Για τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία «ακολουθεί με την καθοδήγηση της τρόικας μία πολιτική συνεχούς και ανεξέλεγκτου περιορισμού των δαπανών για το φάρμακο και προχωρά σε αδιαφανείς μεθόδους τιμολόγησης, με συνεχή λάθη που δεν διορθώνονται» επέρριψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ).
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Ανδρέας Ξανθός, βουλευτής και επικεφαλής της ΕΕΚΕ Υγείας, ο Γιάννης Μπασκόζος, Υπεύθυνος του Τμήματος Υγείας ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ο Νίκος Μανιός, Συντονιστής του Τμήματος Υγείας και ο Ηλίας Γιαννόγλου, μέλος του Τμήματος Υγείας.
Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε μεταξύ άλλων:
Οι μνημονιακές πολιτικές έχουν οδηγήσει το χώρο της υγείας και του φαρμάκου σε αδιέξοδο.
Η κατάσταση χαρακτηρίζεται από ελλείψεις φαρμάκων, συνεχώς αυξανόμενη συμμετοχή των ασθενών για την προμήθεια των φαρμάκων τους και απίστευτη ταλαιπωρία ειδικά για να βρουν τα ακριβά και μοναδικά φάρμακα που τα έχουν άμεση ανάγκη.
Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες. Ακολουθεί με την καθοδήγηση της τρόικας μια πολιτική συνεχούς και ανεξέλεγκτου περιορισμού των δαπανών για το φάρμακο, προχωράει σε αδιαφανείς μεθόδους τιμολόγησης, με συνεχή λάθη που δεν διορθώνονται. Με τον τρόπο που επιβάλλει την αναγραφή της δραστικής ουσίας στρώνει το έδαφος για μονοπωλιακές καταστάσεις, υπονομεύοντας την παραγωγική βάση της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό, στο οποίο πρέπει να έχει πρόσβαση κάθε ασθενής, με ελάχιστη έως μηδενική συμμετοχή.
Σήμερα υπάρχουν πολλά προβλήματα στον τρόπο παραγωγής, διακίνησης και διάθεσης των φαρμάκων, με τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεν πρόκειται να συμβιβαστεί. Τα φαινόμενα των ανεξέλεγκτων παράλληλων εξαγωγών απαραίτητων φαρμάκων, τεχνητών ελλείψεων από την αγορά και κακών πρακτικών συνταγογράφησης, καθώς και της συνεχούς συσσώρευσης χρεών πρέπει να ελεγχθούν άμεσα.
Ωστόσο, για να αντιμετωπιστούν απαιτείται μια ριζικά διαφορετική πολιτική από αυτή του μνημονίου. Για μας η διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών στο επιστημονικά απαραίτητο ποιοτικό φάρμακο είναι πρώτη προτεραιότητα και δεν μπορεί να υπόκειται σε περιορισμούς ή εκβιασμούς.
Οι αυστηροί ποιοτικοί έλεγχοι, η ορθή τιμολόγηση και η αξιολόγηση της πραγματικής αποτελεσματικότητας των φαρμακευτικών σκευασμάτων αποτελούν βασικά στοιχεία που θα ανατεθούν σε έναν αναβαθμισμένο και επαρκώς στελεχωμένο ΕΟΦ.
Η ανάπτυξη του ΙΦΕΤ και της Εθνικής Φαρμακαποθήκης θα αποτελέσουν τη βάση για την έρευνα, τη στήριξη και την ανάπτυξη της εθνικής φαρμακοβιομηχανίας με συγκεκριμένους στόχους:
Η διασφάλιση ορθής πρακτικής συνταγογράφησης με εύχρηστο ηλεκτρονικό σύστημα, χρήση θεραπευτικών πρωτοκόλλων και ελέγχων.
Η ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής και η αύξηση της χρήσης ποιοτικών γενοσήμων φαρμάκων θα αποτελέσει μέλημά μας, σε συνδυασμό με ορθή τιμολόγηση και ελέγχους για εξοικονόμηση δημόσιων πόρων.
Βασική μας επιδίωξη είναι η συμφωνία για εγγυήσεις διασφαλισμένης προμήθειας των ακριβών νοσοκομειακών φαρμάκων για βαριές παθήσεις.
Σταθερή προτεραιότητα του σχεδιασμού μας αποτελεί η επάρκεια φαρμάκων για την κάλυψη των αναγκών όλων των πολιτών, η ισότιμη πρόσβαση στο φάρμακο όλων των πολιτών ανεξάρτητα από τις οικονομικές τους δυνατότητες, καθώς και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των ασφαλιστικών και των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στη φαρμακευτική βιομηχανία».