«Είναι απολύτως σαφές ότι με αυτόν τον τρόπο, με τον οποίο τοποθετούνται τα κόμματα και τα πρόσωπα βάλλουν ευθέως κατά της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης, βάλλουν ευθέως κατά του έργου που έχουν κάνει και κάνουν αυτή τη στιγμή οι δικαστικοί λειτουργοί», δήλωσε ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για τις αντιδράσεις της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ μετά τη διαβίβαση στη Βουλή -από τις εισαγγελικές Αρχές, μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης- της δικογραφίας της υπόθεσης Novartis για τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο.
«Και αυτή η υπόθεση δυστυχώς αποδεικνύει ότι αυτά τα πρόσωπα και αυτά τα κόμματα φαίνεται να μην πιστεύουν στην ανεξαρτησία των θεσμών και στη δομική λειτουργία του πολιτεύματός μας, έτσι όπως έχει συγκροτηθεί με τον ελεγκτικό ρόλο που έχει η δικαστική εξουσία και θέλουν οι ίδιοι να τοποθετούνται γι’ αυτά τα ζητήματα. Είναι δικαίωμά τους να τοποθετούνται με αυτόν τον τρόπο στον δημόσιο λόγο, αλλά δεν καταλαβαίνω πώς πριν από περίπου μισό μήνα έκαναν δεκτό το πόρισμα του εσωτερικού ελέγχου της εταιρείας, ότι όλα πάνε καλά και τώρα που βγαίνουν οι εισαγγελικοί λειτουργοί λένε ότι είναι σκευωρία. Νομίζω ότι είναι βαθιά και δομικά προβληματικό αυτό το στοιχείο για τη λειτουργία της δημοκρατίας μας και της καθημερινότητάς και καλώ τις υγιείς δυνάμεις και τις υγιείς δομές σε όλα τα κόμματα να μπορέσουμε να προστατεύσουμε την αυτόνομη λειτουργία της δικαιοσύνης, αλλιώς δεν μπορώ να καταλάβω πού πηγαίνουμε και πώς θα είναι συγκροτημένη η διαδικασία του διαλόγου και της απονομής ευθυνών, εάν και εφόσον υπάρχουν», επεσήμανε ο κ. Ζαχαριάδης.
«Ψυχολογικά και πολιτικά αναμενόμενη η επιθετικότητα του κ. Λοβέρδου»
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Λοβέρδου, ο οποίος άφησε αιχμές για κατάχρηση εξουσίας δικαστών και δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε περαιτέρω μηνύσεις εναντίον των υπευθύνων, ο κ. Ζαχαριάδης παρατήρησε: «Το βρίσκω ψυχολογικά αναμενόμενο και πολιτικά λογικό να βγάζει αυτή την επιθετικότητα ο οποιοσδήποτε θα βρισκόταν σε αυτή τη θέση. Δεν είναι αυτό το μείζον, το μείζον είναι να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε το πλαίσιο της λειτουργίας και να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε και έναν τρόπο απόδοσης ευθυνών. Δεν είναι θέμα προσωπικής και πολιτικής αντιπαράθεσης με πρόσωπα».
«Εδώ», συνέχισε, «αυτό που κάνει και το Κίνημα Αλλαγής και η Νέα Δημοκρατία είναι να βάζουν βόμβα στα θεμέλια της διαδικασίας απονομής δικαιοσύνης και απόδοσης ευθυνών», όμως, «από εκεί και πέρα δεν φαντάζομαι πώς αλλιώς μπορεί να λειτουργήσει ένα σύστημα απονομής δικαιοσύνης, τουλάχιστον στη Δύση και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πλανώνται αυτές οι σκιές, αυτή τη στιγμή».
«Κάνουν (σ.σ. οι δικαστικοί λειτουργοί) τη σκευωρία για τους μεν και για του δε δεν την κάνουν, τους τη χαρίζουν;», διερωτήθηκε, σημειώνοντας πως είναι ο ορισμός της στοχοποίησής τους «να τους λένε ότι είναι εντολοδόχοι κομματικών ή κυβερνητικών εντολών, οι οποίοι έχουν κατασκευάσει μια υπόθεση για να πουν για τον έναν ή τον άλλον».
Ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ προέβλεψε ότι «την επόμενη περίοδο θα ζήσουμε ένα μπαράζ επικοινωνιακού αντιπερισπασμού με διάφορα fake news, τα οποία βλέπουμε τον τελευταίο καιρό να έρχονται […] υποθέτω ότι την ώρα που βγαίνουν ειδήσεις από την ελληνική δικαιοσύνη, θα επαναφέρουν, ας πούμε, το θέμα του κ. Πετσίτη».
«Είδαμε προχθές από το Πρώτο Θέμα μια είδηση για την κ. Ξεπαπαδέα που θα δούμε κι άλλα την επόμενη περίοδο, κάνω αυτή την πρόβλεψη», διευκρίνισε και υπογράμμισε: «Εμείς έχουμε μία αρχή: Όλα στο φως. Εάν υπάρχει το οτιδήποτε σε οποιονδήποτε πολιτικό χώρο, αυτό να ψαχτεί, να αναδειχθεί […] Θα ζητούσα και από τα άλλα κόμματα να είχαν τη γενναιότητα να πούνε για τον εαυτό τους και για όλα τους τα στελέχη το ίδιο και από εκεί και πέρα εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και προχωράμε μπροστά. Δε χρειάζονται ούτε ύβρεις, ούτε φωνές, ούτε απειλές. Αυτά νομίζω ότι έχουν κουράσει και την κοινωνία και νομίζω ότι βάλλουν κατά του πυρήνα της θεσμικής συγκρότησης της Δημοκρατίας μας».
«Είμαστε απολύτως απέναντι στη σκανδαλολογία ως πυρήνα των εκλογών»
Ερωτηθείς για το διακύβευμα των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων και πώς μπορεί να επηρεάσει η ένταση της πολιτικής αντιπαράθεσης για τη Novartis ή άλλες υποθέσεις, ο κ. Ζαχαριάδης επεσήμανε: «Ο πυρήνας θα πρέπει να είναι το εκάστοτε πολιτικό διακύβευμα. Εμείς, σαν χώρος και σαν τοποθέτηση είμαστε απολύτως απέναντι στη σκανδαλολογία. Άλλο να κάνεις σκανδαλολογία και άλλο να θέλεις υπαρκτά ή υπό διερεύνηση σκάνδαλα να έλθουν στο φως. Η διαρκής αναφορά σε ένα περιβάλλον σκανδαλολογίας σκοτίζει τα πραγματικά σκάνδαλα, άρα εμείς δεν είμαστε μια πολιτική δύναμη που κάνει πολιτική με σκανδαλολογία και από εκεί και πέρα οι πολίτες με νηφαλιότητα, με ψυχραιμία -εγώ θα έλεγα και με πιο χαμηλούς τόνους- να μπορέσουν να επιλέξουν τι θέλουν για τους δήμους και τις περιφέρειες, ποία θέλουν να είναι η εθνική αντιπροσωπεία στο επόμενο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, που είναι απολύτως κρίσιμα τα στοιχεία τα ζητήματα και τα διακυβεύματα, γιατί στην Ευρώπη σαρώνει ο νεοφιλελευθερισμός, ανεβαίνει η ακροδεξιά, πολιτικά ρεύματα τα οποία πιστεύαμε ότι είχαν ηττηθεί από τη δεκαετία του ’40 σηκώνουν κεφάλι κι αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να μας απασχολήσουν και βεβαίως στις εθνικές εκλογές του Οκτώβρη ποιον θέλουν για την επόμενη μέρα, τις προοδευτικές δυνάμεις ή τις συντηρητικές, ποιον ηγέτη επιλέγουν για να πάει τη χώρα στην επόμενη περίοδο, τον Τσίπρα ή τον Μητσοτάκη».
Εν αναμονή της ανακοίνωσης των επόμενων ονομάτων υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, ο κ. Ζαχαριάδης είπε: «Θα εκπλαγούμε ευχάριστα από τα ονόματα. Και οι σημερινοί μας υποψήφιοι μαζί με τους υπόλοιπους και όλους εμάς που δίνουμε τη μάχη για τις ευρωεκλογές θα καταγράψουμε ένα απολύτως θετικό αποτέλεσμα για τις προοδευτικές δυνάμεις στην κάλπη στην ευρωβουλή, διαψεύδοντας προβλέψεις, αναλύσεις και δημοσκοπήσεις».
«Η ρύθμιση για τις οφειλές συμβολίζει την επιστροφή στην κανονικότητα»
Σχετικά με την αναμενόμενη ρύθμιση για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία σημείωσε: «Μέσα στον μήνα θα έχουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις, ώστε στις αρχές του επόμενου να ολοκληρώσουμε αυτή τη ρύθμιση. Επί της ουσίας αυτή η ρύθμιση βάζει σε τάξη όλες τις εκκρεμότητες που υπερδιογκώθηκαν κατά την περίοδο της κρίσης. Αυτό το οποίο συμβολίζει είναι την επιστροφή στην κανονικότητα, διότι ο οποιοσδήποτε μετά θα ξέρει ότι έχει έναν μακρύ ορίζοντα -120 δόσεις επί της ουσίας σημαίνει δέκα χρόνια, αυτό είναι- αποπληρωμής των χρεών που φορτώθηκαν στην πλάτη όλα αυτά τα χρόνια της κοινωνικής κατάρρευσης και της οικονομικής ισοπέδωσης και θα δώσει μιαν άλλη δυναμική στην οικονομία συνολικά, βάζοντας σε βιώσιμο πλαίσιο την καθημερινότητα εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας».
Με αφορμή την απόφαση του Eurogroup να δώσει «πράσινο φως» για εκταμίευση των κερδών κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα επεσήμανε: «Είναι μία θετική ρύθμιση η οποία πηγαίνει πακέτο με την ομαλή δυνατότητα της χώρας να έχει χρηματοδότηση από τις αγορές με βάση το ιστορικά χαμηλό επιτόκιο που έχουμε σήμερα -είναι χαμηλό των 10-13 ετών- και στο πενταετές ομόλογο αλλά και στο δεκαετές. Όσοι υποστηρίζαμε περίπου έναν χρόνο πριν ότι η χώρα πρέπει να κινηθεί σε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, ότι μπορεί να πατήσει στα πόδια της, μπορεί να δανειστεί, έχουν μπει σε βιώσιμη πορεία τα μακροοικονομικά της είχαμε δίκαιο. Είχαν άδικο αυτοί οι οποίοι εισηγούνταν την πιστοληπτική γραμμή στήριξης που λέγανε ότι δεν θα μπορέσουμε να έχουμε ομαλό δανεισμό από τις αγορές και ότι η χώρα θα στροβιλίζεται και θα ταΐζεται από το μαξιλάρι ρευστότητας, το οποίο δεν το έχουμε αγγίξει μέχρι στιγμής και εκτιμώ ότι δεν θα χρειαστεί να το αγγίξουμε».