«Η συμφωνία είναι βιώσιμη» διαβεβαιώνει με κατηγορηματικό τρόπο ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, λίγες ημέρες μετά το Eurogroup, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», με την οποία απαντά σε όλες τις επικρίσεις που δέχθηκε εσχάτως και στις αιτιάσεις ότι δεν δίνεται λύση στο ελληνικό πρόβλημα. Προσθέτει μάλιστα ότι «αν η Ελλάδα εφαρμόσει όσα υπέγραψε και κυρίως τις διαρθρωτικές αλλαγές, δεν θα γίνουν άλλες περικοπές».
Ο κ. Σαμαράς δηλώνει ότι «η διαδικασία της επαναγοράς των ομολόγων δεν αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία» και πως «κάποιοι δημιούργησαν θόρυβο εκεί που δεν υπάρχει θέμα». Υποστηρίζει, δε, ότι τα χρήματα που θα μπουν στην αγορά το 2013, είναι περισσότερα από τα μέτρα λιτότητας και ότι εξασφαλίζεται η επάνοδος της ρευστότητας και σπάει ο φαύλος κύκλος της ύφεσης.
Επιπλέον σημειώνει: «Δεν θα αφήσουμε τη διαφθορά να κάνει πάρτι εις υγείαν των κορόιδων». Λέει ακόμη πως «αντιδρούν όσοι δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε» και προσθέτει πως αν η Ελλάδα έβγαινε από το ευρώ, τα πράγματα θα ήταν «τρισχειρότερα με χειρότερα μνημόνια».
Αναλυτικά, τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης:
– Κύριε πρόεδρε, αισθάνεστε δικαιωμένος από το αποτέλεσμα του Eurogroup;
«Όλοι όσοι συμμετείχαμε σε αυτήν την προσπάθεια, νιώθουμε ικανοποίηση
Ασφαλώς και ήταν μια δύσκολη διαπραγμάτευση. Σε πολλά επίπεδα και σε διαδοχικές φάσεις. Είπαμε ότι θα κρατήσουμε την Ελλάδα οριστικά στο ευρώ και το πετύχαμε, ενώ οι περισσότεροι προεξοφλούσαν την εκδίωξη της χώρας από την ευρωζώνη.
-Χρειάστηκε να μετρήσετε τους φίλους σας και εκείνους της χώρας σε αυτό το τρίμηνο;
Όταν ξεκινήσαμε, οι φίλοι της Ελλάδας ήταν πολύ λίγοι. Και πολύ σιωπηλοί. Αντίθετα, οι αντίπαλοι ήταν πολλοί, δραστήριοι και λαλίστατοι. Καταφέραμε σε 5 μήνες, να μετατρέψουμε πολλούς εχθρούς σε αληθινούς φίλους. Πετύχαμε να κάνουμε πολλούς που δεν πίτευσαν σε εμάς, να διακηρύσσουν την αξιοπιστία της Ελλάδας.
-Σας καταλογίζουν ότι ακόμη και η Αργεντινή είχε μικρότερες συνέπειες όταν πτώχευσε…
Μάλλον θα αστειεύονται […] Η Αργεντινή ξεκίνησε με χρέος 132 δισ. δολάρια. Αφού χρεοκόπησε κατάφερε μετά από τρία χρόνια να αναδιαρθρώσει τα 100 δισ. «κουρεύοντας» τα 65 δισ. Έμείς έχουμε κόψει 143 δισ. από τα 300, χωρίς να χρεοκοπήσουμε. Αυτό που πέτυχε η Ελλάδα δεν έχει ξαναγίνει ποτέ. Δεν έχει προηγούμενο. Και ασφαλώς δεν συγκρίνεται με την περίπτωση της Αργεντινής που εξακολουθεί να ταλαιπωρείται, δέκα χρόνια μετά.
-Πώς θα γίνει η αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες;
Αυτά τα χρήματα έχουν ήδη προγραμματιστεί να δοθούν από την επόμενη δόση των 44 δισ. Αλλά, αν δεν παίρναμε τη δόση, θα κατέρρεε και αυτή η προοπτική. Οι οφειλές του Δημοσίου, προς τους ιδιώτες φθάνουν σήμερα τα 9 δισ περίπου. Κάποια θα δοθούν άμεσα μετά την 13η Δεκεμβρίου. Γύρω στα 7 δισ. θα έχουν επιστραφεί ως τον Ιούνιο, ενώ το μεγαλύτερο μέρος θα έχει καλυφθεί πιο νωρίς: ως τον Μάρτιο. Και τα υπόλοιπα ως το τέλος του 2013. […] Μόνο από αυτή την άποψη, τα χρήματα που θα μπουν στην ελληνική οικονομία καλύπτουν όσα θα βγουν λόγω λιτότητας.
-Σας κατηγορούν ότι με τις συμφωνίες αυτές η Ελλάδα μετατράπηκε σε αποικία χρέους, με μειωμένη εθνική ανεξαρτησία. Τι απαντάτε;
«Γελοία πράγματα… για να μην πω τίποτα χειρότερο. Η Ελλάδα είχε από την αρχή αποδεχθεί τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις να πηγαίνουν στην αποπληρωμή του χρέους. Αυτό υπήρχε και πριν. Τώρα απλώς μπαίνουν σε έναν ενιαίο λογαριασμό, τον οποίο ελέγχουμε εμείς. Και ενημερώνουμε τους πάντες αναλυτικά. Αλλά τον ελέγχουμε εμείς […] Φοβάμαι ότι για κομματικούς λόγους ορισμένοι προτιμούν να μας βλέπουν μονίμως υπερχρεωμένους να εκλιπαρούμε για δανεικά».
-Λέτε ότι δεν θα επιβληθούν άλλες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Θα υπάρξουν νέοι φόροι;
«Δεν το λέω εγώ, το λέει η ίδια η συμφωνία. Αν η Ελλάδα εφαρμόσει όλα όσα υπέγραψε, δεν θα γίνουν άλλες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, και επιδόματα. Ούτε τώρα ούτε τα επόμενα χρόνια. Κι αν προκύψουν αποκλίσεις και ενεργοποιήσουμε τον μηχανισμό έγκαιρης παρέμβασης στις δαπάνες αυτό δεν θα γίνεται σε μισθούς και συντάξεις».
-Οι σχέσεις σας με τους άλλους δύο πολιτικούς αρχηγούς τραυματίστηκαν από τα γεγονότα του προηγούμενου μήνα;
«Όλα όσα πετύχαμε τους τελευταίους μήνες ήταν και δικό τους επίτευγμα. Η συμμετοχή τους ήταν καθοριστική και η στήριξή τους πολύτιμη. Και ο Βαγγέλης ο Βενιζέλος και ο Φώτης ο Κουβέλης, έχουν μεγάλο μερίδιο σε αυτήν την επιτυχία. Είναι ώρα για σκληρή δουλειά. Τρία κόμματα με διαφορετική ιστορία και διαφορετικές καταβολές πήραν δύσκολες αποφάσεις και έδειξαν μοναδική υπευθυνότητα.
-Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι και τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης έχουν πτωτική τάση. Σας ανησυχεί;
«Για όση αξία έχουν τέτοιες εποχές, μιας που οι προηγούμενες εκλογές βρίσκονται μόλις 5 μήνες πίσω και οι επόμενες βρίσκονται χρόνια μπροστά, μπορώ να σας πω το εξής: εμείς βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη στιγμή μας, κι όμως κρατάμε τις δυνάμεις μας. Και η αντιπολίτευση βρίσκεται στην καλύτερη στιγμή της κι όμως δεν κερδίζει έδαφος. […] Οι εντυπώσεις είναι εφήμερες και αφορούν μόνο τις δημοσκοπήσεις της στιγμής. Ενώ η ουσία διαρκεί και αφορά τις τύχες της χώρας για πολλά χρόνια».