Στις έξωθεν αντιφατικές δηλώσεις για το ελληνικό χρέος αναφέρθηκε μιλώντας πριν από λίγο στη συζήτηση του Προϋπολογισμού ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Λίγη ώρα αφότου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε αποστείλει μήνυμα προς τους εταίρους της Ελλάδας ότι αμφίσημες δηλώσεις καθιστούν τη χώρα έρμαιο των κερδοσκόπων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι «οι εταίροι μας δεν είναι άμοιροι ευθυνών. Οι αμφίσημες δηλώσεις τους δεν μας βοηθούν, αντιθέτως μας δυσκολεύουν».

«Η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιήσει αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία αλλά και οι εταίροι μας να συμβάλλουν ώστε να βρεθεί βιώσιμη λύση για το χρέος» πρόσθεσε ο υπουργός, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Αναφερόμενος στον Προϋπολογισμό αλλά και στα επώδυνα μέτρα που ψηφίστηκαν, ο Χρήστος Σταϊκούρας έσπευσε να προειδοποιήσει ότι «το δίλημμα δεν είναι περικοπές ή μη περικοπές. Το δίλημμα είναι περικοπές ή χρεοκοπία». Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε παρεμβάσεις αναπόφευκτες τις παρεμβάσεις δημοσιονομικής προσαρμογής ύψους 9,4 δισ. ευρώ, είπε όμως ότι «σήμερα έχουμε εισέλθει στην τελευταία δύσκολη στροφή», καθώς με τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013, «η χώρα θα αποκτήσει ζωτικούς βαθμούς ελευθερίας και θα ενισχυθεί η διαπραγματευτική της θέση για να διεκδικήσουμε καλύτερους όρους συνεργασίας από τους δανειστές μας».

Αναφερόμενος σε αυτήν ακριβώς την ισχυρή βούληση της κυβέρνησης για την άσκηση υπεύθυνης δημοσιονομικής πολιτικής, είπε ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια η οικονομία λειτουργούσε σε συνθήκες αυξομειούμενης ασταθούς ισορροπίας, οι οποίες διογκώθηκαν με το ξέσπασμα της κρίσης και τη διάχυσή της στην Ευρώπη. «Από τη στιγμή που μπήκαμε στο μηχανισμό, μπήκαμε στο καλαπόδι. Και έκτοτε υπάρχουν περιορισμοί στην άσκηση οικονομικής πολιτικής», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημειώνοντας πάντως ότι οι παρεμβάσεις δημοσιονομικής προσαρμογής μπορεί να είναι σκληρές και επώδυνες αλλά είναι και αναγκαίες.