Να ψηφίσουν κατά συνείδηση, για «να ξεκολλήσει η χώρα από το χθες και να μπει στο αύριο, για το καλό και την ευημερία του ελληνικού λαού», κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στη Βουλή για την αναθεώρηση του συντάγματος.
«Ο κόσμος αλλάζει, ο κόσμος πάει μπροστά. Έχετε μια ευκαιρία να ψηφίσετε κατά συνείδηση και όχι, κατά την εκχωρημένη συνείδηση στον αρχηγό του κόμματος, να ψηφίσετε κατά συνείδηση και να μην κολλήσετε στο χθες. Δώστε τη δυνατότητα στην Ελλάδα να αναπτυχθεί δίκαια, δώστε στον Έλληνα το ελάχιστο κοινωνικό εισόδημα, δώστε τη δυνατότητα να ξεκολλήσουμε από το χθες και να μπούμε από κοινού σε ένα αύριο το οποίο επιθυμούμε» είπε η Ντόρα Μπακογιάννη.
Αναφερόμενη στο περιεχόμενο της αναθεώρησης του συντάγματος, είπε ότι «σε αυτή τη διαδικασία, που κινείται τρία χρόνια πριν την συμπλήρωση 200 χρόνων από την επανάσταση 1821, είναι η ώρα η Βουλή να κάνει απολογισμό, να δει τις καλές και τις κακές στιγμές του πολιτικού συστήματος».
«Αυτή η Βουλή έχει δει ένδοξες στιγμές, όταν γινόταν συζήτηση για αναθεωρήσεις. Όταν ο Κωνσταντίνος Τσάτσος μιλούσε από αυτό το βήμα και έλεγε ότι η συνταγματική αναθεώρηση μας υποχρεώνει όλους σε συναινέσεις. Ήταν μια από τις κορυφαίες στιγμές, όταν ο μακαρίτης ο Στεφανάκης δεχόταν σχεδόν το σύνολο των τροποποιήσεων που πρότεινε η τότε αντιπολίτευση. Σημειώνω ότι τότε η συμπολίτευση είχε 54% του ελληνικού λαού. Τι αποδεικνύει αυτό; Αποδεικνύει ότι αν θέλεις πραγματικά να κάνεις τομές, αν θέλεις πραγματικά να αναλάβεις την ευθύνη σου, απέναντι στις επόμενες γενιές, πρέπει έστω και για μια στιγμή, τη στιγμή που συζητιέται το σύνταγμα, να φύγεις από τον κομματισμό και το κομματικό σου καπέλο και να δεις το μέλλον αυτής της χώρας, για το οποίο νομοθετούμε», είπε η Ντόρα Μπακογιάννη και απηύθυνε ύστατη έκκληση στον ΣΥΡΙΖΑ που έχει την πλειοψηφία να μπει σε αυτή τη λογική. «Σήμερα έχετε την πλειοψηφία, όπως την είχε κάποτε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο οποίος συμπεριφέρθηκε κατά ένα τρόπο. Σας παρακαλώ να συμπεριφερθείτε και εσείς τουλάχιστον ανάλογα με την προσπάθεια σας» είπε η βουλευτής της ΝΔ.
Η κ. Μπακογιάννη επισήμανε ότι ο ελληνικός λαός έζησε οκτώ χρόνια κρίσης και το πολιτικό σύστημα πρέπει να απαντήσει και να κάνει την αυτοκριτική του τι οδήγησε σε αυτή την κρίση. «Είναι βέβαιο ότι αυτή η κρίση δημιουργήθηκε από τα υψηλά ελλείμματα πρωτίστως, από τον κομματισμό, από το πελατειακό κράτος, από την αναξιοκρατία; Συμφωνούμε σε αυτά; Έχουμε λοιπόν τώρα μια μοναδική ευκαιρία. Να κάνουμε τη μεγάλη μεταρρύθμιση και όχι να την στείλουμε να γίνει δέκα χρόνια μετά» παρατήρησε η κ. Μπακογιάννη προσθέτοντας όμως ότι «δυστυχώς λόγω κομματικής αντίληψης και ιδεολογικών παρωπίδων, ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό το αρνείται σήμερα».
«Η πρόταση της ΝΔ για τη δικαιοσύνη δεν έχει κομματικό καπέλο. Το ξέρετε καλά. Καταλαβαίνετε ότι εμείς αύριο που θα είμαστε κυβέρνηση, δεν θέλουμε να διορίζουμε τη δικαιοσύνη» είπε η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ αναφερόμενη και στην πρόταση της ΝΔ για το περιβάλλον, παρατήρησε ότι «είμαστε η μόνη η χώρα που προχωράει σε αναθεώρηση του συντάγματος και δεν περιλαμβάνει σε αυτή το περιβάλλον». Αντίστοιχα και για τον τομέα της ανάπτυξης, η κ. Μπακογιάννη αναρωτήθηκε αν είναι «νεοφιλελεύθερο» να είσαι νοικοκύρης στα οικονομικά σου και να θέλεις να αποτρέψεις μια νέα κρίση.
«Μην μένετε σε μια επιχειρηματολογία η οποία ανήκει στο χθες. Είναι ουσία ότι πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη στη χώρα; Συμφωνούμε σε αυτό; Γιατί αρνείστε τα ιδιωτικά πανεπιστήμια; έχετε αίσθηση ποιο είναι το ποσοστό του ΑΕΠ που θα προστεθεί αν λειτουργήσουν ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα; Είναι 1,5%» είπε η κ. Μπακογιάννη.
Τα υπουργικά έδρανα
Η τομεάρχης Ανάπτυξης της ΝΔ έθεσε και μια ακόμη παράμετρο για τον τρόπο που εξελίσσεται η όλη διαδικασία στη Βουλή.
«H συζήτηση για το σύνταγμα γίνεται μεταξύ Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Δεν υπάρχει κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Ο συνταγματικός νομοθέτης θέλει να εξασφαλίσει τις μεγαλύτερες δυνατές κοινοβουλευτικές συναινέσεις. Θα σας παρακαλούσα λοιπόν κύριε πρόεδρε, να συστήσετε στους παρόντες υπουργούς -όσο και αν έχουν ανάγκη να δείξουν ότι είναι υπουργοί- όσοι είναι να κατέβουν τα βουλευτικά έδρανα και όσοι δεν είναι, να περάσουν στα έδρανα των ανωτάτων κρατικών λειτουργών, πλην του υπουργού Δικαιοσύνης ο οποίος λόγω ιδιαιτερότητας πρέπει να παραμείνει» σχολίασε η Ντόρα Μπακογιάννη στην παρέμβασή της στην Ολομέλεια.
«Στη δημοκρατία, η διαδικασία δεν είναι τύπος, είναι η ουσία» πρόσθεσε η Ντόρα Μπακογιάννη.
«Αν το θέμα είναι ένα θέμα χωροταξίας, εγώ θεωρώ ότι είναι λυμένο και από το άρθρο 66 και από 119 και δεν χρειάζεται αυτή η αντιπαράθεση αν οι υπουργοί και οι αναπληρωτές υπουργοί θα καθίσουν εδώ, κάτω ή δίπλα» σχολίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου και πρόσθεσε: «σε κάθε περίπτωση να το πει το προεδρείο».
«Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Βούτσης είπε αυτά που είπε το πρωί. Έχω ζήσει τρεις αναθεωρήσεις συντάγματος. Ισχύει πάντοτε. Διότι είναι θέμα Κοινοβουλευτικών Ομάδων και δεν αφορά την κυβέρνηση. Αφορά τη Βουλή», επέμεινε η Ντόρα Μπακογιάννη και πρόσθεσε: «δεν είναι χωροταξικό θέμα αλλά θέμα ουσίας. Επαναλαμβάνω ότι στη δημοκρατία η διαδικασία είναι ουσία. Γι΄αυτό και ο κ. Κατρούγκαλος κάθεται στα βουλευτικά έδρανα».
«Είναι προφανές ότι στα δημοκρατικά καθεστώτα μόνο η Βουλή και κανένας άλλος παράγοντας εκτελεστικής εξουσίας, δεν συμμετέχει στην αναθεώρηση. Γι’ αυτόν τον λόγο το αναθεωρητικό ψήφισμα δημοσιεύεται από τον πρόεδρο της Βουλής και όχι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Από εκεί και μετά δεν σημαίνει ότι ένας υπουργός που δεν θέλει να συμμετέχει στη διαδικασία, δεν έχει δικαίωμα να παρακολουθεί από τα υπουργικά έδρανα τη διαδικασία αυτή» είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην αναθεώρηση Γιώργος Κατρούγκαλος.