Έφτασε η ώρα για το μεγάλο «Ναι» ή το μεγάλο «Όχι» στην Συμφωνία των Πρεσπών. Όπως όλα δείχνουν σήμερα Πέμπτη, αργά το βράδυ, αναμένεται να τεθεί προς ψηφοφορία στο ελληνικό Κοινοβούλιο η συμφωνία.
Πληροφορίες ανέφεραν πως η Νέα Δημοκρατία θα προχωρούσε σε πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης και πως αυτό θα ανακοίνωνε ο ίδιος ο αρχηγός του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην Βουλή, ένα σενάριο που κατέρρευσε.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Alpha, ο πρόεδρος της ΝΔ κατέληξε στην απόφαση να μην καταθέσει πρόταση δυσπιστίας αφενός λόγω του ότι το αποτέλεσμα θα ήταν προεξοφλημένο, και αφετέρου λόγω της εκτίμησής του ότι μία τέτοια κίνηση θα έδινε άλλοθι στον Αλέξη Τσίπρα να δείξει ότι δεν έχει μία «κυβέρνηση-κουρελού», άλλοθι στον Πάνο Καμμένο που έχει δηλώσει πως θα στηρίξει μία ενδεχόμενη πρόταση μομφής, και άλλοθι στον Σταύρο Θεοδωράκη να καταψηφίσει την κυβέρνηση, στηρίζοντας ταυτόχρονα τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Έτσι, εκτός εξαιρετικού απροόπτου, στην ονομαστική ψηφοφορία που αναμένεται να γίνει τα μεσάνυχτα στη Βουλή όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διήμερη συζήτηση, η Συμφωνία αναμένεται να γίνει δεκτή από την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των βουλευτών.
Με βάση τους υπολογισμούς, θα συγκεντρώσει παραπάνω από 151 «ναι». Κι αυτό καθώς στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι θα προστεθούν οι Έλενα Κουντουρά, Βασίλης Κόκκαλης και Θανάσης Παπαχριστόπουλος-, καθώς και η υφυπουργός Κατερίνα Παπακώστα και ο Σπύρος Δανέλλης που έδωσαν την προηγούμενη εβδομάδα ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, όπως και όσοι από το Ποτάμι ακολουθούν τη γραμμή του Σταύρου Θεοδωράκη και συγκεκριμένα πλην ίδιου του αρχηγού του κόμματος οι Γιώργος Μαυρωτάς και Σπύρος Λυκούδης.
«Με τη στήριξη της Συμφωνίας δεν στηρίζουμε τη κυβέρνηση. Στηρίζουμε τις δικές μας θέσεις ως Ποτάμι, που από το 2014 είχαμε καταθέσει, όχι μόνο στα λόγια. Γιατί το Ποτάμι δεν είναι το κόμμα της σιγουράντζας, όπως κάποιοι, που όταν έρχεται η ώρα του ‘δια ταύτα’, την κάνουν γυριστή», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μαυρωτάς.
Μπόνους θεωρείται η θετική ψήφος και του Θανάση Θεοχαρόπουλου, παρά την αντίθετη στάση του ΚΙΝΑΛ. Κάπως έτσι ο «μαγικός» αριθμός που έψαχνε ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να μοιάζει δεδομένο πως θα βρεθεί.
Υψηλοί τόνοι χθες στη Βουλή
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν χθες μεθοδεύσεις και απόκρυψη σημαντικών εγγράφων που, όπως υποστήριξαν, αποκαλύπτουν υποχωρήσεις της Κυβέρνησης σε ζητήματα γλώσσας και εθνότητας.
Τόσο η Νέα Δημοκρατία και Δημοκρατική Συμπαράταξη ζήτησαν το πλήρες κείμενο του Συντάγματος των Σκοπίων (ΝΔ) και σειρά άλλων εγγράφων (ΔΗΣΥ).
Παράλληλα υποβλήθηκε και ένσταση αντισυνταγματικότητας από τη Χρυσή Αυγή, καθώς και μια άλλη από τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος επί της ουσίας ζητούσε να κυρωθεί η Συμφωνία με 180 ψήφους.
Τα αιτήματα της αντιπολίτευσης απορρίφθηκαν, με τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών να απαντά ότι το πλήρες κείμενο του Συντάγματος των Σκοπίων δεν υπάρχει και να επισημαίνει ότι η διαδικασία ολοκληρώθηκε βάσει των συμφωνηθέντων.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, ζήτησε να κατατεθεί το ενιαίο και τελικό κείμενο του Συντάγματος της γείτονος χώρας. «Όχι ένα αντίγραφο από το ίντερνετ του υπάρχοντος Συντάγματος, αλλά το Σύνταγμα που θα προκύψει με την ενσωμάτωση των τροπολογιών», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας και τόνισε ότι υπάρχει κίνδυνος το τελικό κείμενο να είναι διαφορετικό από το corpus που έχει συμφωνηθεί.
«Για να κυρώσουμε αυτή τη συμφωνία πρέπει να έχουμε σαφή εικόνα της επόμενης μέρας. Δεν μπορεί να αποδεχθούμε τον κίνδυνο ενός συμπληρωματικού ψηφίσματος που οι Σκοπιανοί θα το χρησιμοποιούν όταν θέλουν και όπως θέλουν. Αυτό αφορά τη Βουλή και τον ελληνισμό», είπε ο κ. Δένδιας και επέμεινε ότι πρέπει να προσκομιστεί το ενιαίο κείμενο στη μορφή που το έχει διαπραγματευθεί η ελληνική κυβέρνηση.
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος, ζήτησε σειρά εγγράφων για να μην είναι ελλιπής η ενημέρωση της Βουλής.
Ένσταση αντισυνταγματικότητας διατύπωσαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες βασισμένη σε κείμενο και επιχειρηματολογία του συνταγματολόγου Γ. Κασιμάτη. Το κείμενο αυτό ανέγνωσε στην Ολομέλεια ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, καλώντας τον παριστάμενο αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, να απαντήσει αν επιμένει ότι ο κάθε λαός έχει δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού. Διότι αν επιμένει, όπως είπε, τότε δεν υπάρχει λόγος η Βουλή να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Τελικά, το επίσημο κείμενο του συντάγματος της πΓΔΜ κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος. Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, Είναι το συνταγματικό κείμενο που ισχύει σήμερα, χωρίς τις τροποποιήσεις, για τις οποίες πάντως η Βουλή έχει λάβει γνώση με τη ρηματική διακοίνωση. Είναι η συνταγματική πρακτική στην πΓΔΜ που επιβάλλει οι τροποποιήσεις να μην ενσωματώνονται αλλά να παρατίθενται στο τέλος του κειμένου, επανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός.