«Η τρέχουσα πολιτική κατάσταση δεν παρουσιάζει τη νηφαλιότητα, τη σταθερότητα, τη δυνατότητα εθνικής συνεννόησης που αποτελούν τα εχέγγυα μιας ισορροπημένης, επιτυχημένης και αποτελεσματικής Συνταγματικής Αναθεώρησης. Αντίθετα όλα συνηγορούν ότι η διαδικασία της αποτελεί ένα απλό πρόσχημα μέσω του οποίου κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση απλώς απευθύνονται στο εκλογικό τους ακροατήριο, χωρίς καμία περαιτέρω ουσιαστική βούληση περί πραγματικής Συνταγματικής Αναθεώρησης».
Αυτό υπογράμμισε ο γενικός εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.
Ο κ. Γεωργιάδης κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια «να προβεί σε μια κατ’ επίφαση Αναθεώρηση του Συντάγματος χωρίς ριζικές τομές για την ενίσχυση βασικών αρχών, όπως διαφάνεια, αμεροληψία, ίση μεταχείριση των πολιτών απέναντι στο νόμο, και των εν γένει βασικών εγγυήσεων τήρησης της συνταγματικής αρχής».
Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, κάποιες προτάσεις στοχεύουν στη συνταγματική καθιέρωση μειοψηφικών πολιτικών ιδεοληψιών, που δεν βρίσκουν νομιμοποιητικό έρεισμα ούτε στην πολιτική τάξη ούτε στην κοινωνία.
Ακόμα, ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων ενέταξε σε μικροκομματικά συμφέροντα τις προτάσεις της κυβέρνησης:
«Για αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και τις πρόωρες εκλογές, την εποικοδομητική ψήφο δυσπιστίας, η οποία, συνοδευόμενη με την πρόταση νέου πρωθυπουργού, καθίσταται προφανώς ανέφικτη και τον αριθμό των 1.000.000 υπογραφών για δημοψήφισμα για κατάργηση ψηφισμένου νόμου και των 500.000 υπογραφών για διενέργεια δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα».
Επίθεση εξαπέλυσε και κατά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνοντας ότι, «αν και αρκετές από τις προτάσεις της είναι σοβαρές και στη σωστή κατεύθυνση, κάποιες είναι ασαφείς, ή μαρτυρούν την έλλειψη προσεκτικής και ολοκληρωμένης εξέτασης των ζητημάτων και ενώ δήθεν αποσκοπούν στην εξάλειψη των τακτικισμών της κυβέρνησης, εν τέλει ίσως διευκολύνουν τους μικροκομματικούς τακτικισμούς της εκάστοτε αντιπολίτευσης», όπως είπε.
Ο κ. Γεωργιάδης μίλησε ακόμα για «τροποποιήσεις που εισάγονται με τρόπο πρόχειρο, νομοτεχνικά εσφαλμένο, ασαφή και χωρίς να έχουν σταθμιστεί τα όσα διακυβεύονται».
«Τέτοια πρόταση είναι η απευθείας εκλογή του ΠτΔ από τον λαό, που πρώτιστα θα σημάνει συνταγματική μετατόπιση από την Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική στην Προεδρική Δημοκρατία, όπως και οι προτάσεις που, ανεξαρτήτως του ειδικότερου περιεχομένου τους και της ορθότητάς τους ή μη, προκαλούν σημαντικές τομές στο υφιστάμενο Σύνταγμα, όπως η θρησκευτική ουδετερότητα, ή η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων», υπογράμμισε.
Ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ακόμα ότι η Αναθεώρηση πρέπει να γίνει με φειδώ και βάσει ευρειών κοινωνικών και πολιτικών συναινέσεων και συνθέσεων.
«Σε συνθήκες μη κανονικότητας, όπως αυτές οι οποίες επικρατούν στη χώρα μας κατά τα τελευταία έτη, δεν θα έπρεπε κατ’ αρχήν να αποτολμάται Συνταγματική Αναθεώρηση, διότι κινδυνεύει να μεταπέσει από εργαλείο προσαρμογής του υπέρτατου και υπερκομματικού κανόνα δικαίου σε απόπειρα περιορισμού του έργου του Κοινοβουλίου και της κυβέρνησης, με μικροπολιτικά κριτήρια», υποστήριξε.
Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης επανέφερε την πρόταση του κόμματός του «περί απώλειας της βουλευτικής ιδιότητας στην περίπτωση ανεξαρτητοποίησης του βουλευτή», σημειώνοντας ότι ίσως χρειάζεται προσαρμογή ώστε να διατηρεί την βουλευτική έδρα χωρίς όμως τη δυνατότητα προσχώρησης σε άλλο κόμμα.
«Στοχεύει στην αποσύνδεση της κυβερνητικής σταθερότητας από τυχαίες ή επί τούτου κομματικώς οργανωμένες ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών, ενώ προστατεύεται το κύρος του βουλευτή και αίρεται κάθε δυνατότητα η βουλευτική ιδιότητα και έδρα να καθίστανται αντικείμενο διαπραγμάτευσης και φημών περί εμπλοκής βουλευτών σε σχέσεις συναλλαγής με σκοπό τη λήψη “ανταλλαγμάτων”, εξασφάλιση δηλαδή της μελλοντικής πολιτικής τους επιβίωσης», συμπλήρωσε.
«Όταν η Βουλή μας δεν θα φοβάται να αναμετρηθεί με την ανάδειξη ενός Προέδρου της Δημοκρατίας ευρείας αποδοχής, όταν θα έχουν τελειώσει τα πρωτόγνωρα, εμφανή και μη πολιτικά παιχνίδια της τελευταίας κοινοβουλευτικής περιόδου, τότε ίσως θα είναι κατάλληλη η συγκυρία για την έναρξη διαβουλεύσεων περί Συνταγματικής Αναθεώρησης με σοβαρή πιθανότητα επίτευξης πραγματικών παραγωγικών αποτελεσμάτων», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.