«Το Σύνταγμα κατοχυρώνει την εξουσία της αστικής τάξης, διασφαλίζει τα δικά της συμφέροντα, τις δικές της συμμαχίες, προωθεί τους στόχους και τις επιδιώξεις της. Είναι Σύνταγμα της κυρίαρχης τάξης και σε αυτό του τον χαρακτήρα συμφωνούν όλα τα άλλα κόμματα μηδενός εξαιρουμένου, εκτός από το ΚΚΕ» υπογράμμισε στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο βουλευτής Β Αθήνας του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης. Σημείωσε ότι αυτή η συμφωνία των αστικών κομμάτων είναι και η βάση της συναίνεσης που εκφράζεται όχι μόνο στο Σύνταγμα, αλλά και στην οικονομική και εξωτερική πολιτική, ενώ οι διαφορές του είναι επουσιώδεις.
Τόνισε ότι τα άρθρα “αγκωνάρια” του συστήματος δεν αναθεωρούνται, οι μέχρι τώρα συνταγματικές αναθεωρήσεις «όχι μόνο δεν ακούμπησαν αυτά τα άρθρα, αλλά έγιναν για να εξασφαλιστεί η σταθερότητα της αστικής εξουσίας και να αποτυπωθούν σε νομική συνταγματική μορφή οι νέες ανάγκες του συστήματος με βάση τις νέες εξελίξεις». Και έφερε ως παράδειγμα προηγούμενες αναθεωρήσεις που προχώρησαν σε αλλαγές στο πεδίο της οικονομίας και την ελευθερία δράσης του κεφαλαίου που έθετε η ενσωμάτωση της χώρας στο ευρωενωσιακό πλαίσιο, ενώ ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο η ισχύς του Δικαίου της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας ότι ήδη έχει δημιουργηθεί το θεσμικό πλαίσιο για τα Μνημόνια στην Ελλάδα και για την ασφυκτική Επιτροπεία.
Χαρακτήρισε «κοροϊδία» τα περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος, σημειώνοντας ότι π.χ για την παραχώρηση βάσεων η κυβέρνηση μπορεί να επικαλεστεί «διεθνείς συνθήκες κατοχυρωμένες στο Σύνταγμα και διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας που δεν είναι εθνικό θέμα, άρα δεν γίνεται δημοψήφισμα». Προσέθεσε ότι όλα τα μνημόνια ενσωματώνονται στη νομοθεσία και χαρακτήρισε ως «ακόμα πιο προκλητικό» την ενσωμάτωση στο Σύνταγμα της “λέξης-κλειδί” -που λυσσαλέα προσπαθούσε να περάσει η ΕΕ και δεν το κατέφερνε λόγω αντίστασης του εργατικού κινήματος- «ανταποδοτικότητα» που «ουσιαστικά καταργεί τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης ενώ η κυβέρνηση έχει φροντίσει και με νόμο και βάζει την ιδιωτική ασφάλιση από την πόρτα».
Σημείωσε, αναφερόμενος στη διατήρηση του δημοσίου ελέγχου στα δίκτυα νερού, ηλεκτρικού και ενέργειας, ότι η ευρωενωσιακή νομοθεσία και οι επιχειρηματικοί όμιλοι «θέλουν ένα κράτος που θα παραδώσει το νερό και την ενέργεια και άλλα κοινωνικά αγαθά στους ιδιώτες και εκείνο θα μοιράζει ανάμεσα στα μονοπώλια και τις πολυεθνικές».
Είπε ότι η κυβέρνηση δεν ακουμπά καν το άρθρο 18 για την ιδιοκτησία και τη διάθεση μεταλλείων, ορυχείων, σπηλαίων, αρχαιολογικών χώρων, θησαυρών, υπογείου πλούτου, λιμνοθαλασσών, μεγάλων λιμνών κλπ, καθώς «τα έχει δώσει όλα, τα έχει βάλει στο ΤΑΙΠΕΔ». Επίσης, προσέθεσε, δεν θίγονται άρθρα-κλειδιά όπως το 107 με τις 57 φοροαπαλλαγές στους εφοπλιστές, και το άρθρο 48 περί “κατάστασης πολιορκίας” και προβλέπει την αναστολή όλων των λαϊκών δικαιωμάτων σε περίπτωση “εμπλοκής”, δηλαδή, όπως είπε «απαγορεύεται ο λαός να εκφράζει τη γνώμη του σε μια κρίση πολεμική ή άλλη».
Έθεσε το ερώτημα γιατί η κυβέρνηση δεν καταργεί τους περιορισμούς στο απεργιακό δικαίωμα και δεν καταργεί το λοκ άουτ, ενώ αναφερόμενος στα κοινωνικά αγαθά έίπε ότι πρέπει να είναι δημόσια και δωρεάν.
Σημειώνοντας ότι δεν λύνονται ούτε ώριμα αιτήματα όπως ο πλήρης διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας κατέληξε τονίζοντας: «Όλοι μαζί χωροστατούντος σήμερα του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρείτε να βάλετε συνταγματοποιημένα τείχη στο λαό για να μη διεκδικεί. Ο λαός θα βγει στο προσκήνιο και θα τα γκρεμίσει και τότε θα πάρει την εξουσία, όταν θα πάρει τον πλούτο στα χέρια του, τότε θα υπάρχει το Σύνταγμα του λαού που στο πρώτο άρθρο του θα γράφει “καταργείται η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο” με το ΚΚΕ στη πρώτη γραμμή, όπως πάντα αυτού του αγώνα».