«Στρατηγική» χαρακτήρισε ο Τούρκος πρωθυπουργός σε αποκλειστική του συνέντευξη στη ΝΕΤ τη συνεργασία με την Ελλάδα.
Ο κ. Ερντογάν , ο οποίος θα συναντηθεί σήμερα στην Κωνσταντινούπολη με τον κ. Σαμαρά, επισήμανε ότι «στις συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση θα αξιολογήσουμε το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι διμερείς μας σχέσεις και θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πώς θα πορευτούμε στο εξής».
«Θα ήθελα να σας δώσω κάποια χαρακτηριστικά οικονομικά στοιχεία: Στα τέλη του 2012, το συνολικό εμπορικό μας ισοζύγιο έφτασε τα 5 δισ. δολάρια, εκ των οποίων τα 3,5 δις είναι εξαγωγές της Ελλάδας και τα 1,5 δις είναι δικές μας εξαγωγές προς την Ελλάδα. Με άλλα λόγια, φροντίζουμε το δίκαιο προς τον γείτονα και δρομολογούμε αυτή τη διαδικασία μέσα σε πνεύμα αλληλεγγύης», πρόσθεσε.
«Φυσικά θα εξετάσουμε και ένα σύνολο θεμάτων, τουριστικών, ενεργειακών, τηλεπικοινωνιακών, προς ποια κατεύθυνση οδηγούμε τις διμερείς πολιτικές μας σχέσεις, καθώς και θέματα ΝΑΤΟ, διότι είμαστε δύο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και πρέπει να συζητήσουμε τα βήματα που θα κάνουμε με αυτή μας την ιδιότητα. Θα έχουμε μία πλούσια ατζέντα και θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας από το πρωί στις 11.00 μέχρι το βράδυ», σημείωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.
«Πρόκειται για μία συνεργασία, την οποία εμείς χαρακτηρίζοντάς την “στρατηγική” , θέλουμε να της δώσουμε μία διαφορετική διάσταση. Να μην υπάρχει, δηλαδή, στο εξής στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας μία πολιτική που θα βασίζεται στα κουτσομπολιά, να μην υπάρχουν τα “σου ‘πα, μου ‘πες”».
«Θεωρώ ότι πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, από το παρελθόν στο μέλλον. Είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε και με τον κ. Σαμαρά και να εξετάσουμε τα θέματα αυτά, έστω και σύντομα, όταν βρεθήκαμε στη Ντόχα. Με τα θέματα που θα εξετάσουμε τώρα θα κάνουμε πλέον τα βήματα, έχουμε ήδη υπογράψει ορισμένες συμφωνίες, τώρα θα υπογράψουμε κι άλλες και νομίζω ότι θα πάνε όλα καλά», ανέφερε ο Ερντογάν.
Τέλος, ο Τούρκος πρωθυπουργός, σχετικά με την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, ο Ερντογάν ανέφερε ότι στη διαδικασία της ένταξής της χώρας υπάρχει μία πεντηκονταετής περίοδος παραμέλησης και υστεροβουλίας.