναι μια απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα».
Στο αν θα σταλούν μονάδες Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην κυπριακή ΑΟΖ τόνισε: «Κοιτάξτε, οι ενέργειες που γίνονται για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα είναι παράλληλες με την Κυπριακή Δημοκρατία. Σε αυτή τη φάση είμαστε στην προσπάθεια να αποτρέψουμε με διάφορες ενέργειες και με μέτρα την προκλητική αυτή ενέργεια της Τουρκίας. Σε κάθε φάση εξετάζεται η κατάσταση, αναλύεται και αποφασίζονται οι επόμενες ενέργειες».
Ως προς τη συζήτηση των ΜΟΕ δήλωσε: «Κοιτάξτε, γίνεται μια προσπάθεια, όπως έχετε καταλάβει, η οποία απέδωσε μετά από αρκετό καιρό συνομιλιών και ενεργειών και είναι μια προσπάθεια να καταγράψουμε τα στοιχεία τα οποία είναι εκείνα που λειτουργούν για να υπάρχει ένταση στο Αιγαίο, και από τη μια μεριά και από την άλλη. Αφού, λοιπόν, όλα αυτά καταγραφούν, ληφθούν υπόψη οι θέσεις και από τις δύο μεριές, θα δούμε τι από αυτά μπορούν να αλλάξουν ή να βελτιωθούν ούτως ώστε να μπορεί να γίνει κάτι.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, η αναπληρωτής υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Αν Κατάλντο, η οποία εξέφρασε την ικανοποίησή της «αφού φθάσαμε στην ολοκλήρωση της σημαντικής συμφωνίας. Η Ελλάδα είναι μία εξαιρετική σύμμαχος χώρα των ΗΠΑ», καθώς και οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΑ, ΓΕΝ και ο πρώην υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.
Τα ελικόπτερα που παρελήφθησαν επισήμως σήμερα, είχαν φθάσει προ 20ημέρου στο λιμάνι του Βόλου και προωθήθηκαν στην Αεροπορία Στρατού στο Στεφανοβίκειο για να ετοιμασθούν για την πλήρη λειτουργικότητά τους. Πρόκειται για δέκα ελικόπτερα τύπου Chinnok και 70 τύπου Kiowa-Warrior, ελαφρά επιθετικά. Tα συγκεκριμένα ελικόπτερα διαθέτουν υψηλής ανάλυσης τηλεοπτική κάμερα, αισθητήρες θερμικής απεικόνισης και λέιζερ τηλέμετρο / καταδείκτη, που τους επιτρέπουν να εκτελούν επιχειρήσεις ημέρα και νύκτα, μια ικανότητα που μέχρι τώρα δεν διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός εκτός των ελικοπτέρων Απάτσι. Ωστόσο, η διαθεσιμότητα των Απάτσι δεν είναι ικανή, να καλύψει όλο το εύρος των αποστολών, ούτε και να απογειώνονται για υπηρεσία αναγνώρισης.
Το μικρό μέγεθος του ελικοπτέρου OH-58D Kiowa (μήκος 12,85 μέτρα, διάμετρος ρότορα 10,67 μέτρα, ύψος 3,93 μέτρα), που επιτρέπει την εύκολη απόκρυψη – παραλλαγή στο έδαφος, και η ικανότητα μεταφοράς οπλικού φορτίου μπορούν να το καταστήσουν «πολυεργαλείο» με πολύ χαμηλό κόστος.