Η Αριστερά «δεν έχει άλλο δρόμο» από την συμμαχία «κόκκινο, κόκκινο, πράσινο», τόνισε, σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφερόμενος στην προοπτική συνεργασίας της Αριστεράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας και της οικολογίας.
Διευκρίνισε, πάντως, ότι το κάθε κομμάτι αυτής της συμμαχίας θα «πρέπει να κρατήσει την ταυτότητα του».
Η τοποθέτηση του κ. Τσακαλώτου έγινε σε εκδήλωση – συζήτηση με τον ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου, με ερωτήσεις που υποβλήθηκαν διαδικτυακά από το κοινό.
«Νομίζω, ότι δεν έχει άλλο δρόμο η Αριστερά – και για την άνοδο της ακροδεξιάς που είναι το βασικό μας θέμα – από το κόκκινο, κόκκινο, πράσινο, αυτή τη συμμαχία. Αυτό δε σημαίνει ότι εμείς θα γίνουμε σοσιαλδημοκράτες, ούτε ότι θα γίνουν εκείνοι σαν εμάς, το κάθε κομμάτι πρέπει να κρατήσει την ταυτότητα του, νομίζω το είπε πολύ καλά ο Αλέξης (Τσίπρας) στο Γαλάτσι, πριν τρεις μέρες» είπε ο κ. Τσακαλώτος και συνέχισε:
«Κανένας δε θέλει τη σοσιαλδημοκρατικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε οι σοσιαλδημοκράτες. Δηλαδή, αυτό που έχουμε κερδίσει, και το όνομα που έχουμε κερδίσει και τις λύσεις που έχουμε δώσει ως αριστερά».
«Εμείς πρέπει να παραμείνουμε αριστερό κόμμα, αλλά το να παραμείνεις ένα αριστερό κόμμα δε σημαίνει ότι δεν συζητάς, ότι δεν ανοίγεις διαλόγους, ότι δεν βρίσκεις κοινό πόλο, όχι μόνο αρνητικά απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς, αλλά επίσης και επιθετικά δηλαδή το καινούριο μοντέλο, που μπορεί να αντιμετωπίσει και το δημοκρατικό (έλλειμμα) και το κοινωνικό ζήτημα» πρόσθεσε ο κ. Τσακαλώτος.
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η Αριστερά δε χτίζει τις συμμαχίες της μόνο πάνω στο επίπεδο της φορολογίας, για τη μείωση της οποίας, μόνο, μιλάει ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά στο ότι αυτή θα πρέπει να συνδυάζεται με περισσότερα πράγματα, όπως ότι «πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία στη μείωση των φόρων και στην αύξηση των δαπανών για κοινωνικούς λόγους». Πρόσθεσε, επίσης, ότι για τα μεσαία στρώματα, είναι σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη και οι προσπάθειες για κοινωνικό κράτος, με ανακατανομή των πόρων, με φορολογικές υποχρεώσεις, αλλά και με παραγωγική οικονομία. «Να βοηθήσουμε, να μην πηγαίνουν όλα τα λεφτά στα μεγάλα ψάρια» είπε ο κ. Τσακαλώτος.
«Η μάχη στις εκλογές πρέπει να έχει και ιδεολογική χροιά. Για αυτό ο τόπος χρειάζεται την Αριστερά» συνέχισε ο κ. Τσακαλώτος.
Ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. «ζορίζεται» από το «μοντέλο, που υποστηρίζει ο κ. Μητσοτάκης», το οποίο προβάλλεται απλώς «ως «περιορισμοί της Ε.Ε.», σαν να ήταν – όπως είπε – ένα φαινόμενο «από το Θεό» και σα να μην προήλθε το Σύμφωνο Σταθερότητας, από τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν πριν το 2009.
«Καλά, εσείς, αυτόν τον στενό κορσέ, αυτή τη λιτότητα, εσείς δεν τη ψηφίσατε στο ευρωκοινοβούλιο και στα αστικά κοινοβούλια; Δηλαδή, αυτός τον περιορισμό – που είχα κι εγώ όταν διαπραγματευόμουν – ποιος τον έχτισε ; Ο ΣΥΡΙΖΑ τον έχτισε, οι Ποδέμος τον χτίσανε, οι αριστεροί σοσιαλδημοκράτες τον χτίσανε; Αυτή η στενότητα, που περιόρισε αφάνταστα τι μπορεί να κάνει μια αριστερή κυβέρνηση, ήταν έργο της σοσιαλδημοκρατίας και της δεξιάς, στα χρόνια πριν από την κρίση» είπε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε:
«Σπάει σιγά – σιγά η κυριαρχία της λιτότητας – ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταφέρει και έχει επεκτατικούς προϋπολογισμούς – και στην Ευρώπη, αλλά στην Ευρώπη πάει πολύ αργά»
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι για τους λόγους αυτούς η συμμαχία, που προανέφερε, έχει να αντιμετωπίσει τρία ζητήματα, «το κοινωνικό, το δημοκρατικό- πολιτικό και το περιβαλλοντικό».
Σε προβολή εσωτερικής ψηφοφορίας με την ερώτηση : «πιστεύετε ότι η χώρα θα αποπληρώσει πιο γρήγορα το χρέος προς το ΔΝΤ», η οποία προβάλλονταν στην οθόνη της αίθουσας και όπου το 77% αποφαινόταν ΝΑΙ και το 23% ΟΧΙ, ο κ. Τσακαλώτος, είπε με εύθυμη διάθεση:
«Θα σας έλεγα ότι έχουν δίκιο οι ΝΑΙ, οι 23% παίξανε και χάσανε». Αστειεύτηκε, μάλιστα, όταν αυξήθηκε η διαφορά υπέρ του ΟΧΙ, ότι διακρίνει μια «δυσπιστία» προς τον υπουργό Οικονομικών… Πρόσθεσε, ότι η χαλαρότητα του κλίματος στην αίθουσα επιτρέπει μια τέτοια τοποθέτηση, αν και διευκρίνισε ότι γενικώς προτιμά να δηλώνει ότι «το κάθε πράγμα είναι στην ώρα του».
Απαντώντας σε ερώτηση «εάν πρέπει να απαγορευτούν κόμματα που είναι ενάντια στο δημοκρατικό πολίτευμα» ο κ. Τσακαλώτος απάντησε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες, ώστε να εξαλειφθούν οι αιτίες που προκαλούν την άνοδο του φόβου και της ανασφάλειας των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων.
«Η άποψη του είναι ότι εάν δεν αντιμετωπίσουμε την κοινωνική ρίζα του προβλήματος, δε δουλεύουν οι απαγορεύσεις, Ρίζα είναι η ανισότητα, η φτώχια» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε ότι εξαιτίας αυτών δημιουργείται στα χαμηλότερα οικονομικά και στα μεσαία στρώματα η αίσθηση «ανασφάλειας και φόβου», που «οι δεξιοί το καλλιεργούν, οι ακροδεξιοί το κεφαλαιοποιούν».
Σε ερώτηση για τη σχέση του με τον Γιάννη Βαρουφάκη είπε ότι τον γνώριζε από παλιά και είχε εξαιρετικές σχέσεις μαζί του και στην πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, και πρόσθεσε ότι ποτέ δεν έχει πει κάτι εναντίον του γιατί, αφενός γιατί ότι έγινε και στην πρώτη, όπως και ότι γίνεται και στη δεύτερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν αποτέλεσμα ατομικής αλλά συλλογικής δουλειάς, όμως και επειδή οι συσχετισμοί στην Ευρώπη ήταν σε βάρος μιας αριστερής προσέγγισης.
«Και τον άγιο Κοσμά τον Αιτωλό και τον άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης να είχαμε υπουργό, οι κυρίαρχες δυνάμεις ήθελαν ήττα μιας αριστερής προσέγγισης στο πρώτο εξάμηνο» είπε ο κ. Τσακαλώτος, τονίζοντας ότι ήδη τότε υπήρχε και μια άνοδο των δυνάμεων της αριστεράς στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στην Ισπανία και στη Γαλλία. «Δεν πιστεύω, λοιπόν, ότι ήταν ο Βαρουφάκης το πρόβλημα. Θέλανε μια ήττα».
Ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι ένα μεγάλο μέρος του κόσμου δεν γνωρίζει τι έχει πετύχει η κυβέρνηση, για πολύ σοβαρά ζητήματα, φέρνοντας ως παράδειγμα ότι πολλοί, όπως φάνηκε σε δημοσκόπηση πίστευαν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα κόψει τις συντάξεις», ενώ είχε ήδη αποφασιστεί η μη περικοπή τους και υπήρχαν δηλώσεις και του πρωθυπουργού και του ίδιου και της κ. Αχτσιόγλου, ή για τη δουλειά στην υγεία που έκανε ο κ. Ξανθός, όπως για παράδειγμα τη Συμφωνία της Βαλέτας με την οποία οκτώ χώρες και όχι η κάθε μια μόνη της διαπραγματεύονται με τις φαρμακευτικές για την τιμή των φαρμάκων.