Τις διαφορετικές στρατηγικές των κομμάτων που αποτελούν τον κεντρικό κορμό του πολιτικού μας συστήματος απηχούν οι απόψεις που εξέφρασαν με άρθρα τους στα Νέα, οι πέντε πολιτικοί αρχηγοί, Αντώνης Σαμαράς, Αλέξης Τσίπρας, Ευάγγελος Βενιζέλος, Φώτης Κουβέλης και Αλέκα Παπαρήγα για την επόμενη ημέρα στη χώρα μετά την εκταμίευση της δόσης – μαμούθ.
Από τα κείμενα τους προκύπτει ένας σαφής διχασμός ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις. Τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση βλέπουν την εκταμίευση της δόσης ως μια νέα αφετηρία για τη σταθεροποίηση της χώρας, ενώ τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης θεωρούν ότι η νέα αυτή εξέλιξη θα φέρει νέες θυσίες στους μισθωτούς και συνταξιούχους.
Αντώνης Σαμαράς
«Τώρα το πρόγραμμα μπορεί να πετύχει»
Την άποψη ότι μέσα στο Δεκέμβριο μπορεί να αρχίσει η καταβολή των οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες εκφράζει ο Έλληνας πρωθυπουργός.« Δεκάδες χιλιάδες πολίτες που το κράτος τους χρωστά εφάπαξ από το 2010, αλλά και χιλιάδες επιχειρήσεις που το κράτος τους χρωστά πληρωμές ή επιστροφές φόρων, θα αρχίσουν να εισπράττουν.
Χώρια τα νέα δάνεια που οι ανακεφαλαιωμένες τράπεζες θα μπορούν να δίνουν, χώρια η προσέλκυση επενδύσεων μετά την εξάλειψη της δραχμοφοβίας».
Αλέξης Τσίπρας
«Βαφτίζουν λύση την υπεκφυγή»
Όσο η ύφεση καλπάζει, τα ημίμετρα για το χρέος θα διαρκούν, το πολύ τρεις μήνες. Η επικοινωνιακή ευεξία της συγκυβέρνησης και της σιαμαίας διαπλοκής για λίγες μόνον ημέρες, όπως και με το PSI είναι η άποψη του Αλέξη Τσίπρα.
«Βάφτισαν λύση την υπεκφυγή και το γιορτάζουν. Το κούρεμα των μόλις 40 δις. ευρώ. Και τους ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης 4,5% έως το 2020. Για να είναι τότε το δημόσιο χρέος στο 124% του ΑΕΠ. Δηλαδή στο επίπεδο του 2009», είναι η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα.
Ευάγγελος Βενιζέλος
«Να οργανώσουμε την εθνική ανάκαμψη»
Την ανάγκη ενός μεγάλου εθνικού στόχου που είναι κανονικό κράτος, κανονική οικονομία και κανονική κοινωνία τονίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος θεωρεί προϋπόθεση για την ανάκαμψη το να υπάρχει μια κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας, που λειτουργεί συντονισμένα, με σταθερότητα και με προοπτική, με καθαρούς κανόνες λειτουργίας που αφορούν και την κυβέρνηση, αλλά κυρίως την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των τριών κομμάτων.
«Έχουμε μπροστά μας ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, σοβαρά θέματα θεσμών με κορυφαίο το ζήτημα της Δικαιοσύνης καθώς και ένα οξύτατο φαινόμενο ρατσιστικής ξενοφοβικής βίας που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε», υποστηρίζει ο Ευ. Βενιζέλος και γι’αυτό συμπληρώνει χρειάζεται υπομονή και συστηματική δουλειά.
Φώτης Κουβέλης
«Έξι άξονες για έξοδο από την κρίση»
Το πρόγραμμα των άμεσων παρεμβάσεων για τη σταθεροποίηση και τη ανάκαμψη θα πρέπει να έχει σύμφωνα με τον Φώτη Κουβέλη τις εξής κατευθύνσεις:
-Ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα με κινητικότητα και μετατάξεις
-Υλοποίηση αναπτυξιακών παρεμβάσεων με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και παροχή ρευστότητας στην αγορά σε συνδυασμό με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
-Δημιουργία ασπίδας κοινωνικής προστασίας που θα στηρίζει πολίτες κάτω από το όριο της φτώχειας.
-Υποστήριξη του οικογενειακού προϋπολογισμού με διακανονισμούς των φορολογικών υποχρεώσεων, αντιμετώπιση της ακρίβειας στην πράξη.
– Καθιέρωση ενός φορολογικού συστήματος με δικαιοσύνη, με αναδιανεμητικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα.
Αλέκα Παπαρήγα
«Ο βασανισμός του λαού συνεχίζεται»
«Ο συμβιβασμός που έγινε μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ, εκτός από αντιλαϊκός είναι και προσωρινός και εύθραυστος» υποστηρίζει η Αλέκα Παπαρήγα. «Ο τσακωμός τους αφορά κυρίως το πώς θα μοιραστούν οι ζημιές ανάμεσα στα κράτη, ανάμεσα στα μονοπώλια» συμπληρώνει και επαναλαμβάνει την άποψη ότι η ανάπτυξη θα έρθει μόνο με την αποδέσμευση από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ και τη μονομερή διαγραφή του χρέους.