Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο, γιατί ούτε χρειάζονται, ούτε είναι δυνατόν να τεθούν ως προαπαιτούμενο από την τρόικα, διατυπώνει σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι η συμμετοχή του κόμματός του στην κυβέρνηση δεν προσφέρει αριστερό άλλοθι και ότι δεν βλέπει προϋποθέσεις σύμπραξης με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αποκλείει και εκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.

Ακολουθούν αποσπάσματα από τη συνέντευξη του κ. Κουβέλη:

Κύριε πρόεδρε, η συγκατοίκηση στην κυβέρνηση βλέπουμε να πηγαίνει μαζί με ένα κομματικό μοίρασμα θέσεων ευθύνης σε φορείς και οργανισμούς. Αποτελεί αξιοκρατική πρακτική για ένα αριστερό κόμμα;

Εμείς επιδιώκουμε κάθε φορά οι προτάσεις μας –και εκείνο το οποίο αφορά τη στελέχωση του κράτους από τη μεριά της ΔΗΜΑΡ- να εξασφαλίζουν τη μέγιστη δυνατή αξιοκρατία και αποτελεσματικότητα στην επιλογή των προσώπων. Ταυτόχρονα θα μπορούσε, θα έπρεπε και πρέπει να είναι ανοικτές οι διαδικασίες, μακριά από στενές κομματικές επιλογές, που πολλές φορές εμπεριέχουν και το στοιχείο της μεροληψίας και δεν εξασφαλίζουν, σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, το στοιχείο της ικανότητας και της αποτελεσματικότητας.

Η στρατηγική του πρωθυπουργού οδηγεί σε μια επανίδρυση αυτού που θα το ονόμαζαν κάποιοι κράτος της Δεξιάς: επιστρατεύσεις εργαζομένων, αυταρχισμός, καταστολή. Η συμμετοχή σας στην κυβέρνηση δεν προσφέρει ένα αριστερό άλλοθι;

Η συμμετοχή στην κυβέρνηση δεν επιχειρεί ούτε θέλει ούτε προσφέρει κανένα άλλοθι. Αντιθέτως η παρουσία της Δημοκρατικής Αριστεράς στην κυβέρνηση νομίζω ότι λειτουργεί εγγυητικά σε σημαντικό βαθμό, ακριβώς για να μην υπάρχουν τα στοιχεία μιας πολιτικής στα οποία αναφέρεται το ερώτημά σας.

Υπήρξαν στιγμές που σκεφτήκατε να αποχωρήσετε από το κυβερνητικό σχήμα;

Εμείς δεν επιλέξαμε την άνεση και τη βολής της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Θα μας ήταν πάρα πολύ εύκολο. Βεβαίως υπήρξαν κάποιες στιγμές η Δημοκρατική Αριστερά, υπερασπιζόμενη όχι την πολιτική-ιδεολογική της ταυτότητα, αλλά και τη σπουδαιότητα ζητήματος, είπε όχι. Για παράδειγμα εμείς δεν αποδεχθήκαμε όλες εκείνες τις ρυθμίσεις για τις οποίες επέμενε η τρόικα και είχαν σχέση με τα εργασιακά ζητήματα. Είχαμε υπολογίσει όλα τα ενδεχόμενα.

Μπορεί για οικονομικούς λόγους να γίνονται τεράστιες περικοπές στις δαπάνες. Αλλά με τα γνωστά χρόνια προβλήματα της γραφειοκρατίας και της καθημερινότητας τι γίνεται;

Προβλέπονται συγχωνεύσεις, καταργήσεις διοικητικών μονάδων, θα ακολουθήσει η αξιολόγηση δομών και προσώπων και, βεβαίως, αυτό θα οδηγήσει και στο να γίνει αποτελεσματικότερη η διοίκηση.

Επί του παρόντος δεν βλέπουμε αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας. Σε πολύ σύντομο χρόνο θα ολοκληρωθεί η διοικητική μεταρρύθμιση. Με την ολοκλήρωσή της θα έχουμε αν όχι πάταξη, τουλάχιστον μεγάλο, πολύ μεγάλο περιορισμό της γραφειοκρατίας.

Διαβεβαιώνετε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο;
Ναι.