Διαφορετικά πολιτικά μηνύματα εξέπεμψαν κατά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επιβεβαιώνοντας το χάσμα που τους χωρίζει στο ζήτημα της αντιμετώπισης της κρίσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή από το αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόζεται από την ελληνική κυβέρνηση με επικεφαλής τους συντηρητικούς. Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να είπε πως «η λιτότητα έχει αποτύχει από την ίδια τη ζωή».

«Δεν πιστεύω ότι ο κ. Σόιμπλε πιστεύει ότι έπειτα από αυτή τη συνάντηση θα με πείσουν να στηρίξω το πρόγραμμα της τρόικας», δήλωσε αργότερα ο Αλέξης Τσίπρας στην ιστοσελίδα euobserver.

«Το πρώτο βήμα για να ανταλλάξουμε απόψεις σε φυσιολογικές συνθήκες, είναι να συμφωνήσουμε σε ό,τι αφορά την παρούσα κατάσταση. Και η παρούσα κατάσταση είναι ότι το πρόγραμμα της τρόικας είναι αποτυχημένο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η λιτότητα είναι όπως ένα κακό φάρμακο για τον ασθενή. Πρέπει να σταματήσουμε τη λιτότητα» τονίζει ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευση, επισημαίνοντας ότι και το ίδιο το ΔΝΤ πρόσφατα, αναγνώρισε ότι έκανε εσφαλμένο υπολογισμό των επιπτώσεων των περικοπών. «Γι’ αυτό και αισθανόμαστε δικαιωμένοι έπειτα από τρία χρόνια καταγγελίας του προγράμματος», καταλήγει.