Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «όχι μόνο αποδέχθηκε τις προηγούμενες αντιδραστικές αναθεωρήσεις των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αλλά επεδίωξε να προσθέσει και νέες αντιδραστικότερες διατάξεις».
«Εδώ φαίνονται οι μεγάλες στρατηγικού χαρακτήρα συγκλίσεις με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Πίσω από τα ψεύτικα διλήμματα για “αντινεοφιλελεύθερη και προοδευτική αναθεώρηση” κρύβεται ο κοινός στόχος όλων για ένα θωρακισμένο πολιτικό σύστημα πιο ικανό να υλοποιεί την αντιλαϊκή πολιτική, πιο εχθρικό απέναντι στο λαό και το κίνημά του», τόνισε.
Ο κ. Κουτσούμπας είπε οι προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ υπηρετούν προτεραιότητες της άρχουσας τάξης με πρώτη την προσπάθεια για εξασφάλιση μεγαλύτερης κυβερνητικής σταθερότητας «που από μόνο του αποτελεί την καλύτερη απόδειξη ότι η επίθεση του κεφαλαίου στον εργαζόμενο λαό θα συνεχιστεί αμείωτη, ενώ αυτή η επίθεση είναι και η ουσία της “δίκαιης ανάπτυξης”». Πρόσθεσε ότι αυτή η προσπάθεια δείχνει και την ανησυχία απέναντι στην αυξανόμενη δυσαρέσκεια και αγανάκτηση και «γι’ αυτό η κυβέρνηση θεωρεί επιτακτικό να προχωρήσουν γρήγορα οι συνταγματικές αλλαγές έτσι ώστε να προχωρά απρόσκοπτα η αστική πολιτική και το κράτος να είναι πιο αποτελεσματικό είτε στην ενσωμάτωση είτε στην καταστολή αυτής της δυσαρέσκειας».
«Εκεί αποσκοπούν οι προτάσεις για αποσύνδεση εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και οι προτάσεις για την καθιέρωση, πρώτη φορά, των κυβερνήσεων μειοψηφίας, είτε λέγονται “εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας” κατά τον ΣΥΡΙΖΑ είτε “σταθερός και αδιατάρακτος 4ετής κοινοβουλευτικός κυβερνητικός κύκλος” κατά τη ΝΔ», τόνισε.
Λίγο αργότερα, ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι είναι κοινή η αγωνία ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να «εξασφαλιστεί η αναγκαία για το μεγάλο κεφάλαιο σταθερότητα» και γι’ αυτό «παρόλο που δεν πέρασε στην πρώτη ψηφοφορία η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση εκλογή του ΠτΔ από τον λαό με το οποίο διαφωνεί η ΝΔ, είναι πιθανό να δούμε να ξεδιπλώνεται για μια ακόμη φορά η τέχνη του ΣΥΡΙΖΑ στην αντιστροφή της πραγματικότητας όταν αυτή δεν τον βολεύει».
Είπε ότι δεύτερη προτεραιότητα είναι «η συνταγματική κατοχύρωση του τσακίσματος της ζωής των λαϊκών στρωμάτων την περίοδο της κρίσης» και σε αυτό αποσκοπούν «η κατοχύρωση της αποδοτικότητας στην κοινωνική ασφάλιση, η μη κατοχύρωση της υποχρεωτικά δωρεάν καθολικής πρόσβασης στην Υγεία και η συνταγματική κατοχύρωση του συμβιβασμού με τη φτώχεια, είτε αυτή λέγεται “αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης” κατά τον ΣΥΡΙΖΑ είτε “σύστημα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος” κατά την ΝΔ».
Ανέφερε ως τρίτη προτεραιότητα τη «συνταγματική κατοχύρωση μέτρων για ανάκαμψη του μεγάλου κεφαλαίου και την προσαρμογή του ρόλου του Κράτους στις νέες συνθήκες» με ρυθμίσεις που προβλέπουν την ανάδειξη με μικρότερη πλειοψηφία των διοικήσεων των Ανεξάρτητων Αρχών, τις προτάσεις για άμεσο πέρασμα στην ευθύνη της Τοπικής Διοίκησης αρμοδιοτήτων που μέχρι τώρα ανήκαν στην κεντρική Διοίκηση και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για κρατική ιδιοκτησία των δικτύων διανομής νερού, ηλεκτρικής ενέργειας κ.ο.κ., ώστε το κράτος «να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά ως τροχονόμος στον ενδομονοπωλιακό ανταγωνισμό».
Ως τέταρτη προτεραιότητα ανέφερε την «αναστήλωση του σάπιου αστικού πολιτικού συστήματος», σημειώνοντας ότι από την αρχή της σχετικής συζήτησης φάνηκε η «σοβαρή προσπάθεια όλων των άλλων κομμάτων να φτιάξουν μια νέα κολυμβήθρα του Σιλωάμ για το αστικό πολιτικό σύστημα στην οποία πρωτοστάτησε ο ΣΥΡΙΖΑ».
Είπε ακόμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, από κοινού με τη ΝΔ, κατέληξαν σε μικροβελτιώσεις του άρθρου 86 περί ποινικής ευθύνης υπουργών, αντί της συνολικής κατάργησής του, όπως προτείνει το ΚΚΕ.
Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ «συμφωνούν στη συνταγματική κατοχύρωση του βασικού άξονα των μέτρων όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και των τριών μνημονίων» και ζητούν πιο αποτελεσματική κρατική παρέμβαση υπέρ του κεφαλαίου στην οικονομία και να προχωρήσει «ο συμβιβασμός του λαού με τη φτώχεια και τα κουτσουρεμένα δικαιώματα».
Είπε ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ, και η ΝΔ «δεν λένε κουβέντα για τα άρθρα 27 και 28 που κατοχυρώνουν την υπεροχή του ευρωπαϊκού έναντι του εθνικού δικαίου, αφού αυτά αποτελούν συχνά τη βάση για να καταργούνται στην πράξη και τα όσα δικαιώματα κατοχυρώνει φραστικά το Σύνταγμα», ενώ ομοίως «δεν λένε κουβέντα για τα άρθρα που εκχωρούν πακτωλό χρημάτων σε ξένο και εφοπλιστικό κεφάλαιο».
Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε στη «φιέστα που έστησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τους εφοπλιστές» για το συνυποσχετικό με τους εφοπλιστές με το οποίο «προσφέρουν οικειοθελώς το 10% των κερδών εισαγομένων μερισμάτων φυσικών προσώπων, αλλά απαλλάσσονται από κάθε άλλη υποχρέωση και δεν θίγονται τα προνόμια που τους εξασφαλίζει το άρθρο 107».