Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε η δήλωση Κυρίτση για τις μολότοφ.
«Όσο θυμάμαι στα 30 χρόνια που ήμουν δημοσιογράφος δεν έχει σκοτωθεί ποτέ κανείς από μολότοφ» δήλωσε χθες στην ΕΡΤ ο Γιώργος Κυρίτσης σχολιάζοντας το νέο Ποινικό Κώδικα που τέθηκε σε διαβούλευση και προβλέπει μειώσεις ποινών τόσο για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, όσο και για την κατασκευή και κατοχή μολότοφ.
«Δεν ξέρω αν οι μολότοφ πρέπει να είναι κακούργημα ή πλημμέλημα, πάντως τουλάχιστον στα 30 και χρόνια που ήμουν δημοσιογράφος δεν θυμάμαι να έχει κανείς σκοτωθεί από μολότοφ ή από κάτι αντίστοιχο« είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:
«Ευτυχώς στις συγκρούσεις στο δρόμο, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια δεν υπήρχαν τέτοιου είδους τραγικά περιστατικά. Αντιθέτως υπήρχαν περιστατικά πολύ σοβαρών τραυματισμών όπως του συναδέλφου μας του Μανώλη Κυπραίου ο οποίος έχασε την ακοή του από επίθεση της αστυνομίας. Αυτά πρέπει να θεραπεύσουμε παρά τα ζητήματα των μολότοφ» καταλήγει.
Φίλης: Εγώ θυμάμαι νεκρούς από μολότοφ
Ευθείες βολές προς τον συνάδελφό του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Κυρίτση έριξε ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης.
Ο Νίκος Φίλης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Open και την Έλλη Στάη είπε: «Εγώ θυμάμαι να υπάρχουν νεκροί από μολότοφ. Είναι η Marfin και ξέρω ότι δεν πιάστηκαν οι εγκληματίες. Είχαμε τρία θύματα». Ο κ.Φίλης συνέχισε λέγοντας ότι υπήρξε τιμωρία μόνο για τους υπευθύνους της τράπεζας για τα ελλιπή μέτρα πυρασφάλειας στο κτίριο, στο οποίο βρήκαν φρικτό θάνατο τρεις εργαζόμενοι, εκ των οποίων η μία ήταν έγκυος στο πρώτο της παιδί.
Στην ίδια συζήτηση, ο κ.Φίλης σημείωσε ότι οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα είναι στη διαδικασία της διαβούλευσης και ως εκ τούτου δεν χουν οριστικοποιηθεί.
ΝΔ κατά Κυρίτση: Μόνο ντροπή
Έντονη είναι η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας για τις δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κυρίτση ότι δεν θυμάται να έχει σκοτωθεί κανείς από μολότοφ.
«Υπάρχει, άραγε, όριο στο θράσος των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ; Προφανώς όχι. Το μόνο που απομένει στον κ. Κυρίτση είναι να πει στις οικογένειες των θυμάτων της Marfin ότι οι άνθρωποί τους πέθαναν από βραχυκύκλωμα. Μόνο ντροπή», τονίζει η ΝΔ.
Καλογήρου: Θα υπάρξει τροποποίηση στις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα
Απαντήσεις για όλους και για όλα, σε ότι αφορά τις αντιδράσεις για τις προωθούμενες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, έδωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.
Όπως είπε ο Μιχάλης Καλογήρου, ακολουθείται η πάγια διαδικασία για την σύνταξη των Κωδίκων, με την Κυβέρνηση απλώς να έχει εκκινήσει αυτήν την διαδικασία, η οποία είναι μακρά και επιδέχεται διαβούλευσης για την διαμόρφωση των τελικών αλλαγών από την νομοπαρασκευαστική επιτροπή.
«Οι κώδικες τηρούν ένα νέο ποινολογικό σύστημα, στο οποίο εξορθολογίζουμε αδικήματα και διαδικασίες, προς όφελος της κοινωνίας», είπε ο κ. Καλογήρου, σημειώνοντας σε ότι αφορά όσους συλλαμβάνονται με εκρηκτικά, βόμβες μολότοφ πως υπάρχει διαχωρισμός και ότι «παραμένει κακούργημα η χρήση τους, αλλά γίνεται πλημμέλημα η κατοχή πχ. μιας βόμβας μολότοφ, για το οποίο μάλιστα προβλέπεται και έκτιση ποινής», καθώς μέχρι τώρα, με την αναγνώριση ενός ελαφρυντικού δεν υπήρχε έκτιση της ποινής.
Κληθείς να σχολιάσει την δήλωση του Γιώργου Κυρίτση για τις μολότοφ που «άναψε φωτιές», ο υπ. Δικαιοσύνης αν και αρνήθηκε ουσιαστικά να την σχολιάσει, είπε ότι «καταλήγουμε όχι μόνο να έχουμε “φωτογραφίες”, αλλά και “μοντάζ φωτογραφιών” δίπλα σε κάθε αδίκημα», λέγοντας ότι όταν συνέβη η τραγωδία στην Marfin κάποιοι «προσπάθησαν να συνδέσουν τις ευθύνες με τον δικό μας πολιτικό χώρο».
«Τέτοιες σκέψεις είναι εξαιρετικά προσβλητικές, κυρίως προς τα μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, η οποία έχει ξεκινήσει το έργο της από το 2015, να λέμε ότι πρόβλεψαν γεγονότα και μάλιστα θέλοντας να ευνοήσουν συγκεκριμένα πρόσωπα», είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης απαντώντας στο ερώτημα για την πρόβλεψη να υπάρξει μείωση ποινών για τους υπαίτιους φυσικών καταστροφών, όπως πχ. στο Μάτι και την Μάνδρα, κάτι που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, κυρίως από την αντιπολίτευση.
Ο Μιχάλης Καλογήρου, απαντώντας και στα πυρά της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ ό,τι με τις αλλαγές στις ποινές για την σύσταση και συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, «φωτογραφίζεται» επιεικέστερη αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγή, ο Υπ. Δικαιοσύνης είπε ότι «η δική μου παρατήρηση και προς την νομοπαρασκευαστική επιτροπή είναι να τροποποιηθεί η διάταξη και η διεύθυνση μιας τέτοιας οργάνωσης να τιμωρείται αυστηρότερα, με κάθειρξη μεγαλύτερη των 10 ετών».
Τέλος, στην ίδια συνέντευξη ο υπουργός Δικαιοσύνης επεσήμανε ότι πρόταση του είναι να αλλάξει και ο ορισμός για τον βιασμό, καθώς η υφιστάμενη διατύπωση στις προτάσεις της επιτροπής δεν είναι επαρκής, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δικαίως έχει προκαλέσει αντιδράσεις.