Έντονα αποδοκιμάστηκαν υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ σε περιοχές της Βόρειας Μακεδονίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ανάμεσά τους και ο ευρωβουλευτή του κόμματος, Αλέξανδρος Νικολαΐδης, που έγινε δέκτης έντονων αποδοκιμασιών κατά την είσοδό του στο δημαρχείο στην Εορδαία Πτολεμαΐδας, από συγκεντρωμένο πλήθος που κρατούσε σημαίες έξω από το κτίριο.

Μιλώντας αργότερα στην εκδήλωση, ο Ολυμπιονίκης Αλέξανδρος Νικολαΐδης ανέφερε: «Σύντροφοι και συντρόφισσες, φίλοι και φίλοι, χαίρομαι πάρα πολύ που είστε εδώ μαζί μας σήμερα και είμαστε απέναντι σε αυτούς που είναι εκεί έξω. Το ποιοι είναι εκεί έξω θα το συζητήσουμε σήμερα».

«Λοιπόν, ποιοι είναι όλοι αυτοί; Αυτοί είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής της Ευρώπης. Αυτοί είναι το αποτέλεσμα της μόδας που έχει γίνει η ακροδεξιά στην Ευρώπη, γιατί είναι μία μόδα. Βλέπουμε σε όλη την Ευρώπη, σιγά-σιγά, σε παραδοσιακά δημοκρατικές χώρες να εμφανίζονται ακροδεξιά κόμματα να παίρνουν μεγάλα ποσοστά, να συμμετέχουν σε κυβερνήσεις, να είναι κυβερνήσεις. Βλέπουμε χώρες όπως η Ουγγαρία να έχει μια ακροδεξιά κυβέρνηση με επικεφαλής τον Ορμπαν, ο οποίος πήρε τις εκλογές με ακροδεξιά ρητορική κατά του μεταναστευτικού χωρίς να έχει ούτε καν ένα μετανάστη στη χώρα του. Βλέπουμε την Ιταλία του Σαλβίνι, της οποίας χώρας η πολιτική και η συμπεριφιορά απέναντι στους ανθρώπους που φύγανε από έναν πόλεμο για να σώσουν τους εαυτούς τους και της οικογένειάς τους ήταν να τους βουλιάζουν μέσα στη θάλασσα για να μην πάνε οι υπόλοιποι παραδειγματικά.

Βλέπουμε και πού είμαστε εμείς, πού ζούμε εμείς και τι κάναμε εμείς. Η ακροδεξιά πολιτική, πλέον, θα πρέπει να μην την ξεχωρίζουμε με την δεξιά πολιτική, δυστυχώς. Υπάρχουν ιστορικά δημοκρατικά κόμματα, όπως και στην Ελλάδα, πολιτικοί συγκεκριμένοι αλλά δεν είχανε ποτέ αυτά τα χάλια. Η Νέα Δημοκρατία πια είναι υπεύθυνη όχι μόνο για την πολιτική και την πόλωση που προκαλεί η πολιτική της και ο λόγος της αλλά και το γεγονός ότι επειδή νομιμοποιεί αυτές τις πολιτικές και αυτή τη ρητορική ένα ιστορικό κεντροδεξιό κόμμα στην Ελλάδα, δίνει χώρο σε αυτούς να βγουν από τις τρύπες τους.

Στις τρύπες που τους είχε η δημοκρατική Ελλάδα και η δημοκρατική Ευρώπη, όλα αυτά τα χρόνια, τα χρόνια που κατέστρεψαν την Ευρώπη, τους ρίξαμε πίσω στις τρύπες τους και τώρα σιγά-σιγά βρήκανε τρόπο να ξαναβγούνε. Με ποιο τρόπο ξαναβγήκανε, λοιπόν; Με τη Δεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό», είπε, μεταξύ άλλων, ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης.