Το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού μετά την χθεσινή οριακή πλειοψηφία που συγκέντρωσε στην Βουλή το νέο μνημόνιο ήταν το αντικείμενο της πρώτης μετά την ψηφοφορία σύσκεψης του κυβερνητικού επιτελείου αλλά και της άτυπης τηλεφωνικής σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.
Η ΝΔ παρά την ανταρσία και την διαγραφή Κασαπίδη αποδείχθηκε ο ένας και μοναδικός ισχυρός πόλος που όμως δεν διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα εξασφάλιζε αυτονομία κινήσεων και πρωτοβουλιών στον Α. Σαμαρά.
Το ΠΑΣΟΚ με έξι αντάρτες και αντίστοιχες διαγραφές, με μια κοινοβουλευτική ομάδα εμφανώς πλέον διασπασμένη είναι και καταγεγραμμένα ο αδύναμος κρίκος της κυβερνητικής συνοχής, ενώ η ΔΗΜΑΡ σε στρατηγικό αδιέξοδο στηρίξει μεν αλλά με αστερίσκους το κυβερνητικό σχήμα.
Με τους δανειστές να απαιτούν ισχυρή κοινοβουλευτική στήριξη της κυβέρνησης ως εγγύηση για την εφαρμογή των μέτρων ο Α. Σαμαράς συζητά μια σειρά κινήσεων υψηλού ρίσκου προκειμένου να διασφαλίσει -όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν στενοί συνεργάτες του -την εφαρμογή των μέτρων την κοινωνική συνοχή και την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Προϋπόθεση όμως για την οποιαδήποτε κίνηση είναι μια ισχυρή αρχική βάση.
Το κυβερνητικό επιτελείο στρέφει τώρα την προσοχή του στην ψήφιση του προϋπολογισμού την Κυριακή το βράδυ ευελπιστώντας να συγκεντρώσει ισχυρή πλειοψηφία σε μια ψηφοφορία που παραδοσιακά ενέχει θέση ψήφου εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση.
Με τα δεδομένα της χθεσινής ψηφοφορίας και της δέσμευσης της ΔΗΜΑΡ ότι θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό, η κυβέρνηση Σαμαρά φαίνεται ότι μπορεί εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης με μια πλειοψηφία της τάξης των 167-168 βουλευτών και να διασκεδάσει τις χθεσινές εντυπώσεις και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
Η επόμενη μεγάλη δοκιμασία θα είναι την Δευτέρα στην συνεδρίαση του Eurogroup. Η κυβέρνηση θα μπορεί να μιλά για την πρώτη μεγάλη νίκη αν αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης αλλά θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση αν οι δανειστές προβάλουν ενστάσεις και αμφισβητήσουν -παρά την ψήφιση των σκληρών μέτρων – την δυνατότητα της χώρας να πάρει ή να διαχειριστεί η ίδια τη δόση.
Αν ξεπεραστεί και αυτός ο σκόπελος έγκυρες πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό να ετοιμάζει ευρύ ανασχηματισμό με στόχο ένα κυβερνητικό σχήμα ευρείας αποδοχής με την ελπίδα ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός θα μπορέσει να σταθεί με απώλειες αλλά συσπειρωμένος.
Αλλιώς όπως χαρακτηριστικά επεσήμαιναν χθες στην Βουλή κορυφαία κυβερνητικά στελέχη οι εκλογές είναι αναπόφευκτες με ζητούμενο την πολιτική σταθερότητα σε μια χώρα με την κοινωνία ήδη στα όρια της.