Δεκτή έκανε ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, την τροπολογία που προκάλεσε ένταση στη Βουλή και η οποία δίνει τη τη δυνατότητα στους ιεροδιδάσκαλους στις τρεις Μουφτείες της Θράκης, να διδάσκουν το Κοράνι, εκτός από τα τεμένη, και στα δημόσια σχολεία της περιοχής, σε μαθητές μουσουλμανικού θρησκεύματος που έχουν απαλλαγεί από το μάθημα των Θρησκευτικών. Η ρύθμιση αυτή εκτιμάται ότι θα θέσει τους μουφτήδες υπό τον έλεγχο του κράτους, αφού θα τους προσλαμβάνει για το έργο τους, και θα περιορίσει την επιρροή του τουρκικού προξενείου.
Σύμφωνα με την επίμαχη τροπολογία, «χωρίς να περιορίζονται οι ήδη θεσπισμένες θέσεις ιεροδιδασκάλων στις τρεις Μουφτείες της Θράκης, που προορίζονται να προσφέρουν στη θρησκευτική και πνευματική καλλιέργεια των μουσουλμάνων της Θράκης, μέσω της διδασκαλίας του Κορανίου στα Τεμένη της περιοχής, προβλέπεται για πρώτη φορά η δυνατότητα οι ιεροδιδάσκαλοι αυτοί, μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας, να διδάξουν το Κοράνιο και σε δημόσια σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Θράκης σε μαθητές μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας που έχουν απαλλαγεί από το μάθημα των Θρησκευτικών και όπου προκύπτει σχετική ανάγκη, εντός του ωραρίου διδασκαλίας τους και χωρίς η διδασκαλία αυτή να αποτελεί μέρος του επίσημου σχολικού προγράμματος».
Προηγήθηκε αντιπαράθεση ανάμεσα στους βουλευτές που συμφώνησαν με τη βουλευτική τροπολογία και εκείνους που διαφώνησαν (μεταξύ των οποίων και η κ. Ρεπούση από τη ΔΗΜΑΡ η οποία εξέφρασε και τη διαφοροποίηση του κόμματός της), αλλά κυρίως τους τόνους ανέβασε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, ο οποίος ζήτησε πολλές φορές και έντονα από την κυβέρνηση να κάνει δεκτή την τροπολογία καθώς θα την ψηφίσει και το κόμμα του.
Υποστηρίζοντας την τροπολογία, ο πρώτος υπογράφων βουλευτής Σάββας Αναστασιάδης είπε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να γίνει γνωστό προς κάθε κατεύθυνση ότι η Βουλή των Ελλήνων δεν πιέζεται, δεν απειλείται και δεν εκβιάζεται. Λειτουργεί και αποφασίζει με βάση τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών. Καλώ όσους αρνούνται την τροπολογία να το σκεφτούν και να αναθεωρήσουν τη στάση τους. Στεκόμαστε αμετακίνητοι στη στάση μας και στηρίζουμε αυτή την πρωτοβουλία».
Υπάρχει φημολογία για απόσυρση τροπολογίας. Εμείς την ψηφίζουμε. Δεν μπορεί σήμερα να βγαίνει ο Τούρκος Πρόξενος και να λέει ότι όσο είμαι εγώ εδώ δεν θα περάσει. Δεν μπορεί λοιπόν να κάνουμε εμείς πίσω. Δεν μπορεί να ασκεί πιέσεις στη Βουλή ο Τούρκος Πρόξενος» σημείωσε ο κ. Καμμένος.
Απαντώντας του ο υφυπουργός Παιδείας, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται επουδενί ζήτημα πίεσης ούτε προς την κυβέρνηση ούτε προφανώς προς τη Βουλή, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχει μια βουλευτική τροπολογία και μετά από διάλογο με τους βουλευτές ο υπουργός θα αποφασίσει».
Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Αρτέμης Ματθαιόπουλος ανέφερε ότι το κόμμα του συμφωνεί με την τροπολογία «γιατί λέει όχι η Τουρκία».
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζηοσμάν ζήτησε από τους βουλευτές να καταψηφίσουν την τροπολογία και ανέφερε: «Απορώ ποιος θέλει να δημιουργήσει εντάσεις στην περιοχή. Ως βουλευτή της μειονότητας δεν ζήτησαν τη γνώμη μου. Θα κάνει τεράστια ζημιά…».
Παίρνοντας τον λόγο ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης είπε πως ο κ. Χατζηοσμάν μίλησε για τον εαυτό του, τονίζοντας ότι «μπορεί να στενοχωρήθηκε αλλά η πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι ειρήνη στη Θράκη».
Στον απόηχο της χθεσινοβραδινής συζήτησης στην Ολομέλεια μεταξύ των βουλευτών της Χρυσής Αυγής και των άλλων πτερύγων κατά την οποία ακούστηκαν εκφράσεις εκ μέρους των πρώτων για «πράκτορες» βουλευτές μουσουλμάνους που εκλέγονται με το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, εξελίχθηκε νέα σφοδρή κόντρα.
Όταν η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου είπε πως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες σύρονται πίσω από το μόρφωμα της Χρυσής Αυγής, αντέδρασε ο βουλευτής Μ. Αρβανίτης, ο οποίος είπε πως είναι ντροπή να μιλά έτσι για εκλεγμένους, επισημαίνοντας «αυτή ανήκει στο κόμμα που υπηρετεί τον 4ο Ράιχ, το μόρφωμα του Φούχτελ και του Ράιχενμπαχ».
«Σε αυτή την αίθουσα έχουμε το δημοκρατικό δικαίωμα να εκφράζουμε την άποψη μας. Εσείς υβρίζετε, λέτε βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου “παχύδερμα”. Η λέξη μόρφωμα δεν είναι υβριστική. Η σβάστικα και σημαία της Απριλιανής χούντας που σηκώνετε είναι ύβρις κατά της Δημοκρατίας» απάντησε σε πολύ έντονο τόνο η κ. Χριστοφιλοπούλου.
«Εμείς έχουμε υψωμένες τις ελληνικές σημαίες. Μας συκοφαντούν» ανταπάντησε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, οπότε παρενέβη και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ για να πει προς τον κ. Αρβανίτη: «Όλοι ξέρουμε για αγκυλωτό σταυρό… Ακούγονται βαριές εκφράσεις εδώ μέσα… Όταν λένε, στα τσακίδια, είστε προδότες κ.λπ., θα έχουν απαντήσεις. Όμως να το τελειώνουμε αυτό».
Επίσης, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, επανήλθε, κατηγορώντας τον Αχμέτ Χατζηοσμάν ως πράκτορα και θέτοντας υπό αμφισβήτηση την πατριωτική συνείδηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ.Ύστερα από αυτό ο προεδρεύων Θ. Νάκος ζήτησε να κλείσουν τα μικρόφωνα και να απαλειφθούν από τα πρακτικά οι εκφράσεις του βουλευτή.