Κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την αντιμετώπιση της φτώχειας, της πείνας και της ανισότητας των δύο φύλων , που διεξήχθη στην έδρα των Ην. Εθνών, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής για τους στόχους της Χιλιετίας, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι η παγκοσμιοποίηση χαρακτηρίζεται από βαθιές ανισότητες και ασυμμετρίες και υπογράμμισε ότι μεταξύ των στόχων της Χιλιετίας ήταν και η διασφάλιση μια πιο δίκαιης κατανομής των οφελών που προέρχονται από την παγκοσμιοποίηση η οποία, όμως, δεν έχει γίνει πραγματικότητα.

Επισήμανε, δε, την άνοδο τη ανεργίας και της φτώχειας στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε την ανάγκη να δημιουργηθούν περισσότερες από 300 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, ώστε το ποσοστό απασχόλησης να επιστρέψει στα επίπεδα που υπήρχαν πριν από την οικονομική κρίση. Ανέφερε, δε, χαρακτηριστικά ότι ακόμη και στις ΗΠΑ η φτώχεια έχει αυξηθεί, με 4 εκατομμύρια Αμερικανούς να ζουν κάτω από το επίπεδο της φτώχειας.

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, παρά τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικονομία της, παραμένει αποφασισμένη να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των αναπτυσσόμενων χωρών με το μεγαλύτερο ποσοστό της βοήθειας που θα δίνει να διοχετεύεται στην υποσαχάρια Αφρική.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε και την ανάγκη μεγαλύτερης προόδου σε ό,τι αφορά την ισότητα των φύλων, και παρατήρησε ότι στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και τη Νότια Ασία οι γυναίκες αποτελούν μόλις το 30% του εργατικού δυναμικού. Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε και την ανάγκη να αυξηθεί η συμμετοχή των γυναικών στην άσκηση της εξουσίας.

Σημείωσε δε ότι η επιτυχία σε όλες αυτές τις προσπάθειας απαιτεί μια συνολική προσέγγιση, συντονισμό κινήσεων, και την αντιμετώπιση ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών ως ισότιμα μέλη αυτή της προσπάθειας, ενώ χαρακτήρισε σημαντικό τον ρόλο που διαδραματίζουν κοινωνικοί εταίροι, μη κυβερνητικές οργανώσεις και ο ιδιωτικός τομέας.