Τη Συμφωνία των Πρεσπών σχολίασε μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός Οικονομικών και γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάννης Βαρουφάκης σε δηλώσεις του στο Συνεδριακό Κέντρο «I. Βελλίδης» στη Θεσσαλονίκη.

Του ανταποκριτή μας από το thestival.gr στη Θεσσαλονίκη

«Πρόκειται για μια πολύ καλή συμφωνία αλλά έγινε για λάθος λόγους με καταστροφικό τρόπο. Η μετονομασία σε «Βόρεια Μακεδονία» δε θα μπορούσε να ήταν κάτι καλύτερο. Το να υπάρχει γεωγραφικός προσδιορισμός μας δίνει τη δυνατότητα να λέμε ότι η πραγματική Μακεδονία είναι εδώ».

Ο Γιάννης Βαρουφάκης τόνισε επίσης ότι αποτελεί μεγάλη επιτυχία το γεγονός ότι τα Σκόπια ξεκίνησαν να αλλάζουν πινακίδες και να διευκρινίζουν την διαφοροποίηση τους από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, κάνοντας λόγο για απεμπόληση του αλυτρωτισμού.

Ο ίδιος συνέχισε και συμπλήρωσε πως: «Εφόσον αυτή η συμφωνία δεν καταπέσει μας εξασφαλίζει από τον πραγματικό κίνδυνο στα βόρεια συνορά μας, που είναι μια μεγάλη Αλβανία και είναι το μεγαλύτερο δώρο για τον κ. Ερντογάν».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε επίσης ότι η ένταξη της γείτονος στο ΝΑΤΟ αποδυναμώνει τη συμφωνία των Πρεσπών και αποκάλεσε καταστροφικό τον τρόπο που έγινε το δημοψήφισμα στη ΠΓΔΜ, μιας και δεν τέθηκε το ερώτημα για τη συμφωνία, όπως είπε.

Για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Γιάννης Βαρουφάκης υπογράμμισε ότι: «δεν κάνεις δημοψήφισμα στη δική σου χωρα για το όνομα μιας άλλης χωρας. Θεωρώ ότι πρέπει να γυρίσουμε σελίδα και να προσπαθήσουμε να μην καταπέσει αυτή η συμφωνία».

Απόρριψη της προσφυγής από το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ

Κληθείς να σχολιάσει την απόρριψη του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ της προσφυγής του για πρόσβαση σε έγγραφο της ΕΚΤ, ο Γιάννης Βαρουφάκης δήλωσε πως: «Είναι αστείο που το συζητάμε καν. Ο κος Ντράγκι έκλεισε τις τράπεζες μας τον Ιούνιο του 2015. Εγώ έμαθα από πηγές της ΕΚΤ ότι έδωσε ένα πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό για να πάρει μια γνωμοδότηση από ιδιωτική εταιρία. Ζητήσαμε να μάθουμε τι λέει αυτή η γνωμοδότηση. Είχε δίκιο που τις έκλεισε; Ήταν νομική η κίνηση του αυτή;»

«Το σκεπτικό ήταν ότι αν κοινοποιούσε στους Ευρωπαίους πολίτες τη γνωμοδότηση αυτή, θα περιοριζόταν ο χώρος σκέπτεσθαι της ΕΚΤ».

Ο κ. Βαρουφακης αποκάλυψε ότι θα κάνει έφεση και η υπόθεση θα εκδικαστεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

«Το ελάχιστο που απαιτείται για μια δημοκρατική διαδικασία ειναι να προσφύγουμε νομικά. Και να μην το κερδίσουμε, κερδίσαμε στο δικαστήριο της λαϊκής γνώμης».

Πρόγραμμα ΜέΡΑ25

Όσον αφορά στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα του ΜέΡΑ25, ο γραμματέας του κόμματος δήλωσε ότι έχουν πολύ συγκεκριμένες απαντήσεις για το χρέος της Ευρωζώνης.

Επίσης, «έχουμε πρόγραμμα 100 δισ. ευρώ για την καταπολέμηση της φτώχειας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της ΕΕ. Παράλληλα, έχουμε μια πρόταση για ριζικό εκδημοκρατισμό της ΕΕ. Στόχος είναι μέχρι το 2025 να φτάσουμε σε μια πανευρωπαϊκή συνέλευση πολιτών για τη συγγραφή ενός δημοκρατικού Συντάγματος με το οποίο θα αντικατασταθούν όλες οι συνθήκες», κατέληξε σε δηλώσεις του ο Γιάννης Βαρουφάκης.