Τον προβληματισμό του για τη στάση της ΠΓΔΜ στην εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας εξέφρασε ο Μάθιου Νίμιτς, κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής του συνάντησης με τον Δημήτρη Δρούτσα.

Η απουσία του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, άλλωστε από τη Σύνοδο Κορυφής για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας και τις εργασίες της 65ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ερμηνεύεται από διπλωματικούς κύκλους ως μία ακόμη ένδειξη ότι δεν υπάρχει η πολιτική βούληση από την πλευρά των Σκοπίων για την εξεύρεση λύσης. Εάν ο Νίκολα Γκρούεφσκι είχε ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη, τότε θα είχε κανονιστεί συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, ο Μάθιου Νίμιτς εκτίμησε πως διαφαίνεται πλέον «διαφοροποίηση της άποψης» του μέσου πολίτη της ΠΓΔΜ, επειδή πλέον οι περισσότεροι Σκοπιανοί άρχισαν να αποδέχονται τις «ειλικρινείς θέσεις» της ελληνικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ μπορεί να κατανοεί ότι πλησιάζει η ώρα της αλήθειας και νιώθει στριμωγμένη», ενώ διατυπώνεται η άποψη ότι «όλοι πλέον αναγνωρίζουν την αξιοπιστία της Ελλάδας».

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Δρούτσας επανέλαβε πως η πολιτική βούληση από την πλευρά της Ελλάδας υπάρχει, είναι γνωστή και ειλικρινής, σημείωσε ωστόσο πως «δυστυχώς, δεν βλέπουμε κινητικότητα από πλευράς των Σκοπίων και νομίζω ότι είναι ενδεικτικό ότι μέχρι αυτή την στιγμή που μιλάμε, ο κ. Γκρούεφσκι έχει επιλέξει να μην είναι “παρών” εδώ, κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου υπήρχε δυνατότητα απευθείας επαφής και κουβέντας με τον Έλληνα πρωθυπουργό».

Η «κόκκινη γραμμή» για την Ελλάδα, διευκρίνισε ο υπουργός Εξωτερικών, είναι: γεωγραφικός προσδιορισμός για κάθε χρήση, έναντι όλων.