«Αν δεν υπάρχει κυβέρνηση που πιστεύει στις Πρέσπες και θα τη φέρει τη συμφωνία προς κύρωση τότε δεν συζητάμε για κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών με ό,τι φέρνει αυτό ως συνεπακόλουθο», δήλωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Δανέλλης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για την απόφασή του να δώσει «ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που αν δεν υπάρχει δεν θα έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών».
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αναγκάσαμε μια χώρα να αλλάξει το όνομά της, να αλλάξει το Σύνταγμά της. Δεν είναι απλά πράγματα αυτά. Αν εμείς τώρα φέρναμε οποιαδήποτε αντίρρηση, οποιοδήποτε “παιχνίδι” προκειμένου να απομακρυνθεί η κύρωση της Συμφωνίας, αυτό θα μας απομόνωνε από τον υπόλοιπο κόσμο και από τους υπερεθνικούς οργανισμούς στους οποίους συμμετέχουμε. Δεν είναι στάση υπευθυνότητας αυτή μιας χώρας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δανέλης και πρόσθεσε: «Έτσι, λοιπόν, θεώρησα ότι είναι μείζονος εθνικού συμφέροντος αυτή η κύρωση κι επειδή το μείζον είναι αυτό που καθορίζει την πορεία μας οφείλαμε να στηρίξουμε την κυβέρνηση».
Είπε ακόμα πως περίμενε ότι θα είχε μια άλλη δημόσια αντιμετώπιση από τον κ. Θεοδωράκη καθώς η ιδιωτική τους συζήτηση ήταν σε άλλο μήκος κύματος, «ήταν μια βαθιά προβληματισμένη και ανθρώπινη συζήτηση, όλες αυτές τις τελευταίες ημέρες, όπου ο καθένας μας αντιλαμβάνονταν τα μεγάλα διλήμματα, τα βαθιά διλήμματα που έπεφταν στις πλάτες μας».
Ο κ. Δανέλλης ξεκαθάρισε ότι «με το Μακεδονικό έχω αποκρυσταλλωμένη άποψη κι αντίληψη όσο λίγοι βουλευτές μιας και δημόσια έχω τοποθετηθεί στο μακρινό, πέτρινο μάλιστα 1992-’93, όπου γεννιόταν το πρόβλημα», εκτίμησε ότι «ο χρόνος δικαίωσε τους πολύ λίγους που δημόσια είχαμε διατυπώσει αυτή την άποψη και λέγαμε μάλιστα ότι χάθηκε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για την πατρίδα μας, η Ελλάδα να είναι το κέντρο, η Θεσσαλονίκη να είναι ο κόμβος μιας Ελλάδας που είχε αναλάβει έναν άλλο ρόλο στα Βαλκάνια, που τότε έψαχναν να βρουν τον δρόμο τους προς τη δημοκρατία, το πολίτευμα το κοινοβουλευτικό και την ελεύθερη αγορά» και υπογράμμισε ότι «το εθνικό συμφέρον είναι υπεράνω των μικροκομματικών συμφερόντων και σε τέτοια ζητήματα, σε εθνικά ζητήματα, δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να υπάρξει η προσπάθεια εκμετάλλευσης και αξιοποίησης με μικροπολιτικές επιδιώξεις».
«Απόλυτη υποκρισία» η κριτική της αντιπολίτευσης περί «γυρολόγων»
Απαντώντας στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί «γυρολόγων», για τους βουλευτές εκτός ΣΥΡΙΖΑ που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ο κ. Δανέλλης μίλησε στο «Πρακτορείο FM» για «απόλυτη υποκρισία» και σημείωσε: «Είμαι σταθερός στην πορεία μου, δεν είμαι χθεσινός στη δημόσια ζωή, έχω πίσω μου 40 χρόνια δημόσιας παρουσίας με διάφορους ρόλους και ιδιότητες. Αυτό που δεν άλλαξα ποτέ ήταν οι κώδικες των αρχών και των αξιών μου. Πάντα κινιόμουν στην ανανεωτική, την ευρωπαϊστική Αριστερά και βεβαίως η θέση μου και μάλιστα στα μείζονα ζητήματα, όπως είναι το Μακεδονικό, ήταν απολύτως σταθερές αλλά και κρυστάλλινες, διάφανες».
Υπογράμμισε δε πως «εκείνοι οι οποίοι σκύλεψαν το κοινοβουλευτικό σώμα του Ποταμιού, παίρνοντάς του εν ενεργεία βουλευτές και προσθέτοντάς τους στην κοινοβουλευτική τους ομάδα -και ήταν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ- εκείνοι δεν έχουν το δικαίωμα, είναι υποκριτικό να κάνουν τέτοιου είδους κρίσεις και υποδείξεις και να κουνούν το δάχτυλο σε οποιονδήποτε άλλο».
«Εγώ έφυγα από το κόμμα μου γιατί η διαφωνία μου ήταν μείζονος σημασίας και χαρακτήρα», τόνισε ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής και συμπλήρωσε: «Μάλιστα είπα και το επισήμανα και χθες από το βήμα της Βουλής ότι από το συνέδριό μας, όπου έγινε η επιλογή με μεγάλη πλειοψηφία των συνέδρων του Ποταμιού, να χαραχθεί μια στρατηγική προσέγγισης με τη Νέα Δημοκρατία, είχα πει τότε ότι η πορεία μου η πολιτική και η ιδεολογία μου δεν μου επιτρέπει να συμμετέχω σ’ ένα τέτοιο κόμμα, άρα η σχέση μου ήταν πια μια ληξιπρόθεσμη σχέση. Απλά δεν έφυγα γιατί δεν ήθελα να είμαι εκείνος που θα στερήσει την κοινοβουλευτική οντότητα από το Ποτάμι, αλλά παράλληλα είπα πως δεν απαλλοτριώνω σε κανένα το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης της γνώμης μου».
«Σύμφωνη με τις απόψεις και τις αρχές του Ποταμιού η Συμφωνία»
Ερωτηθείς για το ποια θα είναι η στάση του Ποταμιού απέναντι στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Δανέλλης εκτίμησε πως «και ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Γιώργος Μαυρωτάς και ο Σπύρος Λυκούδης θα δώσουν θετική ψήφο στην κύρωση γιατί είναι σύμφωνη με τις απόψεις, με τις αρχές του. Και κάθε προσπάθεια που προωθείται από κάποιους να συνδεθεί αυτό με τη δική μου στάση δεν μπορεί να συζητηθεί καν, είναι αστείο».
Επισήμανε δε ότι «οι θέσεις του κόμματος είναι σαφείς σε σχέση με το Μακεδονικό και την αναγκαιότητα ουσιαστικά απομάκρυνσης απ’ αυτό το άγος το οποίο σέρνουμε στους ώμους μας, προκειμένου να ασχοληθούμε με τα πραγματικά μας προβλήματα».
Ο κ. Δανέλλης αναφέρθηκε και στη στάση των δύο ευρωβουλευτών του Ποταμιού, των κ.κ. Κύρκου και Γραμματικάκη, λέγοντας πως έχει και με τους δύο και μακρά στο χρόνο σχέση και πολιτικής και προσωπικής φιλίας και συναντίληψη σε πάρα πολλά θέματα και σημείωσε ότι «είναι αυτονόητη αυτή η θέση για εμάς αλλά και για το κόμμα συνολικά» γι’ αυτό και ο ίδιος δεν κατάλαβε «γιατί ανοίχθηκαν όλα αυτά τα ζητήματα το τελευταίο διάστημα».
Σε ό,τι αφορά τη δική του πολιτική πορεία, είπε πως θα παραμείνει ανεξάρτητος βουλευτής. «Δεν ήταν επιλογή μου να ενταχθώ στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο συμφωνώ σε πολλά, διαφωνώ σε άλλα και σημαντικά. Η πολιτική μου αντίληψη, μου επιβάλλει να συμετέχω ενεργά στην προσπάθεια συνεννόησης και σύγκλισης των πολιτικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση της επέλασης της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Αυτό που γίνεται στην Ευρώπη νομίζω ότι πρέπει να γίνει γρήγορα κι εδώ. Δεν είμαστε παρά ένα κομμάτι της Ευρώπης και πρέπει να δούμε πώς μετατίθεται η πολιτική ισχύ στην ακροδεξιά και ανοίγουν ζητήματα, τα οποία δεν μπορούν να μένουν αναπάντητα από τον προοδευτικό χώρο», εξήγησε.
«Η ΝΔ μετακινείται σε όλα προς την ακροδεξιά»
Σε ό,τι αφορά την αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Δανέλλης εκτίμησε ότι η «η ΝΔ μετακινείται σε όλα προς την ακροδεξιά» και εξήγησε: «Δυστυχώς δεν φαίνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης, παρά τις προσπάθειες, τις οποίες δεν αμφισβητώ, δεν μπόρεσε να μπολιάσει το βαθιά συντηρητικό σώμα της ΝΔ με τίποτα από τους κώδικες του φιλελευθερισμού που υποτίθεται ότι ο ίδιος πρέσβευε».
Κάθε μέρα, όπως είπε, «βλέπουμε να μεταφέρεται και πιο δεξιά η ΝΔ κι αυτό πρέπει να το πάρουν υπόψη τους και οι παλιοί μου σύντροφοι στο Ποτάμι, οι οποίοι έκαναν αυτή τη στρατηγική επιλογή της συνεργασίας με τη ΝΔ είτε πριν από τις εκλογές είτε μετά».
«Φασιστικής αντίληψης» η στοχοποίηση βουλευτών
Ερωτηθείς για τη στοχοποίηση βουλευτών που προτίθενται να ψηφίσουν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Δανέλλης μίλησε για «φασιστικής αντίληψης» φαινόμενα και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Τέτοιου είδους συμπεριφορές, τέτοιου είδους φαινόμενα προφανώς δεν έχουν να κάνουν με τη δημοκρατία και δεν έχουν να κάνουν με την πολιτική καν. Είναι φασιστικής αντίληψης αλλά βλέπετε πως οι βουλευτές που πατούν στα πόδια τους, που έχουν μια συγκροτημένη άποψη δεν πτοούνται από τέτοιου είδους φαινόμενα και συμπεριφορές. Είναι αδιανόητο να γίνουν αποδεκτές γιατί υπάρχει ένας κίνδυνος στην κοινωνία, ο κίνδυνος του μιθριδατισμού. Και γι’ αυτό το λόγο, τώρα που εμφανίζονται για πρώτη φορά με τέτοια ένταση, αισχρότητα και χυδαιότητα αυτά τα φαινόμενα, το σύνολο κομμάτων θα έπρεπε να τα καταδικάζει απερίφραστα και κυρίως έμπρακτα».
Είπε ακόμα πως αναμένει από όλα τα κόμματα καταδίκη τέτοιων πρακτικών γιατί, όπως τόνισε, «θα πρέπει να σκέφτονται πως αν μπούμε σε μια τέτοια αρένα κάποια στιγμή θα έρθει και η σειρά εκείνων».
«Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να έχει διαφορετική στάση από τη στήριξη της συμφωνίας»
Σε ό,τι αφορά τη στάση του Κινήματος Αλλαγής απέναντι στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Δανέλλης, αφού επισήμανε πως «η κ. Γεννηματά σήμερα υποχρεώνεται να μετατοπιστεί στην ψήφο κατά συνείδηση», επισήμανε πως «η θέση του ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική από τη στήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών γιατί επί Σημίτη και Παπανδρέου ως υπουργού Εξωτερικών, με κομβικό σημείο το Ελσίνκι έκανε τη στροφή σε όλο το δόγμα εξωτερικής πολιτικής που σήμερα ακολουθούμε».
«Αδικεί το ΠΑΣΟΚ και τον προοδευτικό του χώρο η μέχρι σήμερα στάση της ηγεσίας του σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών», υπογράμμισε ο ανεξάρτητος βουλευτής, ενώ ερωτηθείς εάν περιμένει να τοποθετηθούν επί του θέματος οι κ.κ. Σημίτης και Παπανδρέου, απάντησε πως περίμενε πως θα έχουν ήδη μιλήσει και επισήμανε πως ο Γιώργος Παπανδρέου έχει μιλήσει ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς πλέκοντας διθυράμβους στους δύο πρωθυπουργούς «και στην ευτυχή κατάληξη μετά από 27 χρόνια αυτής της περιπέτειας, της απίστευτης και αδιανόητης, για τον κοινοβουλευτισμό και τη δημοκρατία μας»
Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα πως «θα μιλήσει και ενόψει της έναρξης του επίσημου διαλόγου γι’ αυτό το θέμα στη Βουλή. Και είμαι βέβαιος ότι θα το κάνει».
Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο αρνητικής εισήγησης προς την ολομέλεια από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Δανέλλης σημείωσε ότι οι πλειοψηφίες είναι ξεκάθαρες και δεδομένες και θα έρθει η συμφωνία στη Βουλή).
«Υπάρχουν παραπάνω από 151 για την κύρωση αρκεί να εκφραστεί η συνείδηση του καθενός»
Αναφερόμενος στη ρηματική διακήρυξη που συνοδεύει τη συμφωνία και η οποία παρελήφθη χθες από το Υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι αναφέρεται με ξεκάθαρο τρόπο, διερμηνευτικό, και ενισχύει ακόμα περισσότερο «τη θέση τη δική μας, όλων ημών που διερμηνεύουμε όπως διερμηνεύουμε τα δύο “αγκάθια”, τα δύο προσχήματα τα οποία αναδεικνύει η αντιπολίτευση σε σχέση με την υπηκοότητα τη μακεδονική και τη γλώσσα τη μακεδονική. Τι εννοούμε και τι ακριβώς χαρακτηριστικά είναι αυτά που προσδίδουν στη γλώσσα ή την υπηκοότητα το όνομα “Μακεδονία”».
Υπογράμμισε, μάλιστα, πως τώρα είναι η ώρα για έναν επί της ουσίας και με επιχειρήματα διάλογο. «Πρέπει και η κοινωνία να μπορέσει να ακούσει, οι πολίτες που έχουν τις αμφισβητήσεις, τις ευαισθησίες τους, που όλα αυτά είναι απολύτως σεβαστά, θα πρέπει να ακούσουν τις απαντήσεις που έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Όλη αυτή η διαστρέβλωση της πραγματικότητας προφανώς δημιουργεί ζημιές και στην κοινωνία και στην ποιλιτική διαχείριση και στην εξωτερική μας πολιτική, οι οποίες είναι ενάντια στο εθνικό συμφέρον. Με ψυχραιμία και με επιχειρήματα πρέπει να γίνει ένας διάλογος και είναι ευκαιρία τώρα, να γίνει στη Βουλή», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εμφανίστηκε επίσης βέβαιος πως η Συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει από τη Βουλή. «Νομίζω ότι παραπάνω από 151 υπάρχουν, αρκεί να εκφραστεί η συνείδηση του καθενός και όχι οι μικροπολιτικές του επιλογές ή οι μικροπολιτικές επιλογές του πολιτικού χώρου στον οποίο ανήκει ο καθένας […] Οφείλουμε Ο καθένας από εμάς, με το χέρι στην καρδιά, να τελέσει την υποχρέωσή του, που είναι η ύψιστη υποχρέωση για το εθνικό συμφέρον».