Σε διευκρινίσεις σχετικά με τη χρήση του ονόματος της Μακεδονίας και παραγώγων του από την ΠΓΔΜ στο διπλωματικό και εμπορικό επίπεδο προέβη ο υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Τσιάρας, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της Χρυσής Αυγής.
Τα κύρια σημεία της απάντησης του κ. Τσιάρα είναι:
• Το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί συνεχώς και με ιδιαίτερη ευαισθησία όλα τα θέματα που άπτονται του ζητήματος της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
• Το Μνημόνιο Εφαρμογής «Πρακτικών Μέτρων» ορίζει ότι, σε περίπτωση εισαγωγής στην Ελλάδα προϊόντων προερχομένων από την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, τα οποία φέρουν ως ονομασία προέλευσης άλλη απ’ αυτήν που αναγνωρίζει η χώρα μας, τότε ο εισαγωγέας υποχρεούται να επιθέσει σε αυτά τα προϊόντα αυτοκόλλητη ετικέτα με την προσωρινή ονομασία των Σκοπίων. Με αυτόν τον τρόπο, καλύπτεται η μη αποδεκτή ονομασία πριν από τον εκτελωνισμό των προϊόντων από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Την αρμοδιότητα για την τήρηση των προβλεπομένων ρυθμίσεων έχει το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων.
• Το ζήτημα της αναγνώρισης των Σκοπίων από τρίτες χώρες υπό τη συνταγματική τους ονομασία, είναι πολύ πιο σύνθετο από τον απλουστευτικό χαρακτήρα που τους έχει προσδώσει η ηγεσία της γειτονικής χώρας, προφανώς για επικοινωνιακούς λόγους. Οι αριθμοί που δίνει η άλλη πλευρά είναι σαφώς παραπλανητικοί. Χώρες που έχουν αναγνωρίσει την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας με την εισδοχή της στα Ηνωμένα Έθνη υπό την προσωρινή ονομασία, συνήψαν εκ των υστέρων διπλωματικές σχέσεις με την κυβέρνηση της χώρας, χωρίς όμως να γίνεται αναφορά στη συνταγματική ονομασία. Υπάρχουν χώρες, που ενώ φέρονται να έχουν συνάψει διπλωματικές σχέσεις με τα Σκόπια υπό τη συνταγματική ονομασία, ανακοινώνουν εκ των υστέρων ότι θα χρησιμοποιούν την προσωρινή ονομασία και στις διμερείς τους σχέσεις με αυτή τη χώρα. Αρκετά -συνήθως μικρά- κράτη αναγνωρίζουν την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας με ανταλλαγή ρηματικών διακοινώσεων σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων των δύο χωρών στα Ηνωμένα Έθνη, χωρίς καν να ενημερώνονται τα Υπουργεία Εξωτερικών τους.
• Στο σύνολο των Διεθνών Οργανισμών που υπάγονται στο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών ακολουθείται η πρακτική χρήσης της προσωρινής ονομασίας της γείτονος σύμφωνα με τα ισχύοντα στον ΟΗΕ. Στις σπάνιες περιπτώσεις που έχουν υπάρξει ή υπάρχουν στο πλαίσιο των Οργανισμών αυτών αναφορές στη γείτονα χώρα υπό τη μη αποδεκτή από την Ελλάδα ονομασία, αυτές διορθώνονται άμεσα μετά από κατάλληλη παρέμβαση.
• Το Υπουργείο Εξωτερικών καταβάλλει διαρκείς προσπάθειες με προληπτικά διαβήματα προς τις χώρες που δεν έχουν συνάψει διπλωματικές σχέσεις με τη γείτονα, με το συνταγματικό όνομα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, προκειμένου, ει δυνατόν, να αποτραπεί το ενδεχόμενο αυτό.
• Για τα κράτη που έχουν ήδη αναγνωρίσει την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας με τη συνταγματική ονομασία, οι προσπάθειες της Ελλάδος αποσκοπούν στη δέσμευσή τους να υιοθετήσουν την ονομασία που θα προκύψει από τις υπό τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στα Σκόπια.
• Το Υπουργείο Εξωτερικών καταγράφει και καταγγέλλει συστηματικά ενέργειες και δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας της γείτονος, που αντιβαίνουν στα ελληνικά συμφέροντα, προβαίνοντας πάντα στις απαραίτητες παραστάσεις, όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο. Ενημερώνει σε συνεχή βάση τους εταίρους μας στο πλαίσιο των διμερών και πολυμερών συναντήσεων, αλλά και μέσω των διπλωματικών αρχών στο εξωτερικό για τις εξελίξεις που υπάρχουν στην ονοματολογική διαφορά. Προβάλλει τις ελληνικές θέσεις και επισημαίνει τις προκλήσεις των Σκοπίων σε θέματα οικειοποίησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και, βεβαίως, σφετερισμού της ιστορίας μας.
• Η αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Εξωτερικών παρέχει οδηγίες σε ελληνικές αντιπροσωπείες που συμμετέχουν σε διεθνή ή πολυμερή φόρα ή ακόμα και σε αθλητικά γεγονότα για τη στάση που πρέπει να τηρηθεί και την επιχειρηματολογία που πρέπει να προβληθεί, σε περίπτωση που υπάρξει χρήση της μη αποδεκτής από τη χώρα μας ονομασίας. Ταυτόχρονα, παρέχεται συνδρομή στους Έλληνες εκπροσώπους επιτοπίως από τις κατά τόπους διπλωματικές μας αρχές.