Το πρόγραμμα και τις προτεραιότητες της ιρλανδικής προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013, παρουσίασε, στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην Αθήνα, ο πρέσβης της Ιρλανδίας στην Ελλάδα, Τσαρλς Σήχαν.
Στο τρίπτυχο «σταθερότητα, θέσεις εργασίας, ανάπτυξη» συνοψίζονται οι προτεραιότητες που θα ακολουθήσει η Ιρλανδία στη διάρκεια της προεδρίας της στην ΕΕ, προτεραιότητες πολύ σημαντικές και για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον Σίχαν.
Ο ιρλανδός πρέσβης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ελληνικό πρόβλημα: «Γνωρίζω ότι στην Ελλάδα υπάρχει μια πραγματική κρίση ανεργίας των νέων, όπως και στην Ιρλανδία λείπουν οι ευκαιρίες για τους νέους», διαβεβαιώνοντας ότι η Ιρλανδία θα πάρει πρωτοβουλίες, προκειμένου να δοθούν «εγγυήσεις» τέτοιων ευκαιριών είτε με θέσεις εργασίας είτε με επαγγελματική κατάρτιση είτε με περαιτέρω εκπαίδευση.
Στενή συνεργασία υποσχέθηκε και ο πρέσβης της Λιθουανίας, Αλφόνσας Εϊντίντας, λέγοντας ότι ήδη το πρόγραμμα της «τριάδας» επεξεργάζονται από κοινού τεχνικές επιτροπές.
Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους, αν η Ιρλανδία θα συμβάλει στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ, ο κ. Σίχαν είπε: «Θεωρούμε θεμελιώδες να υπάρχουν σχέσεις καλής γειτονίας, που θα οδηγήσουν και σε λύση του ονόματος και θα περιμένουμε να δούμε πρόοδο σε αυτό το θέμα».
Σχετικά με την προώθηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, είπε ότι η χώρα του είναι θετική στην εξεύρεση νέας δυναμικής, αλλά «ελπίζουμε» πρόσθεσε «η Τουρκία να αναλάβει τις ευθύνες της για το Πρωτόκολλο της Άγκυρας» και σημείωσε: «Μας ενόχλησε που δεν αναγνώρισε την Κυπριακή προεδρία». Η Τουρκία πρέπει να συνεργαστεί, πρόσθεσε, ώστε να υπάρξει συμφωνία απόψεων στο Συμβούλιο, στο οποίο αυτή τη στιγμή εκφράζονται διαφορετικές απόψεις.
Κλείνοντας την αναφορά του στις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας το 2014, ο πρέσβης Δ. Παρασκευόπουλος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει αρχίσει να οργανώνεται και λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερη συγκυρία για την Ελλάδα και για την ΕΕ, καθώς και ότι το 2014 είναι έτος ευρωεκλογών, η εκτέλεση των ευρωπαϊκών της καθηκόντων θα είναι στο ύψος των απαιτήσεων.
Τον απολογισμό της απερχόμενης κυπριακής προεδρίας έκανε ο πρέσβης Ιωσήφ Ιωσήφ, ο οποίος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην απόφαση για την τραπεζική εποπτεία, την προώθηση της ενιαίας θαλάσσιας πολιτικής και του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, που βρίσκεται πλέον σε φάση ωριμότητας. Ο κ. Ιωσήφ έδωσε στον Ιρλανδό πρέσβη ένα αντίγραφο του Δίσκου της Φαιστού, ευχόμενος χαριτολογώντας, στη διάρκεια της προεδρίας του να τον …αποκρυπτογραφήσει.