«Η διαπραγμάτευση με την τρόικα συνεχίζεται», ήταν το σχόλιο πηγών του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σχετικά με τις επαφές που έχει το υπουργείο με τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας, για τη μεταρρύθμιση στο δημόσιο και ειδικότερα για το σχέδιο της διαθεσιμότητας και της κινητικότητας που έχει εκπονήσει ο Αντώνης Μανιτάκης.
Ο κ. Μανιτάκης έχει παραδώσει στην τρόικα το σχέδιο για τη μεταρρύθμιση στο δημόσιο, αλλά απομένουν και αρκετά τεχνικής υφής ζητήματα, τα οποία, μάλιστα, βρέθηκαν στο επίκεντρο των σημερινών επαφών τεχνικού κλιμακίου των δανειστών της χώρας με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Η ηγεσία του υπουργείου, αναφέρουν οι ίδιες πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου ώστε να πείσει και να κάμψει τις όποιες ενστάσεις της τρόικας, για την ένταξη 25.000 υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα και εν συνεχεία στην κινητικότητα, που αποτελεί και προϋπόθεση του μνημονίου.
Υπογραμμίζουν πως όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα ο κ. Μανιτάκης οι υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα θα προκύψουν από την αξιολόγηση των δομών και των υπαλλήλων, ενώ ο υπουργός έχει ταχθεί, όπως και η τρικομματική κυβέρνηση, κατά των «τυφλών» απολύσεων.
Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, το υπουργείο έχει δεσμευτεί ότι θα απομακρύνει τους επίορκους, τους ακατάλληλους υπαλλήλους, όπως τους «κοπανατζήδες», τους κατά «φαντασίαν ασθενείς» και όσους χρησιμοποίησαν πλαστά πτυχία και μεταπτυχιακά, καθώς έχει ξεκινήσει ήδη το ξεσκόνισμα όλων των υπηρεσιακών φακέλων.
Τέλος, πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, επισημαίνουν ότι επί της ουσίας το αρχικό αίτημα της τρόικας για απομάκρυνση 150.000 υπαλλήλων μέχρι το 2015, θα επιτευχθεί δίχως απολύσεις, καθώς μόνο τους τελευταίους 15 μήνες έχουν συνταξιοδοτηθεί πάνω από 75.000 υπάλληλοι. Ταυτόχρονα, τηρείται πιστά η δέσμευση για μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις, ενώ υπάρχει σε ορισμένους τομείς και πάγωμα των προσλήψεων. Μάλιστα, ο κ. Μανιτάκης εκτιμά ότι οι αποχωρήσεις από το δημόσιο μπορεί να φτάσουν και τις 180.000 μέχρι το 2015 και ως εκ τούτου να υπάρξει πρόβλημα με την εύρυθμη λειτουργία του δημόσιου τομέα.