«Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι η απόκριση σε μία μεγάλη ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας, των εργαζόμενων και ιδίως των νέων» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «REAL FM» και πρόσθεσε: «Αυτή η αύξηση συμβάλλει στην ενίσχυση των εισοδημάτων των νέων εργαζόμενων, καθότι αυτοί που πριν εργάζονταν με τον υποκατώτατο μισθό των 510 ευρώ, αυτήν τη στιγμή θα δουν μία αύξηση στα εισοδήματά τους της τάξης του 27%. Αυτό οπωσδήποτε ήταν μία πολύ μεγάλη ανάγκη, στην οποία έπρεπε να ανταποκριθούμε.
Η χώρα αυτή έχει εδώ και μια δεκαετία, στην οποία οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα συμπιέζονται διαρκώς και υπέστησαν την τεράστια μείωση το 2012, με απόφαση του τότε υπουργικού συμβουλίου, κατά 22% εν μία νυκτί και κατά 32% για τους νέους».
«Η αύξηση των μισθών σε μία οικονομία όπως η ελληνική, που είναι μία οικονομία που βασίζεται στην εσωτερική κατανάλωση και στην εσωτερική ζήτηση, λειτουργεί ως αναπτυξιακό μέτρο» σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου και συμπλήρωσε: «Αυτό έχει παρατηρηθεί και εμπειρικά κι έχει βεβαιωθεί και σε επίπεδο θεωρητικών αναλύσεων. Με απλά λόγια, αυτού του επιπέδου οι αυξήσεις σε αυτούς τους μισθούς, τους πολύ χαμηλούς, είναι χρήματα τα οποία πέφτουν την επόμενη μέρα στην αγορά και στην κατανάλωση για την κάλυψη βασικών αναγκών των εργαζομένων».
Ακόμη, η υπουργός τόνισε ότι «η αύξηση του μισθού που γίνεται τώρα, το 11% και το 27% για τους νέους, δεν αλλάζει για το 2019 το επίπεδο της φορολογικής κλίμακας. Δηλαδή αυτοί οι άνθρωποι συνεχίζουν να εντάσσονται στο αφορολόγητο».
«Σε όσους επικαλούνται το μέτρο μείωσης του αφορολόγητου το 2020, θα συνιστούσα να μην επενδύουν σε αυτήν την αντιπολιτευτική γραμμή γιατί θα εκτεθούν, όπως συνέβη και με την ακύρωση της μείωσης των συντάξεων» σχολίασε.
Όσον αφορά τη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε: «Από την πλευρά μας, να πω ότι είμαστε σχεδόν έτοιμοι στον σχεδιασμό για τη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτή η ρύθμιση που θα βγάλει το υπουργείο Εργασίας θα αφορά τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Θα είναι μία ρύθμιση, που θα τη νομοθετήσουμε εντός Φεβρουαρίου και θα αρχίσει να λειτουργεί από τον Μάρτιο. Θα αφορά το σύνολο των χρεών που έχουν σωρευτεί μέχρι το 2018, αυτά θα μπορούν να ρυθμιστούν.
Προσοχή, το ενδιαφέρον της ρύθμισης και το σημαντικό είναι ότι θα περιλαμβάνει πέρα από το κούρεμα των προσαυξήσεων, των προστίμων και κούρεμα της βασικής οφειλής. Πώς θα γίνει αυτό το κούρεμα της βασικής οφειλής; Θα επανυπολογιστεί ουσιαστικά η οφειλή του ασφαλισμένου με βάση τα πραγματικά εισοδήματα που είχε από το 2002 και μετά, θα κουρευτεί δηλαδή στην πραγματικότητα η οφειλή του και θα δημιουργηθεί έτσι μία νέα οφειλή μαζί με τις κουρεμένες προσαυξήσεις, την οποία θα μπορεί να την αποπληρώσει σε έως και 120 δόσεις».
«Πρόκειται για ένα μέτρο τεράστιας ανακούφισης για χιλιάδες ασφαλισμένους. Επιπλέον, οι ασφαλισμένοι που θα έπρεπε να έχουν συνταξιοδοτηθεί γιατί έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, αλλά δεν μπορούν να το κάνουν επειδή έχουν μεγάλες οφειλές προς τα ταμεία, μέσω αυτού του κουρέματος θα μπορούν να λάβουν σύνταξη και να αποπληρώσουν τελικά το χρέος τους μέσω μιας παρακράτησης που θα γίνεται» επισήμανε η υπουργός Εργασίας.