Οι επαφές του Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο και η επίθεση στα γραφεία της ΝΔ στην Αθήνα μονοπωλεί το ενδιαφέρον του γερμανικού Τύπου.

Το γερμανικό κόμμα της Αριστεράς τον επευφημεί, στη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όμως το κλίμα δεν ήταν και τόσο θετικό, σημειώνει η εφημερίδα Der Tagesspiegel σε άρθρο που δημοσιεύει με αφορμή τις συναντήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η εφημερίδα σχολιάζει ότι «ήταν αναμενόμενο ότι οι συνομιλίες Τσίπρα-Σόιμπλε θα γίνονταν σε αρκετά παγωμένη ατμόσφαιρα».

«Ο Αλέξης Τσίπρας επεδίωξε τη συνάντηση αυτή. Επί περίπου μισή ώρα οι δύο πολιτικοί αντάλλαξαν τις αγεφύρωτες θέσεις και απόψεις τους. Μετά τη συνάντηση, κύκλοι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών τόνιζαν ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατέστησε σαφές πως δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής. Ο υπουργός ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να στηρίξει την πορεία αυτή. Το σχόλιο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ: Όραμά μας είναι ο ελληνικός λαός να βρει διέξοδο από την κρίση με το κεφάλι ψηλά», επισημαίνει η Der Tagesspiegel του Βερολίνου.

Και συμπληρώνει: «Στην Ελλάδα ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν συνεχώς μεγαλύτερες επιτυχίες στις εκλογές, όσο σκληρότερες γίνονται οι επιπτώσεις της πολιτικής λιτότητας. Σε εκδήλωση του Κόμματος της Αριστεράς την Κυριακή στο Βερολίνο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση Μέρκελ ότι επιβάλλει μια αποτυχημένη πολιτική λιτότητας σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό Νότο. “Πρόκειται για μια πολιτική που θα καταστρέψει την Ευρώπη”, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας».

«Επίθεση στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ»

Η Süddeutsche Zeitung αναφέρεται εκτενώς στους πυροβολισμούς κατά των γραφείων της ΝΔ στη Συγγρού, η οποία, όπως παρατηρεί, είναι η κορύφωση μιας σειράς 17 επιθέσεων εναντίον γραφείων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ το περασμένο Σαββατοκύριακο με μολότοφ, πέτρες και αυγά.

«Το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα είναι τεταμένο λόγω των σκληρών οικονομικών μέτρων. Το πολιτικό χάσμα είναι βαθύ μεταξύ ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Στη Βουλή οι σκληρές αντιπαραθέσεις, όπως πρόσφατα για το φορολογικό ή τη λίστα Λαγκάρντ, βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Η διαφορά μεταξύ εμπρηστικών ομιλιών και εμπρηστικών επιθέσεων είναι πολύ μικρή, δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.