«Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη επιτύχει ορισμένα πολιτικά έργα τέχνης» γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Welt. «O Έλληνας πρωθυπουργός προκήρυξε δημοψήφισμα για τη σωτηρία της χώρας του από την πτώχευση ανεμίζοντας σημαίες του “όχι” και το κέρδισε, για να αγνοήσει στη συνέχεια το αποτέλεσμα. Τη συμφωνία στη διαμάχη δεκαετιών για την ονομασία της γειτονικής Βόρειας Μακεδονίας, η οποία δεν ήταν δημοφιλής στη χώρα του, τη μετέτρεψε ο κ. Τσίπρας σε “υλικό για Νόμπελ”, όπως το διατύπωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ», γράφει σε άρθρο της η συντηρητική γερμανική εφημερίδα.
«Για το γεγονός ότι από αγωνιστής του δρόμου μετατράπηκε σε ηγέτη, ο οποίος υποστηρίζει και εφαρμόζει και δύσκολες αποφάσεις, ο κ. Τσίπρας έχει κερδίσει τον σεβασμό στις Βρυξέλλες και σε άλλες πρωτεύουσες», εκτιμά η Die Welt.
«Η Berenberg Bank θεωρεί τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα ως επιτυχημένες: “Κοιτάζοντας κανείς την περίοδο από το 2013 έως το 2018, δεν θα βρει καμία άλλη χώρα να έχει ολοκληρώσει μια τέτοια διαδικασία προσαρμογής όπως η Ελλάδα”, δήλωσε ο Χόλγκερ Σμίντιγκ, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank στο Λονδίνο. Η χώρα (όμως) έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει. “Το δημόσιο χρέος είναι το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) και το ποσοστό απασχόλησης είναι το χαμηλότερο”, λέει ο κ. Σμίντιγκ. Η αλλαγή της κλίματος δεν αποτυπώνεται μόνο στο Χρηματιστήριο Αθηνών», συνεχίζει η Welt.
«Εκεί, οι τιμές έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά ένα πέμπτο από την αρχή του έτους, με αποτέλεσμα ο δείκτης μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών να έχει αφήσει σαφώς πίσω του τον γερμανικό δείκτη μετοχών και την πλειοψηφία των άλλων ευρωπαϊκών δεικτών. Μεταξύ των μεγαλύτερων κερδισμένων συγκαταλέγονται και οι ελληνικές τράπεζες, που είχαν υποφέρει περισσότερο κατά την κρίση χρέους και εμπιστοσύνης που ξέσπασε το 2009, και η οποία έκτοτε δεν μόνο διαμορφώνει τη ζωή της χώρας, αλλά και κυριαρχεί και στις οικονομικές και πολιτικές συζητήσεις».
«Η τρέχουσα υψιπετής πτήση δεν προκύπτει βέβαια μόνο από το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, αλλά και από τις αδυναμίες και τις δυσκολίες άλλων περιοχών», εκτιμά η γερμανική συντηρητική εφημερίδα. «Προστίθεται επίσης και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία έχει το μερίδιό της στην ανάκαμψη της Ελλάδας. «Σε περιόδους μηδενικών επιτοκίων, χρηματιστηριακών αγορών που έχουν εν μέρει υπερθερμανθεί και προβλημάτων στις αναδυόμενες αγορές, η Ελλάδα έχει καταφέρει να επιστρέψεο στις οθόνες των κυνηγών ευκαιριών», λέει ο Κάρστεν Μπρζέσκι, επικεφαλής οικονομολόγος της ING Γερμανίας. Ένα είδος αρχικής σπίθας για τη νέα αξιολόγηση είναι η επιτυχής έξοδος της χώρας από το πρόγραμμα διάσωσης πέρυσι. Οι αναθεωρημένες προβλέψεις ανάπτυξης προς τα πάνω ήταν μία άλλη.
“Παρά τις βελτιώσεις δεν θα πρέπει να είμαστε αφελείς”, προειδοποιεί ο κ. Μπρζέσκι. Η Ελλάδα έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της. Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη, το τρέχον και το επόμενο έτος, είναι βέβαια το υψηλότερο από ό, τι για το σύνολο της ζώνης του ευρώ: το 2019 η ελληνική οικονομία αναμένεται να αυξηθεί κατά 2 έως 2,5% και επομένως σαφώς υψηλότερη από την γερμανική (0,5%). Επίσης, το 2017 και το 2018, η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε ελαφρά μετά από χρόνια ύφεσης. Ο δείκτης δείχνει προς τα πάνω, αλλά οι υπερχρεωμένοι Νότιοι Ευρωπαίοι απέχουν πολύ από το να έχουν περάσει το βουνό, δεδομένου ότι η ανάκαμψη εξαρτάται από τις διαθέσεις των διεθνών κεφαλαιαγορών. “Οι απώλειες των τελευταίων ετών δεν αντισταθμίζονται από την μέχρι τώρα ανάπτυξη”, λέει ο Μπρζέσκι. Η οικονομία εξακολουθεί να είναι ένα κατά σχεδόν 1/5 μικρότερη από ό, τι στην αρχή της κρίσης» καταλήγει η Welt.