Οι μελωδίες από τα τρίγωνα στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί, τις οποίες ακούει για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός ο Α. Σαμαράς, ακούγονται πιο «γλυκές» αφού το πρωθυπουργικό επιτελείο είναι ανακουφισμένο μετά το μαραθώνιο συγκρούσεων και διαπραγματεύσεων που έφεραν τη δόση.
Ο κ. Σαμαράς εξομολογείται σε συνεργάτες του πως «αν και η σκληρή προσπάθεια θα συνεχιστεί, έχουμε βάλει τη βάση για να προχωρήσουμε το 2013 με κόπο και θυσίες στην ανάταξη της οικονομίας».
Ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στο εξωτερικό, όπου η αμφισβήτηση έχει αρχίσει να μειώνεται, θα συμβάλλει σημαντικά στην ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι όλα θα προχωρήσουν σύμφωνα με τις δεσμεύσεις και δεν θα παρεκκλίνει η κυβέρνηση ούτε πόντο από την πορεία που έχει χαραχθεί.
«Δεν αφήνει τίποτα στην τύχη του και παρακολουθεί στενά όλα τα χρονοδιαγράμματα και τις στοχοθεσίες» λέει υπουργός στον οποίο τηλεφώνησε ο πρωθυπουργός και του γκρίνιαξε γιατί είχε καθυστερήσει μια ημέρα να προωθήσει προεδρικό διάταγμα που σχετιζόταν με μνημονιακή δέσμευση.
Πέραν της αξιοπιστίας που θέλει να χτίσει ο κ. Σαμαράς στο εξωτερικό και απέναντι στην τρόικα, στοχεύει να αποκαταστήσει -όσο είναι δυνατόν- το πλαίσιο εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτείας και πολιτών. Γι’ αυτό και σπεύδει η κυβέρνηση να καταβάλει από σήμερα το επίδομα θέρμανσης στους πρώτους δικαιούχους, τα πρώτα 1.200 εφάπαξ σε δημοσίους υπαλλήλους έως την Παρασκευή καθώς και επιστροφή ΦΠΑ σε επιχειρήσεις.
Εκτός από τη ρευστότητα στην αγορά και τα νοικοκυριά οι κινήσεις αυτές δείχνουν πως η κυβέρνηση θέλει να περάσει το μήνυμα ότι πλέον κάτι αλλάζει στο οικονομικό περιβάλλον και να τονώσει την ψυχολογία των πολιτών.
«Το επόμενο διάστημα θα ληφθούν σκληρές και επώδυνες αποφάσεις για μεταρρυθμίσεις και πρέπει η ψυχολογία των πολιτών να έχει αρχίσει να ξεφεύγει από το ναδίρ» λέει κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης.
Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως όσο θα αλλάζει το κλίμα, τόσο θα αυξάνεται η πόλωση στο πολιτικό επίπεδο από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρούν ότι παρά τα ψήγματα στροφής που κάνει ο κ. Τσίπρας δεν θα καταφέρει να διατηρήσει αυτή τη γραμμή πλεύσης λόγω των ριζοσπαστικών τάσεων που υπάρχουν στο κόμμα του.
Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι η μεγάλη σύγκρουση θα γίνει για τις αποκρατικοποιήσεις όπου πλέον, όπως λένε, το «παλιό συνδικαλιστικό κατεστημένο του ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστεί στο πλευρό του κ. Τσίπρα».
Γι’ αυτό και ο κ. Σαμαράς έχει δώσει σαφείς εντολές και οδηγίες για μετωπική σύγκρουση με τα συντεχνιακά συμφέροντα. Ίσως, όπως λένε στην κυβέρνηση, εκείνο που τελικά θα τη βοηθήσει να είναι η εμφάνιση απαξιωμένων στην κοινωνία συνδικαλιστικών στελεχών που αντιδρούσαν και συνεχίζουν να αντιδρούν σε οποιαδήποτε μεταρρύθμιση και η υιοθέτηση ανάλογων απόψεων από το ΣΥΡΙΖΑ.