Την μεγάλη του εμπιστοσύνη στην Ιταλία για το σχηματισμό μιας αποτελεσματικής κυβέρνησης μετά τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου μήνα, εξέφρασε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Δεν μου αρέσει να επικρίνονται οι Ιταλοί για το πώς ψηφίζουν», είπε ο Σόιμπλε σε μια εκδήλωση του πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων Bloomberg, αναφερόμενος στις επικρίσεις που έκανε ο Πέερ Στάινμπρουκ, επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Γερμανίας.

Την ίδια στιγμή από τις Βρυξέλλες, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ, εξέφρασε την «πεποίθησή» του ότι η Ιταλία θα παραμείνει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων που ακολούθησε ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μάριο Μόντι.

«Έχω πλήρη εμπιστοσύνη ότι οι πολιτικοί ηγέτες στην Ιταλία θα ξαναβρούν το σωστό δρόμο τις επόμενες εβδομάδες», είπε ο Ρόμπαϊ, προσθέτοντας ότι αναμένει η επόμενη κυβέρνηση «να συνεχίσει να εργάζεται για μια Ιταλία με ισχυρότερη ανάπτυξη και υγιέστερα δημοσιονομικά».

Ο Μόντι, σημείωσε ο Ρόμπαϊ, έκανε «εξαίρετη δουλειά στην δημοσιονομική πολιτική και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να αυξήσει το αναπτυξιακό δυναμικό της Ιταλίας. Αν κάποιος συνεχίσει σε αυτήν την κατεύθυνση νομίζω ότι η Ιταλία έχει κάθε πιθανότητα να επανακάμψει στην θέση που δικαιωματικά της αξίζει στην ευρωζώνη».