«Η Ελλάδα του 2019 είναι μια άλλη χώρα, από τη σκιά του εαυτού της που παραλάβαμε το 2015, μετά την πενταετή καταστροφή που προκαλέσατε είπε ο πρωθυπουργός. Είναι μια χώρα που σταθεροποιημένη, με αναβαθμισμένο ρόλο στην διεθνή κοινότητα και την ευρύτερη περιοχή μας. Μια χώρα η οποία αφήνει πίσω της οριστικά την κοινωνική ερήμωση που προκάλεσαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2010-2015. Και βαδίζει με αξιοπρέπεια στο δρόμο της κοινωνικής αλληλεγγύης με οδηγό τον αγώνα για ισότητα και δικαιοσύνη. Αυτός δεν είναι ένας εύκολος δρόμος. Αλλά έχουμε κάνει ήδη τα πρώτα βήματα», τόνισε ο κ Τσίπρας από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση που άνοιξε τη διαδικασία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
«Μαζί με την κοινωνία και τον ελληνικό λαό. Και όλα αυτά έγιναν από μια κυβέρνηση δυο κομμάτων με διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες. Που τόσο λοιδορήθηκε από τα φερέφωνα του παλιού καθεστώτος. Από μια κυβέρνηση που σε κάθε στροφή επιχειρούσαν να τη ρίξουν όλοι εκείνοι που μέσα στο παλιό σύστημα εξουσίας απολάμβαναν δόξα και χρήμα. Και από το 2015 και μετά έχουν βρεθεί στα αζήτητα της ιστορίας.
Οργισμένοι και αμήχανοι που πλέον έχασαν την κότα με τα χρυσά αυγά. Διότι γι’ αυτούς αυτό ήταν η εξουσία. Η κότα με τα χρυσά αυγά. Όλα αυτά έγιναν από κοινού με το κόμμα των ΑΝΕΛ που στήριξε και συνέβαλε καθοριστικά σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια ανασυγκρότησης και ανασύνταξης μιας κοινωνίας που είχε γονατίσει από τη λιτότητα και τον αυταρχισμό. Και αυτή τη συνεργασία, την έντιμη και ειλικρινή συνεργασία δύο τόσο διαφορετικών πολιτικών χώρων, με τόσο διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές καταβολές, ιστορικές διαδρομές και παραδόσεις θα την τιμώ και θα την σέβομαι πάντοτε», τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στο τέλος της συνεργασίας του με τους ΑΝΕΛ και τον Πάνο Καμμένο: «Η κυβερνητική συνεργασία ήταν έντιμη και ειλικρινής, αλλά υπήρχαν ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές. Όταν παρουσιάστηκε η ευκαιρία να επιλύσουμε την διαφορά για την ονομασία της ΠΓΔΜ, επιδοθήκαμε με τον Ν. Κοτζιά στην προσπάθεια, με αίσθημα πατριωτικής ευθύνης για να αναβαθμίσουμε τον ρόλο της χώρας σε Αν. Μεσόγειο & Βαλκάνια.
Πατριωτισμός δεν είναι να μισείς την πατρίδα των άλλων αλλά να αγωνίζεσαι για να αναβαθμίσεις τη δική σου. Και να μην είσαι υποκριτής. Να βάζεις μπροστά από το κομματικό συμφέρον, το εθνικό.
Σήμερα σέβομαι όλους εκείνους, πολίτες, πολιτικούς & κόμματα που έχουν διαφορετική άποψη, που έχουν θέσεις αρχής και συνείδησης. Όχι όμως όσους προσποιούνται, όσους κοροϊδεύουν και αλλάζουν θέση με γνώμονα την αντιπολιτευτική τους στρατηγική. Τους τελευταίους τους θεωρώ αγύρτες, αναξιόπιστους και επικίνδυνους για τον τόπο».
Συγκεκριμένα για τον Πάνο Καμμένο ανέφερε ότι «σέβομαι και τη διαφωνία του Πάνου Καμμένου. Από την πρώτη στιγμή αυτής της δύσκολης διαπραγμάτευσης ο Π. Καμμένος διαφώνησε με την σύνθετη ονομασία. Διαφωνώ μαζί του αλλά το σέβομαι. Η διαφωνία αυτή όμως είναι αυτή που τον οδήγησε να αποσύρει τη στήριξή του. Θεωρώ ότι κάνει λάθος. Δεν θεωρώ ότι η επιλογή αυτή ήταν αναπόφευκτη. Γιατί θέτει σε διακινδύνευση τη δυνατότητα αυτής της κυβέρνησης να πετύχει όσα προσπάθησε, σε μια κρίσιμη στιγμή. Θα σεβαστώ όμως την επιλογή του».