Ανακούφιση προκάλεσε στην Αθήνα η εκλογή Αναστασιάδη στην Κύπρο –όχι γιατί πρόκειται για αδελφό κόμμα με τη ΝΔ- καθώς έχει ξεκάθαρες προθέσεις αναφορικά με την επίσπευση των διαδικασιών για τη συμφωνία με την τρόικα και την υπογραφή Μνημονίου.
Ούτως ή άλλως ο κ. Αναστασιάδης είναι πιο νεοφιλελεύθερος από τον κ. Σαμαρά, θεωρείται ότι είναι πιο κοντά στις απόψεις που εξέφραζε η Ντ. Μπακογιάννη, και δεν πρόκειται να υπάρξουν σοβαρά προβλήματα. Η Αθήνα ενδιαφέρεται για την επιτάχυνση των εξελίξεων στην Κύπρο καθώς οι κυπριακές τράπεζες «ακουμπάνε με ελληνικές» και έτσι όπως επισημαίνει κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης «θα αρχίσει η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και θα μπορέσει να αποκατασταθεί σιγά- σιγά η ρευστότητα στην ελληνική αγορά».
Επί της ουσίας η Αθήνα δεν είχε τόσο πολύ στραμμένα τα βλέμματα στην Λευκωσία αφού το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο. Ο κ. Σαμαράς μεταξύ της ενημέρωσης για την αποτροπή της απόδρασης Βλαστού και την επιτυχημένη αντίδραση των φυλάκων αφού η κυβέρνηση είχε αξιοποιήσει τις πληροφορίες που διέθετε, ζητούσε ενημέρωση για την Ιταλία που βρίσκεται σε εξέλιξη η διήμερη ψηφοφορία. Τα ποσοστά της αποχής θα είναι καθοριστικά και ο πρωθυπουργός ήθελε να έχει μια εικόνα για την εξέλιξη της ψηφοφορίας. Αν το αποτέλεσμα που θα βγάλουν οι κάλπες σήμερα κρύβει ανατροπές και ευνοηθεί ο Μπερλουσκόνι τότε η Ευρωζώνη θα μπει σε μια νέα περίοδο αναταράξεων με απρόβλεπτες συνέπειες.
Το ζητούμενο είναι ο Μόντι να ξεπεράσει το 10% και να είναι ο ρυθμιστής των εξελίξεων ώστε μαζί με τον Κεντροαριστερό Μπερσάνι να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Οι Ευρωπαίοι αν και γνωρίζουν ότι με τον Μπερσάνι θα έχουν συγκρούσεις ξέρουν ταυτόχρονα ότι δεν θα είναι τέτοιους είδους όπως με τον αλλοπρόσαλλο Μπερλουσκόνι. Αν στην Ιταλία οι πολιτικές εξελίξεις είναι ομαλές απόψε τότε οι Ευρωζώνη μπορεί να αφιερωθεί με ηρεμία και λογική στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου όπως η Πορτογαλία και η Ελλάδα για να αναθεωρήσει ακόμη και πολιτικές.
«Δεν τολμώ να σκεφτώ τι θα συμβεί αν στην Ιταλία γίνει ανατροπή και παίζει μπάλα ο Μπερλουσκόνι και ταυτόχρονα να είναι στην Αθήνα η τρόικα και να ελέγχει» λέει κορυφαίος υπουργός. «Αν υπάρχει ήρεμο περιβάλλον τότε και οι τροικανοί θα μπορούν να δείξουν κατανόηση για μικρές παρεκκλίσεις», λέει στέλεχος του οικονομικού επιτελείου. Πάντως στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι σύντομα θα καλυφθούν οι καθυστερήσεις και για τα μεγάλα θέματα θα υπάρξει συμφωνία με την τρόικα. Όμως ακόμη δεν έχει ξεκινήσει ο έλεγχος και η εμπειρία δείχνει ότι ποτέ η Αθήνα δεν ήταν απολύτως έτοιμη.