Την κατάσταση στο τοπίο της οικονομίας και το αν φτάνουν σταδιακά στους πολίτες τα οφέλη της βελτίωσης της εικόνας, με την αύξηση για παράδειγμα του κατώτατου μισθού ή το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις, σχολίασε μέσω ραδιοφωνικών του δηλώσεων ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης.
Όπως είπε μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού του Αθηναϊκού -Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, εμφανίζονται τα πρώτα καθαρά σινιάλα επιστροφής στην κανονικότητα. «Είναι σαφές ότι αφήνουμε ανεπιστρεπτί πίσω μας την περίοδο της κάθετης πτώσης. Σιγά-σιγά όλο και μεγαλύτερα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας φαίνεται ότι μπορούν να αρχίσουν να βλέπουν διέξοδο. Είναι πολύ μακριά από τη λογική μου και τη λογική μας η εκπόνηση ενός success story, αλλά είναι απολύτως σαφές ότι το μέλλον θα είναι καλύτερο από το παρόν και το βραχύ παρελθόν», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11%, αλλά και σε σχέση με την προστασία της πρώτης κατοικίας και το αν σύντομα θα υπάρξουν θετικές απαντήσεις που θα «ξεκλειδώσουν» τη δόση των 750 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα, επισήμανε ότι, παρότι ο ίδιος δεν μετέχει στα κλιμάκια της διαπραγμάτευσης, για να γνωρίζει λεπτομέρειες, ωστόσο υπάρχει η πραγματική δυνατότητα στην οικονομία να δοθούν αυτές οι αυξήσεις.
«Η ελληνική οικονομία δεν είναι στην κατάσταση που ήταν το 2012, που νομοθετήθηκε αυτό, ή το 2015, που βιώσαμε μεγάλες δυσκολίες. Έχουμε αφήσει πίσω μας αυτήν την περίοδο, άρα τα πρώτα σημεία ανάπτυξης θα πρέπει να φανούν πέρα από τα λογιστικά φύλλα του excel στην καθημερινότητα των πολιτών», σημείωσε σχετικά.
Και στη συνέχεια διατύπωσε την εκτίμηση ότι θα εκταμιευτεί κανονικά το ποσό των 750 εκατ. ευρώ, κάτι που -όπως είπε- θα δώσει πραγματική τόνωση και σημαντική ρευστότητα στην αγορά και θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο τους δείκτες της ελληνικής οικονομίας. «Είμαι λελογισμένα, συγκρατημένα αισιόδοξος, αλλά βεβαίως αυτό προϋποθέτει επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και ακόμη μεγαλύτερη και αποτελεσματικότερη δουλειά στην εκτέλεση της κυβερνητικής πολιτικής, τώρα που η χώρα βρίσκεται εκτός του κλοιού των μνημονίων», υπογράμμισε.
Επίσης, ο κ. Ζαχαριάδης προχώρησε στην εκτίμηση ότι «θα μπορέσει να υπερψηφιστεί με συντριπτική πλειοψηφία» το σχέδιο εισήγησης που θα κατατεθεί στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ με επίκεντρο τις ευρωεκλογές, το οποίο κινείται στην κατεύθυνση ενός «ανοίγματος με πολιτικές προϋποθέσεις σε όσες δημοκρατικές δυνάμεις θέλουν μια μεγάλη συσπείρωση γύρω από τον άξονα του ΣΥΡΙΖΑ».
Ερωτηθείς για τη Συμφωνία των Πρεσπών και το πρόσφατο δημοσίευμα του BBC, σημείωσε ότι κατά τη γνώμη του η συμφωνία είναι πλήρης και βάζει τέλος σε κάθε ζήτημα αλυτρωτικών διεκδικήσεων. «Αυτό που είναι ελλιπές είναι η αντίληψη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι “προσπαθώ να κάνω κακό σε ένα κόμμα, έναν πρωθυπουργό ή μια κυβέρνηση χτυπώντας την ίδια τη χώρα”.
Το δημοσίευμα θα έπρεπε να το έχει αποκηρύξει σύνολο του ελληνικού πολιτικού κόσμου» σημείωσε και κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να πάει με τη γραμμή που κατά τη γνώμη του είναι σωστή κι ενώνει όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, αυτή του προέδρου της Δημοκρατίας.
«Ας ξαναδιαβάσουν τι λέει το άρθρο 4 της συμφωνίας των Πρεσπών. Κι ας σταματήσουν αυτή την επικοινωνιακού χαρακτήρα αντιπαράθεση, δεν κάνει καλό στη χώρα», υπογράμμισε.
Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις με την Πρωτοβουλία Πολιτών «Γέφυρα», ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε: «Και εγώ και ο Ραγκούσης και χιλιάδες άλλοι προοδευτικοί πολίτες σε αυτήν τη χώρα αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη σαφούς συσπείρωσης, ενός σαφούς πολιτικού πόλου, παρότι έχουμε διαφορετικές προελεύσεις και διαδρομές, με στόχο να μπορούν να υπάρχουν προοδευτικές πολιτικές υπέρ της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού και όχι υπέρ των ελίτ, όπως θέλει η δεξιά, για να μπορέσει να ορθωθεί ένα φράγμα, ένα τείχος στην άνοδο και στην επέλαση της ακροδεξιάς, που έχει δυναμική και στην Ελλάδα».
Επισήμανε επίσης ότι «όταν μιλάμε για μεγάλους πολιτικούς πόλους, δεν μιλάμε με όρους πολιτικής καθαρότητας, αλλά (λέμε) ότι έχουμε κοινούς τόπους και στόχους. θα μπορούσε υπό όρους και προϋποθέσεις να δει και ο ίδιος τον εαυτό του σε αυτό το μεγάλο μέτωπο, χωρίς ηγεμονισμούς, χωρίς κάποια αντίληψη απόλυτης αλήθειας, αυτάρκειας ή καθαρότητας».
Ερωτηθείς για το αν αυτή η αναφορά συνιστά κάλεσμα προς τον κ. Χρηστίδη, απάντησε ότι «πάνω σε συγκεκριμένους προγραμματικούς τόπους και στόχους, το κάλεσμα σε κάθε πολίτη και κάθε πολιτικό πρόσωπο που θεωρεί τον εαυτό του (ως ανήκον) στην ευρεία προοδευτική παράταξη είναι διαρκές», αφού όσοι επιθυμούν ένα ισχυρό και σύγχρονο κοινωνικό κράτος και πολιτικές που βαθαίνουν τη διάσταση της δημοκρατίας και έχουν οικολογικό πρόσημο, «βεβαίως είναι ευπρόσδεκτοι σε αυτή τη μεγάλη κοινωνική διεργασία η οποία συντελείται και η οποία οφείλει να έχει και τα πολιτικά της αποκρυσταλλώματα και στις επερχόμενες ευρωεκλογές, αλλά και αυτοδιοικητικές του 2019 και στις εθνικές του Οκτώβρη του 2019».