Για το Eurogroup και τις νέες απαιτήσεις της τρόικας να απολυθούν 27.000 δημόσιοι υπάλληλοι που έφθασαν με e-mail το μεσημέρι -θεωρώντας ότι δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι με τη διαθεσιμότητα- ενημέρωσε ο πρωθυπουργός τους δυο κυβερνητικούς εταίρους.
Και τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης απορρίπτουν την νέα αιφνιδιαστική απαίτηση και εκτιμούν πως δεν πρόκειται για τέχνασμα ενόψει των αποφάσεων στις Βρυξέλλες.
Όπως έγινε γνωστό, το ΔΝΤ ανέφερε ότι επρόκειτο για αίτημα που προωθήθηκε «εκ παραδρομής» στην Αθήνα. Είχε προηγηθεί η κατηγορηματική απόρριψη του ξαφνικού αυτού αιτήματος από την κυβέρνηση, με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών να τονίζουν ότι «δεν το συζητάμε καν».
Υπενθυμίζεται ότι για φέτος έχει προγραμματιστεί να εισέλθουν 2.000 υπάλληλοι σε καθεστώς διαθεσιμότητας, ενώ σε 20.000 έχουν εκτιμηθεί οι αποχωρήσεις -όχι απολύσεις- το 2013.
Ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι πρόκειται στην αποψινή συνεδρίαση να δοθεί χρονοδιάγραμμα για τις αποφάσεις και ενημέρωσε τους κ.κ.κ Βενιζέλο και Κουβέλη πως η τελική απόφαση για την εκταμίευση εκτός σοβαρού απροόπτου θα ληφθεί και τυπικά το αργότερο στις 5 Δεκεμβρίου.
Όμως,λόγω και των διαδικασιών στο ΔΝΤ θα πρέπει να υπολογίζεται ότι η έγκριση του ταμείου θα γίνεις τις 7 με 10 Δεκεμβρίου.
Ανώτατη κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι με βάση και την εμπειρία του παρελθόντος αλλά και με στόχο να συμπεριληφθεί και η δόση του Δεκεμβρίου το συνολικό ποσό -μια και έξω- θα φθάσει στην Αθήνα μετά τα Χριστούγεννα, αλλά σε κάθε περίπτωση πριν από το νέο έτος.
Η δόση μαμούθ όπως έχει χαρακτηριστεί των 44 δισ. ευρώ θα δώσει ανάσα στην οικονομία και στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σαμαράς κάλεσε σε σύσκεψη τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη για να φανεί ότι τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση είναι ενωμένα και διεκδικούν τη λήψη απόφασης στο σημερινό Eurogroup.
Για αυτό και τα μηνύματα που εξέπεμψαν ήταν στην κατεύθυνση ότι η χώρα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και θα πρέπει οι εταίροι να λάβουν οριστικές αποφάσεις για το σύνολο του ελληνικού προβλήματος και πως η Αθήνα δεν αντέχει άλλη καθυστέρηση.
Επίσης, διεμήνυσαν πως η Ελλάδα δεν πρέπει αν είναι θύμα της διελκυστίνδας ΔΝΤ-ΕΕ. Αν και όλοι λένε ότι δε συζητήθηκε θέμα ανασχηματισμού θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός έθιξε και για αυτό επέλεξε τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις το ζήτημα.
Στόχος να διερευνήσει περαιτέρω -καθώς διαβουλεύσεις ήδη έχουν γίνει- τις προθέσεις τους για συμμετοχή πολιτικών προσώπων στην κυβέρνηση.
Κυρίως ο κ. Σαμαράς θέλει να γνωρίζει από πρώτο χέρι τη θέση του κ. Κουβέλη, αν θα συμμετάσχει όχι στην κυβέρνηση ο ίδιος. Φαίνεται προς το παρόν ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ παραμένει αμετακίνητος στη θέση του. Όμως δέχεται να συμμετάσχουν πολιτικά στελέχη του κόμματος του.
Ο κ. Κουβέλης επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες έθεσε θέμα για την έλλειψη ενημέρωσης όπως για τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και το δήλωσε δημοσίως ότι συζητήθηκαν ζητήματα αποτελεσματικής λειτουργίας της κυβέρνησης.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι αποφασίστηκε η θεσμοθέτηση συντονιστικής κυβερνητικής επιτροπής. Η πρόταση έγινε από τον κ. Κουβέλη και η επιτροπή θα ασχολείται με την παρακολούθηση της υλοποίησης των αποφάσεων των πολιτικών αρχηγών, την επίλυση ενδοκυβερνητικών και ενδοϋπουργικών προβλημάτων και κυρίως την ενημέρωση των κομμάτων για κυβερνητικές αποφάσεις