Η γνωστή δημοσιογραφική έκφραση «πηγές του Μαξίμου» θα εκλείψει, ως φαίνεται, τις προσεχείς ημέρες, καθώς σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η μετακόμιση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και των στενών συνεργατών του στο νέο και τεχνολογικώς υπερσύγχρονο «στρατηγείο» του, στον 6ο όροφο του υπουργείου των Εσωτερικών, επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινή της Κυριακής, επειδή ανέκαθεν στις ισορροπίες της εξουσίας είχε σημασία ακόμη και η χωροταξία των «πρωθυπουργικών γραφείων», χρήσιμο είναι να δούμε σήμερα ποιοι θα βρίσκονται στο εξής εγγύτερα στον κ. Γ. Παπανδρέου.

Για τον υπερυπουργό Γ. Ραγκούση δεν χρειάζονται «αποδείξεις». Το νέο στρατηγείο του πρωθυπουργού που κατασκευάζεται εκ του μηδενός στον 6ο όροφο του υπουργείου Εσωτερικών (επί της Βασ. Σοφίας) βρίσκεται ακριβώς πάνω από το δικό του και του στενότερου συνεργάτη του (Γ.Γγ. του υπουργείου), Δημ. Στεφάνου.

Ποια είναι τα άλλα πρόσωπα που θα έχουν τόσο μεγάλη χωροταξική εγγύτητα με τον κ. Παπανδρέου, ουδείς το ξέρει.

Όλοι πάντως προεξοφλούν ότι πλην της έμπιστης γραμματέως του κ. Μαρίας Μακρυδάκη, ακριβώς δίπλα στο τεχνολογικά υπερσύγχρονο γραφείο του κ. Παπανδρέου θα μετακομίσουν η κ. Ρεγγ. Βάρτζελη (όμως μέχρι την εκλογή νέου γραμματέα της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ θα είναι περισσότερο στο γραφείο της στη Βουλή), ο κ. Νίκος Ζιώγας (επονομαζόμενος και ως «σκιά» του πρωθυπουργού), ενώ κάποιοι λένε ότι ένα από τα γραφεία προορίζεται για τον κ. Λουκά Παπαδήμο.

Όλα πάντως τελούν υπό χρονική αίρεση, καθώς, κατά πάσα πιθανότητα, οι προωθούμενες αλλαγές θα καθυστερήσουν, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν (δηλώσεις Βενιζέλου, Πάγκαλου κ. ά.).

Όταν όμως έρθει το πλήρωμα του χρόνου, ακριβώς έναντι του πρωθυπουργικού γραφείου (στο πρότυπο του Λευκού Οίκου), θα λειτουργεί η περιβόητη αίθουσα με το οβάλ γραφείο στο οποίο θα συσκέπτεται καθημερινά η νέα ομάδα. Σε αυτήν πλην του κ. Γ. Ραγκούση και της κ. Βάρτζελη θα μετέχουν, ως γνωστόν, οι κ. Π. Γερουλάνος, Γ. Παπακωνσταντίνου, Δ. Δρούτσας και Γ. Πεταλωτής.

Το νεοσύστατο αυτό κέντρο λήψης αποφάσεων είναι που κάνει πολλούς να προεξοφλούν ότι η περιβόητη φράση «πηγές του Μαξίμου» σε λίγες εβδομάδες θα αποτελεί παρελθόν. Το αρχοντικό της Ηρώδου του Αττικού άλλωστε φημολογείται ότι σταδιακά θα χρησιμοποιείται μόνον για εθιμοτυπικούς λόγους: συναντήσεις με ξένους ηγέτες, γεύματα «εργασίας», ίσως και κάποια άτυπα υπουργικά συμβούλια.

Για τον λόγο αυτόν παραμένει άγνωστη όχι μόνον η «χωροταξική» τύχη, αλλά και ο νέος ρόλος που θα έχουν όσοι στεγάζονταν μέχρι σήμερα εκεί. Παραμένει ζητούμενο π. χ. ποια ακριβώς θα είναι τα νέα καθήκοντα του κ. Ν. Αθανασάκη ή ακόμη και του κ. Κ. Θέου, δεδομένου ότι μάλλον δεν θα μετακομίσουν στη Βασ. Σοφίας.

Άγνωστη είναι και η «τύχη» του νομικού συμβούλου του πρωθυπουργού κ. Σωκ. Λύτρα, αν και οι φημολογίες για τυχόν αντικατάστασή του από τον κ. Δ. Στεφάνου διαψεύσθηκαν. Για τον κ. Χ. Παμπούκη αντιθέτως θεωρείται βέβαιο ότι θα μετακινηθεί στο άλλο του γραφείο, στον παλαιό «Αστέρα» του Συντάγματος που λέγεται ότι έχει ήδη μετατραπεί σε «στρατηγείο εύρεσης επενδύσεων».

Εκεί άλλωστε ήδη στεγάζονται και οι περισσότεροι «εξωτερικοί» πρωθυπουργικοί σύμβουλοι, μεταξύ των οποίων οι κ. Ηρ. Πολεμαρχάκης, Ελενα Παναρίτη, Ν. Παρασκευόπουλος, Θ. Καρούνος, Α. Δρυμιώτης, Β. Παπαδημητρίου, Π. Λάμπρου, αλλά και το νομικό επιτελείο της προσφάτως αποπεμφθείσης Γλυκερίας Σιούτη.