«Εξεπλάγην από αυτή την επίσημη ανακοίνωση τόσο του facebook όσο και της εταιρείας ελληνικά hoaxes, η οποία αναλαμβάνει ουσιαστικά τον ρόλο του χωροφύλακα κατά των ψευδών ειδήσεων. Αναλαμβάνει έναν πολύ κρίσιμο ρόλο για τον έλεγχο εγκυρότητας των ειδήσεων στην πλατφόρμα του facebook, δεν είναι τυχαία πλατφόρμα έχει χρήστες κοντά στα 3 δισ. ανθρώπους, κάθε λεπτό κάνουν Login περίπου 1 εκατ. άνθρωποι και επηρεάζει πολύ και το πεδίο διακίνησης ιδεών. Μου έκανε εντύπωση πώς αυτός ο παγκόσμιος κολοσσός, δίνει αυτή τη σοβαρή υπόθεση σε μια εταιρεία που φαίνεται ότι δεν έχει τα εχέγγυα, έχει μόνο έναν δημοσιογράφο στο καταστατικό της» δήλωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Λευτέρης Κρέτσος, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.
Σχετικά με την ενίσχυση των έντυπων μέσων είπε ότι «είναι ένα ιστορικό μέτρο γιατί πρώτη φορά το επίσημο ελληνικό κράτος αναγνωρίζει τη σημασία του να στηριχθούν οι εφημερίδες. Πρόκειται για μια ιστορική ρύθμιση που λέει ένα πράγμα: ότι το ελληνικό κράτος μπορεί να καταρτίζει προγράμματα για τη στήριξη των εφημερίδων. Δεν πρόκειται για επικοινωνιακή φωτοβολίδα, ξεκινάμε σύντομα, περιμένω το ΦΕΚ για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε αρχικά με τις περιφερειακές εφημερίδες και αυτό γιατί ξεπεράσαμε τα εμπόδια με τις κρατικές ενισχύσεις. Μόλις βγει το ΦΕΚ θα έχουμε τα πρώτα μέτρα διάσωσης για τον περιφερειακό Τύπο. Για τις πανελλαδικής κυκλοφορίας εφημερίδες δυστυχώς πρέπει να περιμένουμε λίγο παραπάνω, όμως θα υπάρχει και εκεί μέτρο, μια ενίσχυση της τάξεως των 200.000 ευρώ και προϋπολογίζουμε ότι τα μέτρα θα είναι σε πλήρη εφαρμογή μέχρι το τέλος Ιουλίου».
«Μας προξενεί εντύπωση η απόφαση του Facebook για την αντιμετώπιση των fake news»
Υπενθυμίζεται ότι ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, με αφορμή την επίσημη ανακοίνωση της συνεργασίας της εταιρίας Facebook με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Ellinika Hoaxes δήλωσε χθες ότι «τα fake news αποτελούν σοβαρή απειλή για τη Δημοκρατία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η αντιμετώπισή τους, επομένως, αποτελεί πολύ σοβαρή υπόθεση, ειδικά ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών, όπως έχει διατυπώσει δημοσίως και ο ιδρυτής της Facebook, Mark Zuckerberg. Ο ίδιος είχε προσφάτως ζητήσει και τη συνδρομή των εθνικών και υπερεθνικών ρυθμιστικών αρχών για την καταπολέμηση του προβλήματος μετά και τη σφαγή της Νέας Ζηλανδίας.
Στο πλαίσιο αυτό, μας προξενεί εντύπωση πώς ο παγκόσμιος τεχνολογικός κολοσσός της Facebook, ο οποίος εμφανίζει χρηματιστηριακή αξία 534 δισ. δολαρίων (Galloway, 2018), με περίπου 3 δισεκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως και αποστολή 41,6 εκατ. μηνυμάτων κάθε λεπτό, αποφάσισε να αναθέσει το έργο του θεματοφύλακα της αλήθειας των ειδήσεων στο ελληνικό διαδίκτυο σε μια εταιρία που δεν έχει την ίδια εξειδίκευση και εμπειρία με τους αντίστοιχους συνεργάτες της Facebook σε άλλες χώρες, όπως το AFP και το Associated Press».