Τις τελευταίες μέρες σε μείζον ζήτημα της πολιτικής καθημερινότητας έχει αναχθεί εκείνο των μετατάξεων αποσπασμένων ή μόνιμων υπαλλήλων στη Βουλή. Ζήτημα που πυροδότησε πολιτικές κόντρες μεταξύ στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με εκείνους της Νέας Δημοκρατίας και κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ σημαντικές απολήξεις υπήρξαν και στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Μάλιστα οι αντιδράσεις ανάγκασαν τον πρωθυπουργό να παγώσει κάθε μετάταξη που είχε προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα.
Τελευταία εξέλιξη η ανακοίνωση της Τασίας Χριστοδουλοπούλου ότι δεν θα είναι υποψήφια στις επερχόμενες Εθνικές Εκλογές.
Τα πυρά της αντιπολίτευσης για τις μετατάξεις στο κοινοβούλιο είχε σχολιάσει ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης ο οποίος είχε αναφέρει ότι «ευλόγως η κοινή γνώμη επιδεικνύει ευαισθησία και πρέπει να είμαι σαφής και ειλικρινής. Δεν αισθάνομαι ούτε ίχνος ενοχής και ευθύνης ότι θα πρέπει να είμαστε απολογούμενοι για ότι γίναμε ίδιοι και κρατήσαμε το ίδιο καθεστώς με τους προηγούμενους. Ο λαός δεν ζήτησε αυτό από εμάς. Ζήτησε τομές και έγιναν».
Ενώ ο πρόεδρος της Βουλής είχε σημειώσει ότι: «Έγινε μια εξαιρετικά σημαντική προσπάθεια επί 4 χρόνια να αλλάξει ουσιαστικά, με τομές μεταρρυθμιστικές διοικητικού χαρακτήρα, ένα καθεστώς στη Βουλή που, εκ των πραγμάτων, είχε ένα χαρακτήρα απολύτως αμφιλεγόμενο, μεταβατικό, αυθαίρετο. Δεν υπεισέρχομαι σε πολιτική αντιπαράθεση. Δεν υπάρχει συμψηφισμός. Το ζήτημα είναι ότι μπορέσαμε εμείς, αυτά τα χρόνια, με συναίνεση, να κάνουμε τις τομές, ώστε να μην είναι κατανοητό σε οποιοδήποτε προεδρείο να πάει τα πράγματα προς τα πίσω», είπε ο πρόεδρος της Βουλής και συνέχισε: «Ό,τι και αν γίνει, δεν πρόκειται να δώσουμε λίστες. Για να καταλάβει ο καθένας ποιοι αποσπασμένοι, από που και από πότε, είναι στη διαδικασία της κινητικότητας. Εγώ σέβομαι τον εαυτό μου, τη δημοκρατία, και κυρίως τους ανθρώπους και τις οικογένειες τους. Αντίθετα, από μια γνωστή πολιτική και επικοινωνιακή αντίληψη, υπήρξε προσπάθεια να χαρτογραφηθούν δύο, τρεις, πέντε, εφτά, περιπτώσεις, οι οποίες προφανώς και δεν είναι δυνατό να έχουν απαγορευτικό στο να αξιοποιήσουν τη διαδικασία της κινητικότητας, επειδή είναι ΣΥΡΙΖΑ και οι οποίοι μάλιστα, μερικοί εξ αυτών, είναι αποσπασμένοι από το 2007 και αρκετοί μετά το 2015. Και έγινε όλος αυτός ο θόρυβος».
Λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης είχαν ρίξει και οι δηλώσεις της Τασίας Χριστοδουλοπούλου σε εκπομπή του Alpha η οποία είχε πει για την μετάταξη της κόρης της ότι: «Εδώ και καιρό υπηρετεί υπηρετεί στο τμήμα διεθνών και δημοσίων σχέσεων καθώς είναι ήδη αποσπασμένη και τώρα έγινε η μετάταξή της. Προφανώς εάν δεν είχε την πληροφόρηση μπορεί και να μην είχε κάνει την αίτηση. Ο νόμος ήταν αυστηρός και έλεγε ότι μετάταξη μπορούσαν να πάρουν όσοι είναι αποσπασμένοι. Και αυτοί που ήταν αποσπασμένοι έκαναν όλοι αίτηση, ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης».
Ενώ στην ερώτηση της δημοσιογράφου εάν υπάρχει ζήτημα ηθικής τάξης η κα Χριστοδουλοπούλου απάντησε: «Με την έννοια που το λέμε, ότι δεν θα μπορούσε ο καθένας να αποσπαστεί στη Βουλή ώστε στη συνέχεια να μεταταχθεί, υπάρχει ένα ζήτημα ότι αξιοποιήθηκαν κάποιες γνωριμίες, διασυνδέσεις και τα λοιπά. Δεν το συζητάμε αυτό, ούτε θέλω να πω εδώ ότι ήταν γνωστά τα προσόντα της και η Βουλή βγήκε και φώναζε “έλα εδώ”. Είναι προφανές ότι τα προσόντα που έχει η κόρη μου τα έχουν και άλλα παιδιά».
Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε η Τασία Χριστοδουλοπούλου ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφια για τις εκλογές λέγοντας ότι: «Θέλω μόνο να ζητήσω συγγνώμη από τον ΣΥΡΙΖΑ, την Κυβέρνηση, τους φίλους και τους συντρόφους μου που τους στενοχώρησα. Δυστυχώς δεν μπορώ να διορθώσω με κάποιον τρόπο, παρά μόνο με το ελάχιστο που μπορώ, να μην είμαι υποψήφια στις εκλογές».
Στην αντεπίθεση ο Τζανακόπουλος
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξη τύπου το μεσημέρι της Παρασκευής πέρασε στην αντεπίθεση κάνοντας λόγο για συγκεκριμένα ονόματα από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας που έχουν συγγενείς οι οποίοι έχουν κάνει χρήση της μετάταξης όντας μόνιμοι υπάλληλοι της Βουλής.
Συγκεκριμένα ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος διευκρίνισε ότι η εν λόγω διαδικασία αφορούσε ήδη αποσπασμένους και ήδη μόνιμους δημόσιους υπαλλήλους, και ξεκίνησε μετά από πρόταση της ΝΔ και συγκεκριμένα του πρώην αντιπροέδρου της Βουλής και νυν βουλευτή κυρίου Τραγάκη.
Η διαδικασία ήταν βασισμένη στο νόμο περί κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων και έγινε ομόφωνα δεκτή από όλα τα κόμματα στην Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής, ανέφερε ο εκπρόσωπος.
Και συμπλήρωσε: «Ο πρωθυπουργός επικρότησε την στάση της Τ. Χριστοδουλοπούλου. Θα έχουν αντίστοιχη ευθιξία στελέχη της ΝΔ με διορισμένους συγγενείς; Το σύνολο των κομμάτων οφείλουμε να ανοίξουμε μια συζήτηση για θέματα διαφάνειας & δεοντολογίας», τόνισε.
Και συμπλήρωσε: «Ιδού ποιοι και από ποια κόμματα αξιοποίησαν τη διαδικασία των μετατάξεων:
- 3 αποσπασμένοι στο γραφείο του προέδρου της Βουλής
- 6 αποσπασμένοι σε γραφεία αντιπροέδρων της Βουλής, του ΣΥΡΙΖΑ
- 4 αποσπασμένοι σε γραφεία αντιπροέδρων της ΝΔ
- 4 αποσπασμένοι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ
- 3 αποσπασμένοι στο γραφείο του αντιπροέδρου του ΚΙΝΑΛ
- 2 αποσπασμένοι στο γραφείο του αντιπροέδρου των ΑΝΕΛ
- 1 αποσπασμένος στο γραφείο του αντιπροέδρου της Ένωσης Κεντρώων
- 1 αποσπασμένος στο γραφείο του πρώην πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου
- 1 αποσπασμένη στο γραφείο του πρώην προέδρου της Βουλής, Βύρωνα Πολύδωρα
Ενώ αναρωτήθηκε: «θα ζητήσει δημόσια συγγνώμη ο κ. Τραγάκης καθώς επι χρόνια βρίσκονται μόνιμα διορισμένοι στη Βουλή η κόρη του, ο γαμπρός του και η νύφη του. Θα ζητήσει συγγνώμη ο κ. Δημοσχάκης βουλευτής ΝΔ για το γεγονός ότι ο γιος του είναι επίσης διορισμένος μόνιμα υπάλληλος της Βουλής».