«Πρέπει να πείσουμε τους πολίτες ότι φεύγουμε από τον ασφυκτικό κλοιό του μνημονίου και εφαρμόζουμε ένα αυτόχθον εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με θέμα «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας».
Ειδικότερα, αφού ανέφερε ότι η πρώτη πολιτική προϋπόθεση της εθνικής ανάκαμψης είναι να υπάρχει κυβερνητική και πολιτική σταθερότητα, την οποία «το ΠΑΣΟΚ την εγγυάται με κόπο και φθορά», σημείωσε ότι παράλληλα «χρειαζόμαστε όμως κοινωνική συνοχή και συναίνεση, αίσθημα ασφάλειας στο εσωτερικό της κοινωνίας και μια αίσθηση προοπτικής».
Σε αυτό το πλαίσιο έθεσε και το ζήτημα του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, τονίζοντας ότι «για να πείσουμε τον κόσμο ότι ξέρουμε τι πρέπει να γίνει, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στα ζητήματα φορολογικής νομοθεσίας και φορολογικής πολιτικής».
Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε το επικείμενο φορολογικό νομοσχέδιο ως «μια δοκιμασία και για την κυβέρνηση, τη Βουλή, την κοινωνία, τη φορολογική διοίκηση και τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου», προσθέτοντας ότι οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ είναι τεκμηριωμένες και συγκεκριμένες. Υπογράμμισε μάλιστα, ότι «δεν πρέπει να κάνουμε λάθη που θα μας φέρουν αντιμέτωπους με το σύνολο της κοινωνίας».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το κόμμα του πιστεύει στην ανάγκη ενός εθνικού φορολογικού συστήματος που θα είναι προϊόν διαλόγου με την αγορά και τις κοινωνικές δυνάμεις και υποστήριξε: «Δεν είναι μόνο το ζήτημα της φορολογικής μεταχείρισης των οικογενειών με παιδιά και των ελευθέρων επαγγελματιών κατά τα πρώτα χρόνια της δραστηριότητάς τους.
Το μείζον είναι να συνδέσουμε ζητήματα φορολογικής πολιτικής με ζητήματα φορολογικής διοίκησης, να μην αρκεστούμε στην εσωτερική κατανομή των φορολογικών βαρών μεταξύ των δηλωμένων εισοδημάτων, αλλά να εντάξουμε στο φορολογικό σύστημα μη δηλωμένα εισοδήματα».
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι μετά την απόφαση Eurogroup μπορεί πλέον να διαμορφωθεί η «νέα αφετηρία που τόσο έχει ανάγκη η χώρα, ενώ υποστήριξε ότι η εθνική στρατηγική που ακολουθεί η χώρα «είναι αυτή που έχει διαμορφώσει το ΠΑΣΟΚ».
Προκειμένου, είπε, να οργανωθεί αυτή η «νέα αφετηρία», πρέπει να ολοκληρωθούν οι εξωτερικές χρηματοοικονομικές προϋποθέσεις, «δηλαδή να διοργανώσουμε επιτυχώς την επιχείρηση επαναγοράς των ομολόγων μας».
Χαρακτήρισε δε «πολύ σημαντικό να ολοκληρωθεί με επιτυχία η διαδικασία αυτή, με ισορροπημένο τρόπο, όχι εις βάρος των ελληνικών τραπεζών και άλλων ελληνικών φορέων που κατέχουν ομόλογα, με ισορροπημένη σχέση μεταξύ Ελλήνων και ξένων ομολογιούχων». Επιπλέον, επισήμανε ότι «η συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων δεν είναι σε αυτή τη φάση απαραίτητη».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «το σχήμα πρέπει να συγκρατήσει την τιμή στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα, να μην ενθαρρύνει κερδοσκοπικές δραστηριότητες, να επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να ακολουθήσουν χωρίς προβλήματα το ήδη προβλεπόμενο και χρηματοδοτούμενο σχήμα της ανακεφαλαιοποίησής του» και υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να υπάρξουν φαινόμενα “κανιβαλισμού” των επιμέρους κονδυλίων, προβλέψεων και ποινών του προγράμματος στήριξης και προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας».
Όπως είχε κάνει και στη συνεδρίαση της ΚΟΕΣ, το περασμένο Σάββατο, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «θα ακολουθήσει και νέα φάση σε σχέση με το ονομαστικό βάρος του ελληνικού δημοσίου χρέους». «Δεν μπορούμε να συζητάμε μόνο για επαναγορά ομολόγων και την ανακεφαλαιοποίηση ή για το ρόλο των μετόχων, πρέπει να δούμε ποια είναι η θέση του τραπεζικού συστήματος με το νέο παραγωγικό μοντέλο», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Βενιζέλος ολοκλήρωσε την ομιλία του με την πρόταση για τη διοργάνωση ενός πολύ μεγάλου εθνικού κινήματος επιστροφής των καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, μια πρωτοβουλία που όπως είπε, μπορούν να πάρουν μαζί το πολιτικό σύστημα και ο ιδιωτικός τομέας.