Μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε χθες ο Δ. Παπαδημούλης. Ο ένας εκ των δύο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του κόμματος, με συνέντευξη του στη «real news», ζήτησε πρώτον να προβλεφθεί στους κανόνες λειτουργίας του νέου ΣΥΡΙΖΑ η δυνατότητα διαγραφής στελεχών, δεύτερον να προχωρήσει το εγχείρημα της ενοποίησης του κόμματος και τρίτον να προσεχθούν οι «ευκαιριακές» όπως είπε μεταγραφές.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παπαδημούλης δεν ενήργησε μόνος του, αλλά τουλάχιστον στα δύο πρώτα απηχούσε απόψεις της ηγεσίας. Κι αυτό διότι είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι στο ζήτημα της διαγραφής συμφωνεί απόλυτα και η ηγεσία. Όπως είναι σχεδόν σίγουρο ότι στο επικείμενο ιδρυτικό συνέδριο, στο νέο καταστατικό, θα υπάρχει ανάλογη, «ήπια» λένε οι πληροφορίες, διατύπωση. Η πρόσφατη περίπτωση του Ν. Θεοδωρίδη είναι χαρακτηριστική.
Και στο ζήτημα της ενοποίησης του κόμματος η ηγεσία μέσω του κ. Παπαδημούλη στέλνει μήνυμα σε όλα τα στελέχη που ανήκουν στις συνιστώσες ότι πλησιάζει η ώρα που θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα κόμματα και τις ομάδες στις οποίες ανήκουν σήμερα, βάζοντας το συλλογικό συμφέρον πάνω από το ατομικό. Αν και πρόκειται για προσχεδιασμένη και προαποφασισμένη διαδικασία κατά καιρούς διατυπώνονται ενστάσεις, με κορυφαία αυτή του Μ. Γλέζου.
Στο μόνο ζήτημα στο οποίο ο κ. Παπαδημούλης εξέφραζε προσωπικές απόψεις είναι το ζήτημα των «μεταγραφών». Ο κ. Παπαδημούλης, ανήκει στα κορυφαία στελέχη του πάλαι ποτέ ΣΥΝ, ο οποίος μέχρι σήμερα τράβηξε όλο το κουπί προκειμένου το κόμμα να φτάσει στο σημείο να διεκδικεί την πρωτιά στις εκλογές. Πέρασε από πολύ δύσκολες καταστάσεις και μάλιστα από την πλευρά της μειοψηφίας και ποτέ δεν εγκατέλειψε το κόμμα. Είναι λοιπόν φυσιολογικό τώρα που έφτασε η στιγμή της «δικαίωσης» να μη βλέπει με καλό μάτι τις μεταγραφές, κυρίως, των λεγόμενων «πασοκογενών».
Οι απόψεις του όμως αυτές δεν βρίσκουν σύμφωνη την ηγεσία. Ο Α. Τσίπρας ήθελε και θέλει να έχει πάντα ανοιχτή μία πόρτα όχι στα στελέχη, αλλά στη μεγάλη δεξαμενή των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό και θεωρεί απαραίτητες τις μεταγραφές στελεχών, τουλάχιστον εκείνων που δεν υπεραμύνθηκαν των μνημονίων. Είναι λοιπόν κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι τα παλιά στελέχη του κόμματος θα αναγκαστούν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, να συμπορευθούν με τους «νεοεισερχόμενους». Το πρόβλημα δεν υπάρχει για παράδειγμα για τον Α. Νεφελούδη ο οποίος κάποια στιγμή θα βρει μία φόρμουλα να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με στελέχη όπως η Λ. Κατσέλη. Εκεί η ηγεσία θα πρέπει να βρει μια φόρμουλα συνεργασίας με δεδομένη την ενοποίηση του κόμματος. «Δεν μπορείς να τα έχεις όλα δικά σου», λέει με νόημα κορυφαίο στέλεχος του κόμματος.