Το Brexit μπορεί ακόμη και τώρα να αντιστραφεί, σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κάποτε είχε ο ίδιος ενεργήσει κόντρα σε αποτέλεσμα δημοψηφίσματος, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.
Ο κ. Τσίπρας είπε στους Ευρωπαίους ηγέτες κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, ότι αν το Βρετανικό Κοινοβούλιο δεν εγκρίνει τη συμφωνία εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση τις επόμενες έξι εβδομάδες, θα αναγκαστεί η κυβέρνηση του Λονδίνου να συμμετάσχει στις Ευρωεκλογές.
«Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη ήττα για τους οπαδούς του Brexit και ίσως η αρχή του τέλους για αυτό» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που αναφέρθηκαν στο κείμενο της παρέμβασης Τσίπρα. Στη συνέχεια, απευθυνόμενος στους άλλους ηγέτες, ρώτησε αν θα έπρεπε η ΕΕ να υποστηρίξει αυτό το ενδεχόμενο.
Ο Αλέξης Τσίπρας ξέρει πώς να ακυρώνει το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος, συνεχίζει το δημοσίευμα. Κάλεσε τον λαό της Ελλάδας να ψηφίσει το 2015 για τη συμφωνία που προσφέρθηκε στη χώρα από τους Ευρωπαίους εταίρους, κάνοντας καμπάνια εναντίον της. Κέρδισε το δημοψήφισμα και μετά το ανέτρεψε, δεχόμενος τη συμφωνία σε μία ολονύχτια σύνοδο στις Βρυξέλλες.
Η διαφορά είναι ότι στην περίπτωση της Ελλάδας, η αντιπολίτευση πρόσφερε την υποστήριξή της στη συμφωνία, βοηθώντας τον Τσίπρα να ξεπεράσει την ανταρσία βουλευτών του, που ψήφισαν εναντίον της στη Βουλή. Η Τερέζα Μέι έχει αποτύχει επανειλημμένα να αποσπάσει μια ανάλογη υποστήριξη και όταν ρωτήθηκε την Τετάρτη για τις συνομιλίες της με την αντιπολίτευση, υπήρξε ασαφής, σύμφωνα με δύο διπλωμάτες που γνωρίζουν το θέμα.
Ένα κοινό ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει ένας ισχυρός πυρήνας υποστηρικτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε στους ηγέτες της ΕΕ ότι δεν μπορούν να αγνοήσουν 6 εκατομμύρια ψηφοφόρους που υπέγραψαν το αίτημα να ανακληθεί το βρετανικό δημοψήφισμα. Η ειρωνεία είναι ότι στην περίπτωση της Ελλάδας οι υποστηρικτές της ΕΕ στο δημοψήφισμα είχαν λοιδορηθεί.